Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 01:05, 27 sty 2016

A teraz kilka obiecanych zdjęć. Najpierw aranżacja wnętrz….
tak wyglądał pokój mojego syna na 12 godzin przed moim przyjazdem

…pierwsze przymiarki wnętrzarskie……

….i efekt końcowy. Syn zastanawia się czy zakładać karnisze, bo tam nie ma zwyczaju wieszania firanek w oknach.
Nikita 01:12, 27 sty 2016

A teraz bardziej ogrodowo….

Strasznie zaniedbany przedogródek (tak myślę, żeby przesadzić te hortensje w zupełnie inne miejsce, a posadzić tutaj jakieś bukszpanowe kule, trawy i może żurawki)

A to już jego ogródek. Przy ogrodzeniu hortensje, pierisy i tony chwastów…

....a po środku oooooogromny iglak (ma ponad 4 metry wysokości)

popcorn 10:24, 27 sty 2016

No i super wyszło, ale jak miało nie wyjść??

to na pewno ogrodowe, spore są i mają mało ziemi dookoła, wykopać nie będzie łatwo.. a może je zostaw, dosadź do nich miskanty i będzie git?

będę podglądać
popcorn 10:25, 27 sty 2016

Gdzie kupiłaś ten zegar? Fajny
jankosia 10:27, 27 sty 2016

A ja bym je wykopała i zrobiła żywopłocik z nich. Przecież one się dzielą jak byliny- tylko bez wycinania Ja tak sadzonki dostawałam od znajomej babci- ona wykopywała i dzieliła
Ty to fajna mamuśka jesteś
I ładna nawierzchnia chyba w tym ogródku co? I taka już dojrzała, obrośnięta ładnie mchem...
popcorn 13:49, 27 sty 2016

Magda jakbyś była w jakimś ogrodniczym i były ciekawe nasiona (tanie warzyw u nas niespotykanych, to ja chętna jestem
chyba że nie będziesz (nie jedź specjalnie) lub będą drogie
yolka 16:32, 27 sty 2016

Meblowanie wyszło super. Mamusia skarb, bo pracowita i gust ma. Poletka ogrodowe mikrusie, ale jak dla chłopaka to może i dobre na początek. Pozdrawiam
Kasya 16:43, 27 sty 2016

ja tez mam takie zapędy, ale moj syn mi nie pozwala
Nikita 18:13, 27 sty 2016

popcorn – Carola, dzięki. Jeśli to hortensje ogrodowe to nie ciąć ich wcale??? Chce przesadzić te 3 szt. z przedogródka (one maja tam trochę więcej miejsca, więc z wykopaniem dużej bryły korzeniowej nie powinno być problemu…gorzej chyba będzie z zadołowaniem) i dosadzić je do pozostałych w ogródku, żeby powstało coś (tak jak mówi Jankosia) na wzór żywopłotu. A w przedogródku zrobić zupełnie nową aranżację z kulek bukszpanowych i jakiejś ozdobnej trawy….A może coś na pniu + skarpetki z żywopłociku bukszpanowego? Jeszcze nie wiem…nie myślałam. Rozrysuję szkic to może coś podpowiesz.

A zegar kupiłam w necie. Jak znajdę adres to ci podeślę.
Co do nasion warzyw to oczywiście mówisz o sklepach ogrodniczych w NL….w ogóle w PL też?

jankosia – Moniko, właśnie myślałam o takim żywopłocie z hortensji…muszę wziąć poprawkę na fakt, iż właścicielem w/w hortensji jest mój syn (poziom zainteresowania ogrodniczego bliski zeru), więc ogródek musi być raczej samoobsługowy. A taki żywopłocik przycinać nie potrzeba, deszczyk podleje, a i chwasty nie za bardzo maja gdzie rosnąć.
Co do nawierzchni w ogródku to faktycznie jest to kostka granitowa zarośnięta mchem…może i ładnie wyglądałaby przy jakimś 100-letnim dworku, ale przy nowoczesnej zabudowie wygląda dość niedbale i po prostu staro. Chyba ją wyczyszczę tym bardziej, że w wielu miejscach poprzerastana jest chwastami i trawą.

yolka – Jolu, z tym meblowaniem to było tak jak w tym przysłowiu:…” tak krawiec kraje jak mu materii staje”…na miejscu zastałam tylko meble kuchenne, łóżko w sypialni, pralkę i telewizor, przywiozłam ze sobą trochę mebli i wyposażenia AGD, kilka lamp i masę mniej lub więcej potrzebnych drobiazgów (począwszy od łyżek i noży, poprzez ręczniki a skończywszy na zegarze). Resztę na szybko dokupiłam w IKEA. Wyszło jak wyszło…ważne że mojemu dziecku się podoba.

Kasya – ja Kasiu mam taki układ z moim synem…ja nie wtrącam się w jego życie prywatne a on w moje…ja mu nie zabraniam pewnych rzeczy a on w ramach rewanżu nie zabrania mi rządzić się w jego ogródku. Za obopólną zgodą …taka transakcji wiązana. A o pomoc w aranżacji mieszkania po prostu mnie poprosił, bo ja z zawodu jestem architekt wnętrz, więc to się samo z siebie rozumiało.
Kasya 18:16, 27 sty 2016

a to chodz ogladac moje zaslony
poczatek chyba str 46