Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

ogrodula 19:35, 21 kwi 2017

Ja mam tak pogryzioną kordylinę i kannę, Chodziłam w nocy z latarką i znalazłam dziada opuchlaka.Musiałam go jesienią z kwiatami przynieść do domu.
Nallar 20:01, 21 kwi 2017

ogrodula napisał(a)
Ja mam tak pogryzioną kordylinę i kannę, Chodziłam w nocy z latarką i znalazłam dziada opuchlaka.Musiałam go jesienią z kwiatami przynieść do domu.

Jeśli to opuchlak to trafił do mnie chyba z ziemia która kupiłam
Jak go szukać, gdzie? Wiem tylko tyle że pojawia się jak jest ciemno.
Katkak 20:05, 21 kwi 2017

Ewunia ja ze dwa razy znalazłam opuchlaka w domu.
Nallar 20:09, 21 kwi 2017

Katkak napisał(a)
Ewunia ja ze dwa razy znalazłam opuchlaka w domu.

Ale gdzie? na roślinie, w ziemi.....
margaretka3 20:42, 21 kwi 2017

Też typuję opuchlaka. Ja kilka tygodni temu też utukłam na oknie w domu. Szukaj o zmierzchu na roślince, one się na dzień chowają, chyba w ziemi. Pod spód liści zajrzyj. W końcu wylezie przecież. Jak spadnie to udaje cwaniak martwego, nie daj się zwieść. Udanych łowów.
Nallar 20:49, 21 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)
Też typuję opuchlaka. Ja kilka tygodni temu też utukłam na oknie w domu. Szukaj o zmierzchu na roślince, one się na dzień chowają, chyba w ziemi. Pod spód liści zajrzyj. W końcu wylezie przecież. Jak spadnie to udaje cwaniak martwego, nie daj się zwieść. Udanych łowów.

Czyli pozostaje go znaleźć i zatłuc
A pomidorki? wiesz co im jest? Warto je trzymać?
margaretka3 21:58, 21 kwi 2017

Ewuś, przepraszam, nie zauważyłam pomidorków. Oczywiście, że nie wyrzucaj. Czy na ziemi w pomidorkach mogę widzieć pleśń, czy mi się wydaje? Ten w prawym rogu ma liścia jakby po przelaniu. Przelanym pomidorkom liście dolne żółkną i jakby zasychają. A jeśli to pleś, to mają za wilgotno. Teraz nie było słońca, podloże tak nie wysycha. Sprawdzaj paluszkiem stan wilgotności. Wszystkie takie są czy tylko niektóre? Nie wiem, jakie odmiany pomidorków masz, niektóre są bardziej "żarłoczne" od innych. Możesz je dokarmić jakimś nawozem przeznaczonym do pomidorków.
Nallar 22:30, 21 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)
Ewuś, przepraszam, nie zauważyłam pomidorków. Oczywiście, że nie wyrzucaj. Czy na ziemi w pomidorkach mogę widzieć pleśń, czy mi się wydaje? Ten w prawym rogu ma liścia jakby po przelaniu. Przelanym pomidorkom liście dolne żółkną i jakby zasychają. A jeśli to pleś, to mają za wilgotno. Teraz nie było słońca, podloże tak nie wysycha. Sprawdzaj paluszkiem stan wilgotności. Wszystkie takie są czy tylko niektóre? Nie wiem, jakie odmiany pomidorków masz, niektóre są bardziej "żarłoczne" od innych. Możesz je dokarmić jakimś nawozem przeznaczonym do pomidorków.

Jutro przy dziennym świetle sprawdzę stan podłoża, nazwy pomidorków i zrobię lepsze zdjęcia. Dziś sadzonki są w "ciemni" szykuje się na polowanie na opuchlaka.
Dzięki że zajrzałaś.
Napia 23:42, 21 kwi 2017

Nallar napisał(a)

Co słychać? słychać tylko jak wiatr szaleje, sypie śniegiem a rosliny wołają o pomoc.

Ciężki śnieg powalił mahonię, wygląda jak żaba.

Zastanawiam się co strzeli pierwsze jałowiec czy ogrodzenie.

O kurczę, takich widoków się nie spodziewałam. Mówią, że zima może zaskoczyć, ale teraz to chyba przesadziła
Napia 23:51, 21 kwi 2017

Współczuję ataku zimy, ale mam nadzieję, że straty nie będą zbyt duże.
Pomidorki możesz spróbować delikatnie podlać bioseptem, oczywiście w odpowiednim roztworze. Ma działanie odkażające i przeciwgrzybiczne.