Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

Nikita 23:08, 15 kwi 2018

Złamany palec lewej stopy nadzwyczaj jest grzeczny i dobrze się sprawuje, więc dziś od rana….
– oczyściłam z uschniętych i uszkodzonych liści: poziomki, żurawki i mahonię.
– zrobiłam porządek z trawami. Rozplenice, miskanty i proso cięłam już wcześniej. Teraz zajęłam się carexami, którym wyskubałam brzydkie i suche końcówki, wyczesałam kostrzewy, turzyce i stipy.
– przycięłam też perukowca i róże.
– opryskałam przeciw mszycom buka Trio oraz „owocowe” w mini sadzie
– nakarmiłam azofoską – wierzbę, miłorzęby i „owocowe”, dolomitem – jukki oraz perukowca, florowitem – bukszpany, VILA – iglaki, hortensje i rododendrony. „Pryskany” nawóz Bodziowy utrzymały wszystkie rododendrony
– podlałam rododendrony i resztę towarzystwa, bo mino dwóch wiosennych burz strasznie miały sucho
– zrobiłam dosiewki trawnikowi, bo po zeszłorocznej inwazji czarnofuterkowca wyglądał troszkę nie teges
– rozsypałam korę na rabatki tam gdzie rozsypania wymagała
– wywiozłam kolejne 4 worki z bio śmieciami.

Uruchomiłam też „pogromcę trawnika”. Odpalił za pierwszym razem, ale przy moim obecnym stanie zdrowotności czynność koszenia trawy wyglądała mniej więcej jak poruszanie się przy balkoniku ortopedycznym pacjenta oddziału geriatrycznego. W związku z powyższym trawnik zostanie skoszony w innym terminie.

Nikita 23:09, 15 kwi 2018

Coś dziś mój telefon nie może dogadać się z komputerem. W związku z tym fotki będą jutro.
paniprzyroda 23:14, 15 kwi 2018

Nie wiem, czy letnią łazienkę chwaliłam, ale czadowa jest A z palcem współczuję, nic przyjemnego.
Margarete 23:28, 15 kwi 2018

Nikita napisał(a)
Złamany palec lewej stopy nadzwyczaj jest grzeczny i dobrze się sprawuje, więc dziś od rana….
– oczyściłam z uschniętych i uszkodzonych liści: poziomki, żurawki i mahonię.
– zrobiłam porządek z trawami. Rozplenice, miskanty i proso cięłam już wcześniej. Teraz zajęłam się carexami, którym wyskubałam brzydkie i suche końcówki, wyczesałam kostrzewy, turzyce i stipy.
– przycięłam też perukowca i róże.
– opryskałam przeciw mszycom buka Trio oraz „owocowe” w mini sadzie
– nakarmiłam azofoską – wierzbę, miłorzęby i „owocowe”, dolomitem – jukki oraz perukowca, florowitem – bukszpany, VILA – iglaki, hortensje i rododendrony. „Pryskany” nawóz Bodziowy utrzymały wszystkie rododendrony
– podlałam rododendrony i resztę towarzystwa, bo mino dwóch wiosennych burz strasznie miały sucho
– zrobiłam dosiewki trawnikowi, bo po zeszłorocznej inwazji czarnofuterkowca wyglądał troszkę nie teges
– rozsypałam korę na rabatki tam gdzie rozsypania wymagała
– wywiozłam kolejne 4 worki z bio śmieciami.

Uruchomiłam też „pogromcę trawnika”. Odpalił za pierwszym razem, ale przy moim obecnym stanie zdrowotności czynność koszenia trawy wyglądała mniej więcej jak poruszanie się przy balkoniku ortopedycznym pacjenta oddziału geriatrycznego. W związku z powyższym trawnik zostanie skoszony w innym terminie.

Rany boskie!
I ty to wszystko że złamanym palcem? Sama?....
Nie przesadzasz troszkę ? Może za mocno przeciążają tą stopę ?
Aż się boję pomyśleć co by się działo jak byś miała jakiś inny, większy uraz.....
No czuję że że złamaną nogą to lista byłaby dłuższa....przeorany byłby trawnik i conajmniej wymienione ogrodzenie dookoła za ogrodu !!!???!!

Odpukać !
To tylko żarcik.
Zdrówka!
Nikita 07:03, 16 kwi 2018

paniprzyroda – chwaliłaś już kibelek, chwaliłaś… więc jeszcze raz za pochwały dziękuję.
Z palcem nie jest tak źle, bo tylko od czasu do czasu troszkę pobolewa. Lekarz mówił, że powinnam nosić obuwie z jak najtwardszą podeszwą, więc takie właśnie noszę.

Margarete – przecież pisałam, że paluszek – grzeczny egzemplarz mi się trafił i kłopotów nie stwarza…ha ha.
A tak serio to poziomki, żurawki, mahonię i trawy wycinałam/skubałam siedząc na trawniku na 4 literach, więc nogi nie nadwyrężałam. Wszystko pozostałe powolutku dało się ogarnąć. Starałam się jej specjalnie nie obciążać. Jest ok.
Nikita 07:06, 16 kwi 2018

A teraz obiecane zdjęcia w plenerze.
troszkę wiosny w „szmaragdowym”…najpierw tulipanki

narcyzy już niestety powoli przekwitają

i nie wiem co
Nikita 07:08, 16 kwi 2018

plantacja konwalii i porzeczek

zaczyna złocić się mahonia

i cudna Susan

Nikita 07:10, 16 kwi 2018

ciemierniki – kolejna sesja zdjęciowa

Nikita 07:12, 16 kwi 2018

I jeszcze kilka fotek...

Makusia 08:20, 16 kwi 2018

Złamania paliczka- o Jezusie....współczuję, choć muszę się dokształcić. Na Przyrodzie w IV klasie nic na ten temat nie było .....A to mój poziom wiedzy aktualnie