Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

AniazUroczyska 15:02, 14 maj 2019

aga55 napisał(a)
Witaj, własnie tworzę leśny ogród i bardzo chętnie nabędę trochę host. Jestem z okolic Poleszyna, więc mam do Ciebie rzut beretem.

Ago, mogłabym podpisać się pod Twoimi słowami!
Poleszyn- piękne okolice, ogromne lasy, też tam szukałam działki, ale wylądowałam w Czarnym Lesie, w samym środku lasu. Może trudno byłoby mi powiedzieć ,że tworzę leśny ogród( brak typowych elementów ogrodowych),ale próbuję coś zmienić, dodać koloru i uroku mojej leśnej polanie. U mnie, to dopiero początki.
55- (jeśli to jest to , o czym myślę), też do mnie pasuje
Nikita 17:08, 14 maj 2019

AniazUroczyska - Aniu, hosty bardzo łatwo się dzieli. Są dwa sposoby. Pierwsza metoda polega na wykopaniu całej rośliny i przecięciu nożem lub szpadlem kępy korzeniowej. Wystarczy, że odetniesz przynajmniej jeden kieł (pąk liściowy)z korzonkiem, a hosta na pewno się przyjmie.
Drugą metodę stosuje się gdy funkia mateczna ma pozostać w tym samym miejscu. Wówczas, rozsuwając liście, przecinasz ostrym szpadlem bryłę korzeniową na jeden lub kilka fragmentów nie ruszając reszty.

Luteczka - ja też lubię samochody...zwłaszcza szybkie i "wypasione" lub właśnie takie antyki.
Nikita 17:09, 14 maj 2019

AniazUroczyska - W Czarnym Lesie? Tym nie daleko mnie?
Margarete 19:35, 14 maj 2019

Madziu ja bym wzięła od ciebie kawałek tych "modlących się rąk" i kawłek "mysich uszu "
Wszystkie twoje hosty są śliczne. Skoro jednak dałaś ogłoszenie to może i ja skorzystam .
Piękna jest i mi się podoba Color-festival, June oraz te dwie ze słowem "Glass" w nazwie: Stained Glass i Touch of Glass
Ale zrozumiem że jeśli masz nieduże egzemplarze to nie będziesz dzielić. Najwyżej poczekam i podzielisz ja za jakieś....5 lat....mi na Ogrodowisku przeleciało jak jedna chwilka te 6 lat to i następnych 5 może szybko przeleci..

I proszę dać mi cynk co ja od siebie mogę tobie zaoferować ? Jakieś carrexy czy żurawki może ?Z carrexów mam Evergold, The Beatles, Ice Dance, ptasie łapki, no i zawilce jesienne mi się ładnie mnożą - dam chętnie jeśli chcesz
Mam też siewki ciemierników ale jeszcze młode i Bożenka radziła żeby ich nie ruszać w tym roku jeszcze, dać im jeszcze sezon bo zmarnieja - ale za rok będę je na pewno odsadzać
aga55 00:30, 15 maj 2019

Madzia, dziękuję za zaproszenie. Chętnie przyjadę tylko daj znać kiedy mogę, na PW wysyłam kontakt. A od siebie na dzień dzisiejszy mogę zaproponować bagażnik szyszek sosnowych, mam też dużo końskiej qpy

Aniu z Uroczyska - 55 +/- zależy co na obiad
AniazUroczyska 02:26, 15 maj 2019

Nikita napisał(a)
AniazUroczyska - W Czarnym Lesie? Tym nie daleko mnie?

