Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

ryska 14:08, 05 lis 2015

Całe szczęście, bo ma swój charakter. Kojarzy mi się głównie z trzmielinami i hortensjami więc ja bym je tu ulokowała. Może trzmieliny w formie piennej? Podsadzone bylinami, bo ich u Ciebie też mnóstwo. Te zawilce np są hitem teraz na ogrodowisku a Ty masz chyba najstarsze egzemplarze a jeśli nie to mega wypasione.
Nallar 16:33, 05 lis 2015

ryska napisał(a)
Całe szczęście, bo ma swój charakter. Kojarzy mi się głównie z trzmielinami i hortensjami więc ja bym je tu ulokowała. Może trzmieliny w formie piennej? Podsadzone bylinami, bo ich u Ciebie też mnóstwo. Te zawilce np są hitem teraz na ogrodowisku a Ty masz chyba najstarsze egzemplarze a jeśli nie to mega wypasione.

Tak Reniu, zawilcy mam po kokardkę Do listy którą wymieniłaś dodałabym jeszcze peonie, które już nie kwitły kiedy byłaś u mnie.
Wiejski, (trochę dziki charakter (????) mojego ogródka chcę zachować ale wiesz jak to jest, tyle rzeczy się podoba....
Jeszcze nie tak dawno robiłam rabatę z anabelkami i żurakami a dziś wiem że ona wcale do całości nie pasuje, wnerwia mnie
Co będę robiła na wiosnę jeszcze nie wiem ale otwarta jestem na wszelakie pomysły i propozycję.
Rozmawiałam dziś z eMusiem o planach co do rozbudowy i załamałam ręce.
Szaleć nie poszaleję.

A to na dowód że zawilce są wypasione, takie miały liściorki.

A to peonie dla Ciebie.

kosolka 17:05, 05 lis 2015

Nallar napisał(a)

Cuuudowne! Uwielbiam W przyszłym roku też już będę miała więcej. Dostałam kilka kolejnych. Zrobiłam kącik piwoniowy ALe tak piękne to będę może dopiero za 3-4 lata..
Nallar 17:40, 05 lis 2015

kosolka napisał(a)

Cuuudowne! Uwielbiam W przyszłym roku też już będę miała więcej. Dostałam kilka kolejnych. Zrobiłam kącik piwoniowy ALe tak piękne to będę może dopiero za 3-4 lata..

Wiem że lubisz peonie. Olu moje to już stare krzaczory, też długo nie kwitły. Niezaprzeczalne jest to że warto na nie poczekać.

Nallar 18:26, 05 lis 2015

To wstępny zarys naszego planu(odległego planu) związanego z rozbudową.
Wychodzi na to że tak jak pisałam nie poszaleje.
Jeśli przychodzi Wam coś do głowy....

Ta część, (iglaki podsadzone żurawkami do zmiany) jest denerwująca, nie tylko mnie.

roma2 18:47, 05 lis 2015

Nie powinnam zabierać głosu, ale co tam! A choina kanadyjska? Można ciąć i sadzić przed, można zostawić luźno (piękna). Tylko ja na odległościach się nie znam.
Nallar 19:00, 05 lis 2015

roma2 napisał(a)
Nie powinnam zabierać głosu, ale co tam! A choina kanadyjska? Można ciąć i sadzić przed, można zostawić luźno (piękna). Tylko ja na odległościach się nie znam.

Roma masz na myśli tą która rośnie na 15 m ?
roma2 19:14, 05 lis 2015

To od Danusi: Ma nieco luźny pokrój jeśli nie jest cięta i "koronkowy" wygląd, ponieważ gałązki są lekko przewisające. Igły koloru jasnozielonego i pokrój szeroko-stożkowy. Nie kłuje, jest delikatna w dotyku. Osiąga po 30 latach 10 m wysokości.
Zalecam jednak jej cięcie, czy to w strzyżonym żywopłocie, czy to pojedynczych egzemplarzy. Zdecydowanie ładniej będzie wyglądała.

Nallar 19:17, 05 lis 2015

roma2 napisał(a)
To od Danusi: Ma nieco luźny pokrój jeśli nie jest cięta i "koronkowy" wygląd, ponieważ gałązki są lekko przewisające. Igły koloru jasnozielonego i pokrój szeroko-stożkowy. Nie kłuje, jest delikatna w dotyku. Osiąga po 30 latach 10 m wysokości.
Zalecam jednak jej cięcie, czy to w strzyżonym żywopłocie, czy to pojedynczych egzemplarzy. Zdecydowanie ładniej będzie wyglądała.

Możesz zalinkować zdjęcie?
roma2 19:22, 05 lis 2015

Ewuś, tu jest cały wątek:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1238-choina-kanadyjska-tsuga-canadensis

bardzo bardzo mi się podoba!