Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Iwony

W ogródku Iwony

ewsyg 09:05, 02 mar 2014

Ivvvona napisał(a)
Dziękuję wam za odwiedziny, ze zdrówkiem już lepiej, jutro mam nadzieję pogrzebać w ziemi

Dla Was ubiegłoroczny dzwonek karpacki

Iwonka jak długo on kwitnie ?

Ivvvona 14:59, 02 mar 2014

Ewo, ten dzwonek kwitnie praktycznie całe lato, trzeba usuwać przekwitnięte kwiatki. Najładniej kwitnie w lipcu, później nieco słabiej.
zawitka 18:11, 02 mar 2014

Iwonko one kwitną na wiosnę maj czerwiec ale potem jakoś dziwnie też się pokaże kwiatek to takie trochę dziwadełka ///smieję się jak ich Pani ha ha ///
Maria667 18:34, 02 mar 2014

Witam Iwonko!
Masz bardzo ładny róznorodny ogród I wiekowo zbliżony do mojego. Jak radzisz sobie z wodą w oczku? Chodzi mi oczywiście o czystość tej wody Ja mogłaby już książkę napisać o swoich eksperymentach, ale, niestey, wciąż nie mam jeszcze zakończenia
Ivvvona 18:48, 02 mar 2014

Witaj, Marysiu, cieszę się, że zajrzałaś w moje skromne progi i za pochwały Z wodą w oczku bywa różnie, zależy od roku. Nieraz jest w miarę czysta, a ubiegłym roku cały sezon była zielona za to nie było tej zielonej waty (glonów). Prawdopodobnie mamy za mało roślin pokrywających powierzchnię wody. 2 lata temu był remont oczka, odmładzanie roślin i jeszcze nie wróciły do poprzednich rozmiarów. W tym roku nabędę pistii i hiacyntów, żeby coś więcej pływało po powierzchni, może będzie lepiej. Używanie chemii odradzam, zrobiłam to raz i... wykończyłam sporo ryb, pomimo, że na opakowaniu napisali, że środek bezpieczny
Maria667 19:09, 02 mar 2014

Dzięki za odpowiedź. Napisz mi jeszcze na jakiej głębokości sadzisz grążele i lilie i w jaki sposób je nawozisz. Bardzo ładnie Ci kwitną. Mam u siebie dość rozrośnięte kłącza, ale efekty takie sobie.
Ivvvona 19:17, 02 mar 2014

Grążele i lilie rosną na głębokości 80 - 100 cm. Właściwie ich nie nawożę. Co kilka lat są odmładzane i wymieniam im wtedy ziemię na dość żyzną. Przypomniało mi się jak w programie Maja pokazywała ogród, w którym używano tylko PMów i mówiła, że można dodać ich do oczka. Wypróbuję w tym roku. Mam też lilię różową, która słabo kwitnie, nawet liści ma niewiele i niestety nie znam przyczyny.

U nas na bazarku jest hodowca roślin wodnych, jak się pojawi to podpytam go o czystość wody i o te lilie.
ewsyg 21:40, 02 mar 2014

Iwonka, pomyliłam się , mój to dzwonek Poszarskiego. Jak się rozrośnie to się wymienimy
Ivvvona 21:42, 02 mar 2014

Odpisałam u Ciebie.
Ivvvona 22:04, 02 mar 2014

Dziś na dobranoc zostawiam pięciornik krwisty.