Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 23:48, 23 cze 2014

Napia napisał(a)

Miłej nocy życzę
asiach 23:49, 23 cze 2014

Kasiek napisał(a)
Tajemniczy Ogrod...
Mialoby sie ochote utopic w tej zieleni Jest cudowny...

Kasiu , zapraszam
asiach 23:53, 23 cze 2014

Viola napisał(a)
Jesteś mistrzynią ! We wszystkim, w kompozycjach roślinnych, tworzeniu klimatu, nawet w układaniu głazów/kamieni w ogrodzie. Ja mam kilkanaście sporych, ale nie wiem co mam z nimi zrobić, narazie schowałam za kompostownikiem, żeby mi nikt nie ukradł . I jak do mistrzymi, mam do Ciebie pytanie/prośbę. Posadziłam m swoim ogródku (pustym na razie, chociaż jest juz tu ponad 100 roślin) trzy brzozy doorenbos z nadzieją na utworzenie w przyszłości zagajnika. Teraz jest jeszcze pusto i nieciekawie to wygląda, ale wiem, że będę musiała jeszcze coś dosadzić. Nie wiem jaki kształt nadać rabacie (łezka/ owal??), czy dołaczyć ją do nasadzeń na granicy działki czy oddzielić kamienną ścieżką, żeby wokół można było przejść. Poza tym jakoś nie podoba mi się układ w jakim posadziłam drzewa. Miało byc nieregularnie, ale wyszło jakby w trójkącie równoramiennym (około 2 m od każdego drzewa). Chcę jakoś rozbić tę geometrię poprzez nasadzenie jeszcze dwóch brzóz i innych roślin. Mogłabyś mi coś zasugerować Asiu? To nie pilna sprawa, mam dużo ważniejszych rzeczy na głowie teraz, ale to miejsce z brzozami to głowny punkt ogrodu (widok z tarasu i sypialni ) Strona 38 i 46. Dziękuję z góry

Violu, jeszcze chwileczkę jestem w trakcie zgłębiania Twojego wątku
Jest tego troszeczkę ale dam radę ogarnąć
Mirella 00:13, 24 cze 2014

Asia ale masz fajne mini Zoo
asiach 00:16, 24 cze 2014

Mirella napisał(a)
Asia ale masz fajne mini Zoo

To taki mały zamiennik zamiast rabat bylinowych
Ja przygarnę wszystko co do mnie przyjdzie i wówczas ma wikt i opierunek
reni 07:38, 24 cze 2014

Asiu zwykły, a zarazem niezwykły ogród..pozdrawiam
Gocha 08:43, 24 cze 2014

asiach napisał(a)

W nocy pewnie tak - cichaczem , cichaczem W dzień jakoś chowają się po tymi rozłożystymi jałowcami dlatego ich nie widziałam
Za to zwierzaczki (typu żabki, cudze kurki, zaskrońce, jeże czy koty sąsiad) w dzień przychodzą i czują się świetnie bo nawet rodziny zakładają albo jajka składają

Asiu te zdjęcia mnie urzekły. Super zwierzyniec u ciebie.Kotek taki do przytulenia i zagłaskania, pozostałe zwierzaki raczej nie. Ja musze się usprawiedliwić, wpadam do Ciebie bardzo często ale nie zawsze mam czas coś skrobnąć i za to przepraszam. Uwielbiam Twój ogród i ten jego klimat. I zawsze wydaje mi się większy niż pewnie jest w rzeczywistości. Fajnie , że masz i borówki, będzie co podjeść albo użyć do kolejnych wypieków. Gorąco pozdrawiam.
Jag_58 10:46, 24 cze 2014

asiach napisał(a)

Zapraszam. A zieleń czasami można zapożyczyć
Choć na tym zdjęciu wszystko jest moje

Asiu piękne widoki ,wiesz ze ja lubię przestrzeń i takie fotki w takim ogrodzie to i zwierzątkom dobrze co widać na załączonych obrazkach miłego dnia
Viola 13:53, 24 cze 2014

Te zwierzaki przychodzą bo mają u Ciebie raj, nawet ślimak przyszedł posiedzieć z kurą na jajkach, ha, ha. W zyciu nie widziałam, żeby kura jadła z kotem z jednej miski... Ale heca. Same zdjecia oczywiscie profeska, a i ujecie tematu wcale nie amatorskie. Zdjecia na konkurs !!!
Mathildis 18:05, 24 cze 2014

asiach napisał(a)

Donia a gdzie rosną? Może są za młode, może mają za dużo cienia, może za mało nawozu ?
Ja do ubiegłego roku miałam również taki problem ale myślę, że jest już za mną

Ogrodowe nie kwitną gdy przemarzną (bo kwitną na pędach zeszłorocznych) - najczęściej nie kwitną po pierwszej zimie od posadzenia, bo wydelikacone w szklarniach nie są przyzwyczajone do mrozu. Mogą nie kwitnąć jeżeli wiosną je przytniemy a także gdy były duże przymrozki zimą lub na przedwiośniu.