Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Iwony

W ogródku Iwony

Ivvvona 22:59, 03 mar 2014

Dziękuję za ten porządeczek Jeszcze trochę pracy zostało na rabatkach, trochę przesadzania i takie tam. Najważniejszy zabieg przed nami - wertykulacja, ale na to jeszcze za zimno i za mokro.
eugenia_stef... 08:05, 04 mar 2014

Iwonko u mnie startuje różowa i biała przylaszczka inne stoją w miejscu
Tusiala 09:01, 04 mar 2014

Ceny choiny przyzwoite bo zamierzam kupić a się martwiłam, że droższe
Lubię takie wysprzątane rabatki ale u mnie nadal bałaganik. Synek nie pozwala za dużo zrobić
iwonaal 12:57, 04 mar 2014

Porządeczek, pięknie.
Anita1978 15:43, 04 mar 2014

No no! Ale porządek! U mnie na razie połowiczny
Agania 19:42, 04 mar 2014

Jak u Ciebie wiosennie Iwonka, wiosna faktycznie startuje u ciebie, i ty juz pracujesz , ładnie i czyściutko na rabacie ja jeszcze nie wystartowałam w ogrodzie cały czas po powrocie jakieś sprawy nas zatrzymują, a poza tym zimno jest bardzo i słońce nas omija, trudno wystartuję z opoźnieniem

Na widok tulipanków to aż poskakuję z radości
Ivvvona 19:42, 04 mar 2014

Mój porządeczek też jeszcze nie skończony, pogoda się zepsuła, dzisiaj zimno i pada. Trzeba cierpliwie czekać na poprawę.
Agania 07:28, 05 mar 2014

Pytałaś o uprawę wrzosów to o wrzosach parę słów moje rosną w przygotowanym wcześniej podłożu, nie wiem jaką masz ziemię, ja mam typową glinę, więc wymieszałam ją z piaskiem i torfem, trochę to trwało, do momentu, aż szpadel lekko zagłębiał się w ziemi i glina już się nie zlepiała, a ziemia była prawie sypka. Do takiego podłoża dopiero sadziłam wrzosy, wybierałam te najbardziej popularne odmiany Allegro, Allegretto, Arlekin, Sandy, Moulin, te dwie ostatnie odmiany to są wrzosy pączkowe, one u mnie rosną naprawdę bezproblemowo Ważne też jest, aby zakupiony materiał pochodził od sprawdzonego dostawcy, żeby nie był to jeszcze materiał szkółkarski, bo małe egzemplarze ciężko się przyjmują i żeby nie były przesuszone, ja dokupiłam jesienią kilka wrzosów w OBI były naprawdę ładne, moment zakupu też jest ważny, kupowałam bezpośrednio po świeżej dostawie i od razu sadziłam

Najwrażliwsze są te najmniejsze rosnące do wys 15 cm.

Stanowisko lubią słoneczne i suche, a zapewniając im optymalną wilgotność, potrzebna jest odpowiednia ilość ściółki, ja daję korę drobnozmieloną, lub przekompostowaną, i dopiero podsypuję tą dekoracyjną Atheny, kupuję ją w OBI.

Powodzenia z wrzosami Iwonko
ewsyg 18:35, 05 mar 2014

No, no sezon wegetacyjny rozpoczęty, tylko paczeć jak lilie wodne zakwitną A tak na poważnie, kiedy, w jakim miesiącu kwitną grzybienie ?
bartek_luberda 20:01, 05 mar 2014

Ja i jakaś decyzja co raz coś zobaczę i zmiana plany Zwariować idzie