Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

Ensata 22:57, 18 kwi 2015

Mnie wkurza, bo w żwirku rośnie mi trawa, połamałam już paznokcie na wydłubywaniu. Teraz to w ogole mam trawnik wielkosci chustki do nosa. Pierwsza rzecz, która postanowiłam, zero wielkiego trawnika. Ale kosiarka mi się sprawdzała jak kosiłam nią 3000 metrów
tusiawka 19:20, 19 kwi 2015

Potrzebna mi trawkowa porada.

Mam do obsadzenia donicę.

Rosły w niej róże okrywowe ale mnie denerwowały więc dołożyłam im 3 białe angielki NN.

W zeszłym roku w maju wyglądało to tak.

Ale już w lipcu tak

Później było już tylko gorze, donica wyglądała brzydko, a opadjące kwiaty farbowały płyty.

Róże okrywowe mają już nowy dom, a mi zostały tylko trzy białe, które niestety nie są posadzone dokładnie na środku.

Bukszpan z tyłu będzie strzyżony na kostkę. Doradźcie jaką trawkę, najlepiej turzycę, tam posadzić. Miejsce jest wręcz upalne, dodatkowo dogrzewane przez dechy, ziemia przepuszczalna, raczej sucha. Trawy powinny być takie do 50 cm ale mogą być też niższe.

Przy okazji może macie pomysł na mini drzewko z tyłu, na razie jest lilak, którego chciałam na klona palmowego wymienić, ale klon na takiej patelni chyba sobie nie poradzi.
Madzenka 21:34, 19 kwi 2015

A nie myslisz aby kostrzewe siną dać do białych roz? Wg mnie to najlepsze połaczenie. Swietnie tez wygląda z rózami czysciec wełnisty, ktory ma takie fajne srebrne liscie. U mnie jest zbyt mokro i nie wytrzymuje.
Jesli nie kostrzewa sina , ktora lubieM ale nie ma zwolenników na forum, widze tam tylko carex frosted cursl lub amazon mist, bo tylko te sa lekko niebieskawe. Do białych róz, z ciemnymi liścmi i ciemnej zieleni bukszpanow widze tylko srebrzyste tarwy.
Sa naprawde piekne, niemal srebrne odcienie kostrzewy. Polookaj w google.

Ps. Mam nadzieje, ze juz sie czujesz dobrez i wszystko jest Ok?
tusiawka 22:16, 19 kwi 2015

Dzięki za rady. Czyścoec jest u mojej mamy i nawet chciałam go sprowadzić, ale on brzydko wygląda zimą i wiosną, szczególnie po śniegu, a ja mam tam olbrzymie okno obok. Carexy idę zaraz do Ciebie oglądać, który lepszy bo dokładnie o takie mi chodziło.
U mnie wszystko ok, to była zaplanowana "naprawa", szybko wracam do siebie, tylko nic ciężkiego nie mogę robić jeszcze przez dłuższy czas.
Sebek 23:36, 19 kwi 2015

Wiosenne zdjecia obejrzałem i wpadłem w zachwyt

Trawy Madżenka doradziła, a ja mogę od siebie dodać, że kostrzewy w tym miejscu będą lepsze, bo jak je posadzisz w odstępach to w odstępach pozostaną Amazon Mist lub Frosted Curls rosną wielkie i nawet jak wsadzisz trzy sztuki albo pięć, bo po 2-3 latach będzie z tego wielka trawiasta plama
malkul 09:09, 20 kwi 2015

tusiawka napisał(a)
Dzięki za rady. Czyścoec jest u mojej mamy i nawet chciałam go sprowadzić, ale on brzydko wygląda zimą i wiosną, szczególnie po śniegu, a ja mam tam olbrzymie okno obok.s.

M.in. za to go nie lubię, jak dla mnie to jest wstrętny
Magda70 21:43, 20 kwi 2015

Klon palmowy w slońcu sobie nie poradzi...przerabialam tę wersję niestety

Buziaki
leon60 21:49, 20 kwi 2015

Magda70 napisał(a)
Klon palmowy w slońcu sobie nie poradzi...przerabialam tę wersję niestety

Buziaki

u mnie bordowy sobie radził
Ensata 21:50, 20 kwi 2015

Nie poradzi sobie, będzie miał przypalone końcówki
tusiawka 22:26, 20 kwi 2015

Też stawiam, że sobie nie poradzi. Te dechy się mocno nagrzewają.
Mój bordowy przy ścianie wodnej, czasem też się odrobinkę przypali, a to miejsce jest bardziej nagrzane.