Widzisz Jagódka to o czym pisałam - gdybym skupiła się na ogrodzie a nie na fotkach to może wcześniej zauważyłabym, że umiera mi jodła. A tak głowę zaprzątniętą miałam czymś .... i biedne rośliny poszły w odstawkę i teraz mi dziękuję za brak opieki
Ogród, podora, ogród .... pokora, pokora ...
Pozdrawiam ciepło
Asiu ,bardzo Ci współczuję ,tym bardziej ,ze to takie juz duze drzewo znalazłam taka informacje ,moze sie przyda ,będę szukać dalej ,zastanawiam sie tylko jak tak duze drzewo opryskać Asiu może nie będzie tak źle ,jestem z Tobą
Jak zwalczyć mszyce: ochojniki
Zwalczanie ochojników najlepiej zacząć już wczesną wiosną. W tym czasie roślinę, na której w ubiegłym roku były mszyce, należy opryskać preparatem olejowym – Promanalem 60 EC (stężenie 2 proc.), który zniszczy zimujące larwy. W okresie wegetacji, gdy na igłach są już mszyce pokryte woskową otoczką, trzeba wykonać oprysk innym preparatem. Mogą to być na przykład Croneton 500 EC, Confidor 200 SL lub Orthene 75 SP. Wszystkie te środki stosuje się w stężeniu 0,1 proc. (1 ml preparatu na 1 l wody).
Asiu, Mospilan kupowałam 2 miesiace temu w dwóch różnych sklepach więc trzeba pochodzić i poszukać, gdzieś mogą być jeszcze dostępne. Ale są również zamienniki.
Jagódka, dziękuję za pomoc.
Tylko zanim tu wróciłam już poczytałam w internecie i okazuje się, że. cyt.: "Czy można je skutecznie zwalczyć? Odpowiedź na dzień dzisiejszy brzmi: nie!!! Preparaty olejowe stosowane wiosną ( np. Treol 770EC lub Promanal 60EC ) nie są zarejestrowane do ochrony jodły. Podobnie jest z preparatami zawierającymi substancję czynną imidachlopryd: ProAgro 100SL ma rejestrację w modrzewiu i świerku; natomiast pozostałe ( Confidor 200SL, Kohinor 200SL ) mają rejestrację do niektórych roślin ozdobnych pod osłonami. Z roślin ozdobnych ( w tym roślin iglastych ) wyrejestrowany został jeszcze jeden preparat, który mógłby być skuteczny w przypadku ochojnika korowojodłowego: Mospilan 20SP"
Ale z całego serca dziękuję
Widzę, że noc znowu będzie moja