Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

Zuzula 11:35, 16 lip 2014

Muszę sobie dozować wrażenia z Twojego ogrodu, bo co chwila wzdycham głośno od narastającego zachwytu, a w pracy jestem i nie pracuję sama w pokoju.

Pomijając wszystko, kamyki masz takie śliczne, kolorowe. Ciekawa jestem jak się sprawują szyszki w roli ściółki, bo korci mnie, żeby podsypać nimi iglaki. Zmieniasz je co sezon? A może to z Twoich drzew tak po prostu spadają?

Wybacz głupie pytania, ale mój ogród w 90% jeszcze w głowie i... zielono mi.
asiach 17:16, 16 lip 2014

Ania74 napisał(a)
Trzymam kciuki za powodzenie w walce...

Dziękuję przyda się jeszcze szczęście
asiach 17:18, 16 lip 2014

Mam MOSPILAN 20SP i Proteus - Wszystkim przybyłym z pomocą - bardzo serdecznie jeszcze raz dziękuję
Za dwie godziny ruszam do akcji - tylko musi trochę spać temperatura powietrza
Jag_58 17:31, 16 lip 2014

Asiu czy juz jakiś środek kupiłaś ,zdecydowałaś sie na jakiś krok ?,polecają na ochojnika też ,Confidor 200 SL ,ale podobno jest wycofany ,ale w zamian jest Kohinor 200 SL,mój M dotychczas zawsze uzywał właśnie confidora bo jest wszechstronny i był zadowolony Asiu nie zamartwiaj się ,tak sobie teraz pomyślałam ,ze moze skontaktowac sie z nadleśnictwem ,oni maja duże doświadczenie ,może by cos doradzili Asiu buziaczki
asiach 17:32, 16 lip 2014

Zuzula napisał(a)
Muszę sobie dozować wrażenia z Twojego ogrodu, bo co chwila wzdycham głośno od narastającego zachwytu, a w pracy jestem i nie pracuję sama w pokoju.

Pomijając wszystko, kamyki masz takie śliczne, kolorowe. Ciekawa jestem jak się sprawują szyszki w roli ściółki, bo korci mnie, żeby podsypać nimi iglaki. Zmieniasz je co sezon? A może to z Twoich drzew tak po prostu spadają?

Wybacz głupie pytania, ale mój ogród w 90% jeszcze w głowie i... zielono mi.

Zuzula, ( a tak an marginesie Zuzanna czy Urszula??? a może jedno i drugie)
Szyszki sprawdzają się bardzo dobrze i dodatkowo stanowią ozdobę. Mogę polecić jak najbardziej. Ma je od kilku lat i nie wymieniam tylko jeżeli mam nowe to podsypuję. Najsłabsze bo najszybcie rozkąłdają się - biodegradują chyba po świerkach kłujących lub zwykłych - a takie miałam i już nie zbieram. Następne w kolejce są po sosnie zwykłej. A najlepsze bo najtrwalsze po sośnie czarnej. Są grube i przez to trwałe. Staram się nie chodzić po nich gdy są otwarte - by nie połamać. Nie ukrywam, że mogłyby nie przenieść mojego ciężaru. W niektórych miejscach są z moich drzew ale takich miejsce jest nie dużo.
Zuzula jak nie wiesz to pytaj a ja jak tylko będę znała odpowiedź postaram się jej udzielić - jeżeli nie ja to może inne osoby odiwedzające mój profil.
Nie ma głupich pytań. Ja też wszystkiego nie wiem i też pytam - upewniam się - czego najlepszym przykłądem jest wczorajszy wieczór. Coś zauważyłam, coś zdagnozowałam, i szukamłam potwierdzenia i pomocy. A Dziewczyny o wielkich sercach - pomogły. W grupie siła, w grupie raźniej - trzeba się wspierać
Jag_58 17:33, 16 lip 2014

asiach napisał(a)
Mam MOSPILAN 20SP i Proteus - Wszystkim przybyłym z pomocą - bardzo serdecznie jeszcze raz dziękuję
Za dwie godziny ruszam do akcji - tylko musi trochę spać temperatura powietrza

Asiu teraz przeczytałam ,że jesteś zaopatrzona w środki ,ale jak poradzisz sobie z opryskiem ,bo to już wysokie drzewo
asiach 17:37, 16 lip 2014

Jag_58 napisał(a)
Asiu czy juz jakiś środek kupiłaś ,zdecydowałaś sie na jakiś krok ?,polecają na ochojnika też ,Confidor 200 SL ,ale podobno jest wycofany ,ale w zamian jest Kohinor 200 SL,mój M dotychczas zawsze uzywał właśnie confidora bo jest wszechstronny i był zadowolony Asiu nie zamartwiaj się ,tak sobie teraz pomyślałam ,ze moze skontaktowac sie z nadleśnictwem ,oni maja duże doświadczenie ,może by cos doradzili Asiu buziaczki

Jagódka , dziękuję tak Jaruś kupił Mospilan i za chwilę ruszam tylko ta temperatura
A masz racje jutro zadzwonie do nadleśnictwa jest w sąsiedniej wsi
Ty to masz zawsze dobre pomysły
Jeszcze raz dziękuję
Tylko skoczym do sąsiada po jeszcze dłuższą drabinę
Pa do wieczora

asiach 17:38, 16 lip 2014

Jag_58 napisał(a)

Asiu teraz przeczytałam ,że jesteś zaopatrzona w środki ,ale jak poradzisz sobie z opryskiem ,bo to już wysokie drzewo [/quote

Chyba z Jarusiem jakoś damy on będzie trzymał drabinę a ja opryskam
Gdzie diabeł nie może to babę pośle
Jag_58 17:44, 16 lip 2014

asiach napisał(a)

Asia ,ale się zabezpiecz ,moze jakaś maseczka na twarz i okulary na oczy ,zebys sie nie zatruła ,trzymam kciuki ,daj znać jak będzie po teraz lecę do ogrodu ,bo mnie chwasty przerosną
Jag_58 17:45, 16 lip 2014

Aha dobrze by było podlać jodlę tym środkiem uważaj na siebie ,odważna jesteś i zdeterminowana