Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

siakowa 07:38, 09 sty 2015

jestem za cytrynowymi żurawkami bo bordowy przy fioletowym może troche za cięzko wyglądac tak mi się cos mysli
Jagodaa 08:08, 09 sty 2015

Perovskia nie ma ciężkiego, ciemnego fioletu i nie tworzy zwartej masy tego koloru. Bardziej rzuca się w oczy jej srebrzystość liści i łodyg, więc w połączeniu z ML będzie to dość jasna plama. Żurawek nie będę wymieniać na inny kolor. Jak już nie będą atrakcyjne, to raczej skłonię się do wymiany ich na trawy.

Jagodaa 09:53, 09 sty 2015

aleksandra_g napisał(a)
ja bym zamiast trzemiliny posadziła przywrotniki one bosko się komponują z lawendą i szybko będzie efekt. a zamiast żurawek widzę szałwię, żeby już nie wprowadzać więcej kolorów ale to tylko takie moje typowo ogrodowiskowe wizje

Alex, przywrotnik jest rzeczywiście boski . Jak mi się wykruszą żurawki, to może właśnie na niego postawię. Na razie chcę jedynie zrobić roszady na tej rabacie. Nie zmieniać gatunków, a jedynie pogrupować i wysadzić rozplenice i Varelle... i może trzmielinę, bo nie wiem, czy nie będzie mnie znów drażnić wiosną .
Jagodaa 09:53, 09 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)

Jam Koziorożec, znak Ogrodnik ale z tym ogniskiem domowym to ja na bakier, znaczy się rogami...

O to jak moja siostra .
Jagodaa 09:56, 09 sty 2015

tusiawka napisał(a)
Ale ślicznie słoneczko na tych zdjęciach.

Zmiany, jestem na tak. Żurawki pewnie o zielonych/cytrynowych liściach bardziej by pasowały, ale bordowe dodają dynamiki całości.

Te letnie zdjęcia przywróciły moje zainteresowanie ogrodem .

Żurawki planuję mieć u siebie póki się nie zniszczą. Nie będę już ich raczej sadzić w przyszłości. Tak przynajmniej myślę na chwilę obecną .
Jagodaa 10:02, 09 sty 2015

polinka napisał(a)
Wprowadzenie fioletu doda romantyczności tej rabacie i tak jak piszesz złączy je razem ale coś mi ta bordowa żurawka teraz nie pasuje... A jakby powtórzyć lawendę? Tylko czy za monotonnie nie będzie?

Żurawka na razie zostaje. Może tu tego dobrze nie widać, ale ML + perovskia + Obsidian ładnie się komponuje.
Jagodaa 10:03, 09 sty 2015

siakowa napisał(a)
ales to ładnie pokolorowala jak prawdziwe wygląda

haha, łatwiej sobie to wszystko wyobrazić, gdy widzi się obrazek
Jagodaa 10:03, 09 sty 2015

leon60 napisał(a)
A mnie się żurawka bordowa przed ML podoba, daje fajny kontrast choć przy większej ilości fioletu będzie zgrzytać

Perovskia jest raczej srebrzysto-fioletowa, nie raziło mnie to połączenie .

edit: u Bety bardzo mi się ona podoba z żurawkami, rozchodnikiem iberberysami, np. tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1779-dla-odmiany-czas-na-zmiany?page=575 tylko u mnie nie będzie takiej fioletowej masy
leon60 10:07, 09 sty 2015

Jagodaa napisał(a)

Perovsia jest raczej srebrzysto-fioletowa, nie raziło mnie to połączenie .

myślałam o lawendzie
polinka 10:07, 09 sty 2015

Jagodaa napisał(a)

Żurawka na razie zostaje. Może tu tego dobrze nie widać, ale ML + perovskia + Obsidian ładnie się komponuje.

Wiadomo, że na żywo całkiem inaczej wszystko wygląda. Mam u siebie Obsidian w lawendą i też jestem zadowolona