Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 22:32, 22 cze 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Asiu, Twój ogród to oaza spokoju Przynajmniej na mnie te obrazy tak oddziaływują

Cicho i przytulnie do momentu gdy nie usłyszę odgłosów z sąsiedniej stodoły ale weekend to należy do nas i do niego i otaczającej nas przyrody. Ćwierkanie ptaków, szum wiatru, gdzieś w oddali szczekanie psa ... jest super.
Jag_58 22:33, 22 cze 2014

asiach napisał(a)
Kilka następnych ujęć

+ małe zawirowanie - dobrze, że aparat nie zderzył się z glebą

Asiu piękne hortki na tle tej zieleni ,super skomponowana rabata ,przy tarasie równie pięknie ,cały ogród zachwyca nie ma to jak odpoczynek z najbliższymi i wycieczka rowerowa pozdrawiam serdecznie
asiach 22:34, 22 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Ale ma dużo kwiatków. A moje nie chcą kwitnąć, uparte

Donia a gdzie rosną? Może są za młode, może mają za dużo cienia, może za mało nawozu ?
Ja do ubiegłego roku miałam również taki problem ale myślę, że jest już za mną
Donia72 22:43, 22 cze 2014

asiach napisał(a)

Donia a gdzie rosną? Może są za młode, może mają za dużo cienia, może za mało nawozu ?
Ja do ubiegłego roku miałam również taki problem ale myślę, że jest już za mną

No tak, nawozu im brakuje A rosną na rabacie trochę słonecznej i trochę cienistej. Jak urosną szmaragdy, to będą miały lepiej. Ha, ale zawsze mogę je przesadzić
Viola 22:51, 22 cze 2014

Jesteś mistrzynią ! We wszystkim, w kompozycjach roślinnych, tworzeniu klimatu, nawet w układaniu głazów/kamieni w ogrodzie. Ja mam kilkanaście sporych, ale nie wiem co mam z nimi zrobić, narazie schowałam za kompostownikiem, żeby mi nikt nie ukradł . I jak do mistrzymi, mam do Ciebie pytanie/prośbę. Posadziłam m swoim ogródku (pustym na razie, chociaż jest juz tu ponad 100 roślin) trzy brzozy doorenbos z nadzieją na utworzenie w przyszłości zagajnika. Teraz jest jeszcze pusto i nieciekawie to wygląda, ale wiem, że będę musiała jeszcze coś dosadzić. Nie wiem jaki kształt nadać rabacie (łezka/ owal??), czy dołaczyć ją do nasadzeń na granicy działki czy oddzielić kamienną ścieżką, żeby wokół można było przejść. Poza tym jakoś nie podoba mi się układ w jakim posadziłam drzewa. Miało byc nieregularnie, ale wyszło jakby w trójkącie równoramiennym (około 2 m od każdego drzewa). Chcę jakoś rozbić tę geometrię poprzez nasadzenie jeszcze dwóch brzóz i innych roślin. Mogłabyś mi coś zasugerować Asiu? To nie pilna sprawa, mam dużo ważniejszych rzeczy na głowie teraz, ale to miejsce z brzozami to głowny punkt ogrodu (widok z tarasu i sypialni ) Strona 38 i 46. Dziękuję z góry
asiach 23:05, 22 cze 2014

PERKA napisał(a)
Asia, ty prócz talentu ogrodnika masz też wielki talent fotograficzny! (nie wiem czy wyraziłam się dobrze po polskiemu ) Świetne ujęcia !!!

Dziękuję robienie zdjęć to chyba maja trzecia z rzędu pasja
A czy dobrze się wyraziłaś nie mnie oceniać (nie znam się na tym - wstyd się przyznać ale tak jest )
Co do ujęć to staram się
Kilka z nich

PERKA 23:14, 22 cze 2014

o rany , no i jak ja mam teraz zasnąć?! Chyba tylko po to abyśnić, że kiedyś mój ogród będzie właśnie tak wyglądał Pięknie! powtarzam się ale to nic....
teraz już wiem - tydzień będę u Jagody a tydzień u ciebie koczować - nie pozbędziecie się mnie He - i wakacje się jakoś planują ha ha ha
asiach 23:17, 22 cze 2014

Jag_58 napisał(a)

Asiu piękne hortki na tle tej zieleni ,super skomponowana rabata ,przy tarasie równie pięknie ,cały ogród zachwyca nie ma to jak odpoczynek z najbliższymi i wycieczka rowerowa pozdrawiam serdecznie

Jagódka, tylko 2,5 dnia ale co to były za dni
Niedługo wakacje i chyba wszystko się zmieni.
Pozdrawiam ciepło bo u mnie na dworze bardzo zimno - oby do lata - tylko którego roku
asiach 23:22, 22 cze 2014

Donia72 napisał(a)

No tak, nawozu im brakuje A rosną na rabacie trochę słonecznej i trochę cienistej. Jak urosną szmaragdy, to będą miały lepiej. Ha, ale zawsze mogę je przesadzić

Jak najbardziej mozna je przesadzić. Co ja też w tym roku poczyniłam. Część wyszła z mocnego cienia spod świerków na rabaty bardziej nasłonecznionie a jak już zabrakło miejsca dałam do donic po jednej lub po dwie i tak jakoś chyba uratowałam przed zagładą. Zaczynają się odbudowywać i nawet kwitną z czego bardzo się cieszę
Dzidka 23:29, 22 cze 2014

asiach napisał(a)
Kilka następnych ujęć

Te ujęcia przekonują , że ogród rzeczywiście jest cichy i przytulny.