Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 22:17, 15 lip 2014

Ania74 napisał(a)

A jak wiedziała skubana gdzie wyrosnąć...

Asiu Twój ogród podziwiam, podpatruję prawie codziennie. Lubię jego przytulność właśnie i niepowtarzalność.
A teraz do rzeczy...
Nadeszła chwila, o której wspominałam, czyli nowa rabata, a raczej cykl rabat.
Mogłabyś w wolnej chwili zajrzeć do mnie? Może coś zasugerować? Chciałabym... a może lepiej najpierw spojrzyj, to nasuną Ci się pytania.

Aniu jeśli jeszcze nie jest za późno może coś narysuję - zaraz wpadnę i zobaczę - bo Ty może już korę sypiesz na nową rabatę
Pozdrawiam
asiach 22:18, 15 lip 2014

iwonaal napisał(a)
Hortensja na dzień dobry

asiach 22:22, 15 lip 2014

Jag_58 napisał(a)

Asiu młoda rabatka ,zmieniana w tym roku ,a wyglada juz na dojrzałą ,widac jak pięknie wkomponowałaś ja z rosnąca tam roślinnością wszystko zgrane i bardzo ładne i na pewno z roku na rok będzie cieszyć oczka dziękuje za piękny księżyc ,teraz pełnia to i on w pełnej krasie
Asiu miłego dnia

Widzisz Jagódka to o czym pisałam - gdybym skupiła się na ogrodzie a nie na fotkach to może wcześniej zauważyłabym, że umiera mi jodła. A tak głowę zaprzątniętą miałam czymś .... i biedne rośliny poszły w odstawkę i teraz mi dziękuję za brak opieki
Ogród, podora, ogród .... pokora, pokora ...
Pozdrawiam ciepło
AgnieszkaW 22:24, 15 lip 2014

Asiu, zobacz tu: jest wszystko opisane czym i kiedy pryskać, nie wiem, czy teraz opryski pomogą, ale może...
http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=opis&id=44&je=pl
asiach 22:30, 15 lip 2014

Donia72 napisał(a)
Witaj Asiu Gaski u Ciebie sa bardzo fajne. Ja natomiast zbieram kaczuchy i mam spora kolekcje w kuchni Sorki za pismo, ale taka mam dzika klawiature[/quote

Doniu, kaczuchy to ja też mam
Lubię i jedne i drugie
asiach 22:32, 15 lip 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Asiu, zobacz tu:
http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=opis&id=44&je=pl

Już pędzę czytać i dziękuję za bardzo szybka reakcję
Jag_58 22:36, 15 lip 2014

asiach napisał(a)
Proszę wszystkich o pomoc
Mam problem z jodłą kalifornijską. Prawdopodnie jest to ochojnik korowojodłowy ( obiałka jodłowa ). Szczerze mówiąć jestem zdruzgotana bo to co przeczytałam w dostępnej przeze mnie literaturze i w internecie
to za kilka tygodni zacznie odpadać kora a drzewo skazane jest na powolne zamieranie
Ma swoje lata i ponad 12m wysokości. Pień i części gałęzi poczynająć od nasady pokryte są biało-szaro-srebrnym nalotem(coś w rodzaju wykwitów pleśni)
Prawdopodobnie można by było potraktować to preparatem MOSPILAN 20SP lecz został wycofany z rynku
Dlatego jeżeli ktokolwiek może coś doradzić i pomóc mi je uratować będę wdzieczna
Oto zdjęcia z objawami choroby !!!
zaatakowana jedna z wielu gałęzi

moja biedna-chora jodła

pień

Pień drugiej jodły w pobliżu tej mocno zaatakowanej - też choroba postępuje od dołu

Asiu ,bardzo Ci współczuję ,tym bardziej ,ze to takie juz duze drzewo znalazłam taka informacje ,moze sie przyda ,będę szukać dalej ,zastanawiam sie tylko jak tak duze drzewo opryskać Asiu może nie będzie tak źle ,jestem z Tobą
Jak zwalczyć mszyce: ochojniki

Zwalczanie ochojników najlepiej zacząć już wczesną wiosną. W tym czasie roślinę, na której w ubiegłym roku były mszyce, należy opryskać preparatem olejowym – Promanalem 60 EC (stężenie 2 proc.), który zniszczy zimujące larwy. W okresie wegetacji, gdy na igłach są już mszyce pokryte woskową otoczką, trzeba wykonać oprysk innym preparatem. Mogą to być na przykład Croneton 500 EC, Confidor 200 SL lub Orthene 75 SP. Wszystkie te środki stosuje się w stężeniu 0,1 proc. (1 ml preparatu na 1 l wody).
Gardenarium 22:37, 15 lip 2014

Pytania o choroby i szkodniki zamieszczaj w odpowiednich wątkach

Tutaj zamieściłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1037-choroby-i-szkodniki-jodel?page=3#post_7

Instagram Ogrodowiska
Viola 22:43, 15 lip 2014

Asiu, Mospilan kupowałam 2 miesiace temu w dwóch różnych sklepach więc trzeba pochodzić i poszukać, gdzieś mogą być jeszcze dostępne. Ale są również zamienniki.
asiach 22:58, 15 lip 2014

Jag_58 napisał(a)

Asiu ,bardzo Ci współczuję ,tym bardziej ,ze to takie juz duze drzewo znalazłam taka informacje ,moze sie przyda ,będę szukać dalej ,zastanawiam sie tylko jak tak duze drzewo opryskać Asiu może nie będzie tak źle ,jestem z Tobą
Jak zwalczyć mszyce: ochojniki

Zwalczanie ochojników najlepiej zacząć już wczesną wiosną. W tym czasie roślinę, na której w ubiegłym roku były mszyce, należy opryskać preparatem olejowym – Promanalem 60 EC (stężenie 2 proc.), który zniszczy zimujące larwy. W okresie wegetacji, gdy na igłach są już mszyce pokryte woskową otoczką, trzeba wykonać oprysk innym preparatem. Mogą to być na przykład Croneton 500 EC, Confidor 200 SL lub Orthene 75 SP. Wszystkie te środki stosuje się w stężeniu 0,1 proc. (1 ml preparatu na 1 l wody).

Jagódka, dziękuję za pomoc.
Tylko zanim tu wróciłam już poczytałam w internecie i okazuje się, że. cyt.: "Czy można je skutecznie zwalczyć? Odpowiedź na dzień dzisiejszy brzmi: nie!!! Preparaty olejowe stosowane wiosną ( np. Treol 770EC lub Promanal 60EC ) nie są zarejestrowane do ochrony jodły. Podobnie jest z preparatami zawierającymi substancję czynną imidachlopryd: ProAgro 100SL ma rejestrację w modrzewiu i świerku; natomiast pozostałe ( Confidor 200SL, Kohinor 200SL ) mają rejestrację do niektórych roślin ozdobnych pod osłonami. Z roślin ozdobnych ( w tym roślin iglastych ) wyrejestrowany został jeszcze jeden preparat, który mógłby być skuteczny w przypadku ochojnika korowojodłowego: Mospilan 20SP"
Ale z całego serca dziękuję
Widzę, że noc znowu będzie moja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies