Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejsko & sielsko

Miejsko & sielsko

ewakatowice 10:59, 12 sie 2014

BarbaraM napisał(a)
Ale kwiatek ładny....tylko....co to jest?
Dmuszek jakiś czy jakie inne cudo?
Albo...gomfrena?...

Dmuszek to jednoroczna trawa, raczej ma jasne kwiatostany, źdźbła... ale ja to się nie znam na roślinach
12:57, 12 sie 2014
No to postaram się przedłużyć mu żywot,zobaczę jak z tymi nasionami wyjdzie..jak nie to lupa w rękę i będę szukać tych nasionek
A łacińska nazwa to 'Ptilotus exaltatus'..niby celozja a nie celozja...
Miłego dnia
jambosana 13:24, 12 sie 2014

Zaglądam i czytam, czytam od końca, szukam jakiś zdjęć ogrodowych, a tu nie ma... Ale za to wesołe posty, anegdotki, oj pośmiałam się, poplułam ekran...

A co do ostatniej Mai, mnie się ogrody Gąsiorowskiego baardzo podobają, podobno robi niemal wyłącznie w Niemczech, gdzie jest moda na takie ekologiczne ogrody. Podobno ma mnóstwo zamówień... Ale nie wszędzie pasują takie ogrody i nie każdy musi je mieć. Ja mam taki jak mam, i zmieniać go nie będę.Zresztą co tu dużo gadać na zmiany to po prostu nie stać by mnie było...

A stawy kąpielowe takie jak Gąsiorowski robi też Danusia, która jest także członkiem Polskiego Stowarzyszenia Naturalnych Wód Kąpielowych, jak i Gąsiorowski, a tu artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/390-stawy-kapielowe-oczyszczane-naturalnie

Warto zajrzeć na stronę Gąsiorowskiego, fajna jest i wg mnie nie jest to dorabianie ideologii do zaniedbania ogrodowego. Tylko inne spojrzenie na ogród, nie dla każdego, to fakt, ale ciekawe.

ewakatowice 13:37, 12 sie 2014

jambosana napisał(a)
Zaglądam i czytam, czytam od końca, szukam jakiś zdjęć ogrodowych, a tu nie ma... Ale za to wesołe posty, anegdotki, oj pośmiałam się, poplułam ekran...

A co do ostatniej Mai, mnie się ogrody Gąsiorowskiego baardzo podobają, podobno robi niemal wyłącznie w Niemczech, gdzie jest moda na takie ekologiczne ogrody. Podobno ma mnóstwo zamówień... Ale nie wszędzie pasują takie ogrody i nie każdy musi je mieć. Ja mam taki jak mam, i zmieniać go nie będę.Zresztą co tu dużo gadać na zmiany to po prostu nie stać by mnie było...

A stawy kąpielowe takie jak Gąsiorowski robi też Danusia, która jest także członkiem Polskiego Stowarzyszenia Naturalnych Wód Kąpielowych, jak i Gąsiorowski, a tu artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/390-stawy-kapielowe-oczyszczane-naturalnie

Warto zajrzeć na stronę Gąsiorowskiego, fajna jest i wg mnie nie jest to dorabianie ideologii do zaniedbania ogrodowego. Tylko inne spojrzenie na ogród, nie dla każdego, to fakt, ale ciekawe.

Zgadam się, że ile ludzi tyle opinii. Stronę widziałam, niektóre z realizacji sama z chęcią przeniosłabym do siebie.
Co nie znaczy, że wszystkie. Najpiękniejsze jest to, że możemy poszerzać wiedzę, poglądy jak i podziwiać różnorodne pomysły.
Aby mieć jakiekolwiek zdanie trzeba się rozwijać

AgaeM 14:29, 12 sie 2014

ewakatowice napisał(a)
kostrzewy przepięknie się rozrosły,

Hej, już szykuję się do przebudowy ogródka, wszystko narysowałam, zbieram oferty cenowe. Mam pytanko techniczne. Z czego robiłaś te tarasiki (donice), czy to jakiś kamień? Ja ze względów finansowych zastanawiam się nad palisadami łupanymi antyacyt (beton) układanymi poziomo. Czy z perspektywy czasu dalej zrobiłabyś je na 5 "kamieni", czy trochę niższe (ja zastanawiam się czy 3 czy 4), i pytanie najistotniejesze dla mnie dziś, czy pod tymi tarasami (donicami) masz podmurówkę, czy po prostu układane na ziemi, albo wkopane na jakąś głębokość?
jambosana 14:57, 12 sie 2014

ewakatowice napisał(a)

Najpiękniejsze jest to, że możemy poszerzać wiedzę, poglądy jak i podziwiać różnorodne pomysły.
Aby mieć jakiekolwiek zdanie trzeba się rozwijać

No wiedzy, to na pewno Ci nie brak, jeśli sama, bez wykształcenia architekta krajobrazu stworzyłaś w jeden sezon takie cudo. Przypomnę, nie raz chwalone przez Danusię. Cudo to Twój ogród oczywiście.
ewakatowice 15:24, 12 sie 2014

AgaeM napisał(a)

Hej, już szykuję się do przebudowy ogródka, wszystko narysowałam, zbieram oferty cenowe. Mam pytanko techniczne. Z czego robiłaś te tarasiki (donice), czy to jakiś kamień? Ja ze względów finansowych zastanawiam się nad palisadami łupanymi antyacyt (beton) układanymi poziomo. Czy z perspektywy czasu dalej zrobiłabyś je na 5 "kamieni", czy trochę niższe (ja zastanawiam się czy 3 czy 4), i pytanie najistotniejesze dla mnie dziś, czy pod tymi tarasami (donicami) masz podmurówkę, czy po prostu układane na ziemi, albo wkopane na jakąś głębokość?

Agusia,
Cieszę się, że wróciłaś.
Donice (bez dna) wykonane są z kostki granitowej, mają fundamenty.
Szczerze odpowiem, że nie zmieniłabym wysokości.
Pierwsza od domu jest niższa, natomiast przy placyku grillowym tak jak wyliczyłaś widać 5 kostek na wysokość.
Po pierwsze wygodnie i praktycznie. Nie wiem co wykombinowałaś i jaką funkcje mają pełnić donice, w jakiej odległości od domu?
Nie wiem jakie koszty z palisady ale na moje matematyczne oko to drożej za materiał.
Muszę się pochwalić, bo pypcia na języku dostanę, widziałaś mój piękny krwanik ha ...

ewakatowice 15:28, 12 sie 2014

jambosana napisał(a)

No wiedzy, to na pewno Ci nie brak, jeśli sama, bez wykształcenia architekta krajobrazu stworzyłaś w jeden sezon takie cudo. Przypomnę, nie raz chwalone przez Danusię. Cudo to Twój ogród oczywiście.

oj tam oj tam,
Może jakbym miała ogród a nie skrawek gruntu to nie poszło by tak szybko.
Danusia, jest nie tylko zawodowcem ale i dobrym i mądrym człowiekiem. Wie, że na jednego kij a na innego „osła” marchewka (mam nadzieję, ze nie uraziłam nikogo tym OSŁEM).
OT.
aleksandra_g 15:34, 12 sie 2014

a ja się tak napatrzyłam na te twoje donice, że chyba też je u siebie walnę
ewakatowice 17:26, 12 sie 2014

aleksandra_g napisał(a)
a ja się tak napatrzyłam na te twoje donice, że chyba też je u siebie walnę

no wiesz!
z Ciebie to dopiero wariat!
Byłam i wszystko widziałam, ech.
Przemyślałaś wszystko?