Magdo, nie wiem , czy to ten niedaleko Ciebie, bo tylko tyle doczytałam,ze mieszkasz w Pabianicach, a działkę masz jakieś 18 km dalej, ale w którą stronę- nie wiem! Mało prawdopodobne, aby w tej okolicy był jakiś drugi Czarny Las. Ja jestem na granicy Zelówka i Czarnego Lasu, a że to drugie lepiej brzmi, wolimy mówić,że jesteśmy w Czarnym Lesie, chociaż administracyjnie to Zelówek!
Wkleję mapkę- to tutaj!
https://www.google.pl/maps/place/97-425+Zelów/@51.4906142,19.2310781,127m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x471a3fc659b28d75:0xb9cceb952d6c559d!8m2!3d51.46434!4d19.21982
AniazUroczyska 02:50, 15 maj 2019

aga55 napisał(a)
Madzia, dziękuję za zaproszenie. Chętnie przyjadę tylko daj znać kiedy mogę, na PW wysyłam kontakt. A od siebie na dzień dzisiejszy mogę zaproponować bagażnik szyszek sosnowych, mam też dużo końskiej qpy

Aniu z Uroczyska - 55 +/- zależy co na obiad

Końską przekompostowaną qpą chętnie bym się zainteresowała. Byłam umówiona z pewnym panem w tej gównianej sprawie, ale na razie nic dobrego z tego nie wyszło. Niestety , nie mam nic do zaoferowania w zamian, ale chętnie bym odkupiła.
Co do 55- muszę przyznać,że jestem tłumokus pospolity, bo pomimo główkowania, jakoś nie umiem rozkminić tego obiadowego szyfru

Nikita 08:43, 15 maj 2019

Margarete – Małgoś, wpisałam hosty na listę Twoich chciejst. W weekend ukopię i dostarczę pod drzwi.
Chyba nie potrzebuję nic...no może carex The Beatles bym przygarnęła. A nie masz czasem carex amazon mist lub żurawki Georgia Peach? Żurawka jakoś słabo u mnie rośnie...chyba się obraziła na mnie. Chciałam sobie ją dokupić w Opatówku ale nikt nie miał...nawet nasz Pan Żurawka

aga55 – szyszki sosnowe bardzo mnię zaciekawiły ...właśnie miałam jechać do pobliskiego lasu po w/w asortyment.
Napisałam na priv

AniazUroczyska – tak Aniu, Czarny Las nie daleko mnie. A mój „Szmaragdowy” główną drogą na zachód od Pabianic.
AniazUroczyska 13:06, 15 maj 2019

Nikita napisał(a)
Margarete
Chyba nie potrzebuję nic...no może carex The Beatles bym przygarnęła. A nie masz czasem carex amazon mist lub żurawki Georgia Peach? Żurawka jakoś słabo u mnie rośnie...chyba się obraziła na mnie. Chciałam sobie ją dokupić w Opatówku ale nikt nie miał...nawet nasz Pan Żurawka

AniazUroczyska – tak Aniu, Czarny Las nie daleko mnie. A mój „Szmaragdowy” główną drogą na zachód od Pabianic.

Magdo, hosty też bym chętnie przygarnęła, nie zgłaszałam się wcześniej , bo w ten weekend nie miałabym jak odebrać. Jeśli jednak mieszkamy tak blisko siebie, to może udałoby się jakoś dogadać. Wpisuję się na listę rezerwową Jeśli to nie tajemnica, napisz proszę na priv , w jakiej miejscowości jest Twój "Szmaragdowy".

Mam żurawki, które wyglądają jak Georgia Peach,podobny kolor. Czy to na pewno ta odmiana -nie wiem, zbieram etykiety , ale przy tych nie było. Można sprawdzić i ewentualnie podzielić.
Duży wybór żurawek( również trawy i hortensje) mieli w szkółce Zabłoty- Karczmy.
Znasz to miejsce?
Margarete 20:53, 15 maj 2019

Dzięki dobra kobieto Nawet z dostawą będę miała - łał !
Amazon mist nie mam a The Beatles podzielę i dam ci oczywiście.
Georgia Peach też bym sama dokupiła bo mi dwie z szeregu na brzegu rabaty "niedomagają" i bym je wymieniła na nowe.Już wielokrotnie próbowałam je dzielić ale jakoś te uzyskane z podziału nie są "wyjściowe", słabo przybierają i są z nich takie "wypierdki".

Aniu z Uroczyska - nie znam tej szkółki choć wydawało mi się że większość szkółek z okolicy jest nam znanych. Napisz coś więcej gdzie to jest.