Pytałaś o uprawę wrzosów to o wrzosach parę słów

moje rosną w przygotowanym wcześniej podłożu, nie wiem jaką masz ziemię, ja mam typową glinę, więc wymieszałam ją z piaskiem i torfem, trochę to trwało, do momentu, aż szpadel lekko zagłębiał się w ziemi i glina już się nie zlepiała, a ziemia była prawie sypka. Do takiego podłoża dopiero sadziłam wrzosy, wybierałam te najbardziej popularne odmiany Allegro, Allegretto, Arlekin, Sandy, Moulin, te dwie ostatnie odmiany to są wrzosy pączkowe, one u mnie rosną naprawdę bezproblemowo

Ważne też jest, aby zakupiony materiał pochodził od sprawdzonego dostawcy, żeby nie był to jeszcze materiał szkółkarski, bo małe egzemplarze ciężko się przyjmują i żeby nie były przesuszone, ja dokupiłam jesienią kilka wrzosów w OBI były naprawdę ładne, moment zakupu też jest ważny, kupowałam bezpośrednio po świeżej dostawie i od razu sadziłam
Najwrażliwsze są te najmniejsze rosnące do wys 15 cm.
Stanowisko lubią słoneczne i suche, a zapewniając im optymalną wilgotność, potrzebna jest odpowiednia ilość ściółki, ja daję korę drobnozmieloną, lub przekompostowaną, i dopiero podsypuję tą dekoracyjną Atheny, kupuję ją w OBI.
Powodzenia z wrzosami Iwonko