Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Gardener27 17:19, 28 wrz 2014

Pozdrawiam niedzielnie
Nallar 18:09, 28 wrz 2014

Gardener27 napisał(a)
Pozdrawiam niedzielnie

Też pozdrawiam w słoneczną niedzielę.
Nallar 22:29, 28 wrz 2014

Iwk4 napisał(a)

Ewo, w zeszłym roku zebrałam pigwę podczas porządków w ogrodzie i o niej zapomniałam. W nocy był przymrozek - czyli zbiory robiłam trochę później, niż teraz. Następnego dnie się martwiłam, że zostawiłam ją w ogrodzie, ale o dziwo bardzo miękko się kroiła. Soczek szybko puścił. Potem powiedziałam o tym znajomej, co pigwówkę zawsze robi, a ona, że dobrze zrobiłam i że najlepszą się zbiera po pierwszych przymrozkach, ma wtedy więcej soku i lepiej się kroi

Owoc pigwowca jest twardszy od pigwy ale można spróbować. Zastanawia mnie tylko czy jak owoce są lekko zmrożone czy nie ma to wpływu na klarowność. Wiesz coś na ten temat?
Iwk4 22:44, 28 wrz 2014

Faktycznie, ja mam chyba pigwowca - to te mniejsze, prawda ?
Nalewka była czyściutka, klarowna, soczek wcześniej też. Jest tylko jedno ale - chodzi o kolejność, co do czego lejesz. Musisz wlewać alkohol do soku, bo odwrotnie mętnieje - nie wiem dlaczego. Przekonałam się na własnej skórze. Podobnie jest z cytrynówką - zawsze alkohol do soku. W tym roku jeszcze nie robiłam, czekam na pierwsze przymrozki.
Napia 22:45, 28 wrz 2014

Na temat nalewek się nie wypowiem ale zebrinusy i niebieskie marcinki ( czy michałki, bo już się pogubiłam) prześliczne
Toszka 22:52, 28 wrz 2014

Pigwa, pigwowiec, jarzębina, żurawina zyskują słodyczy po przemrożeniu. Dwie ostatnie najlepiej wrzucić do zamrażarki na dwa tygodnie. Śliwki na powidła najlepsze są po pobycie w chłodni...wtedy nie trzeba w ogóle cukru dodawać.
Nallar 10:48, 29 wrz 2014

Dzięki wielkie za podpowiedzi w sprawie owoców na nalewki. Zostawiam więc resztę owoców pigwowca na na krzaczkach i czekam na przymrozek.

Iwonko pigwowiec tak jak pisałaś ma mniejsze owoce niż pigwa.
Nallar 11:09, 29 wrz 2014

Napia napisał(a)
Na temat nalewek się nie wypowiem ale zebrinusy i niebieskie marcinki ( czy michałki, bo już się pogubiłam) prześliczne

Zebrinusy faktycznie szaleją czas wielki coś z nimi zrobić bo robi się ciasno na rabacie.
Niebieskie kwiatuszki znam pod nazwą marcinki ale to przekazały mi moja babcia i mama, czy to fachowa nazwa nigdy nie sprawdzałam. Ważne że są urocze
Iwk4 23:07, 29 wrz 2014

Ewo, jak szybko rosną zebrinusy? Bo ja chciałam kupić 3 i posadzić obok siebie na 1 metrze długości. może to za gęsto?
Nallar 19:52, 30 wrz 2014

Iwk4 napisał(a)
Ewo, jak szybko rosną zebrinusy? Bo ja chciałam kupić 3 i posadzić obok siebie na 1 metrze długości. może to za gęsto?

Zebrinusy rosną stosunkowo wolno,(początkowo) ale jak się już zadomowią to idą jak burza. Myślę że na metrze 3 sztuki to zdecydowanie za dużo. Średnica karpy mojego czteroletniego ma blisko 0.5 metra. Jeśli jutro przyjadę z pracy za "widoku" to go zmierzę.