Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

Basilikum 11:57, 09 lut 2016

oj jak sie rozrosna to bedzie pieknie
paula23 17:57, 09 lut 2016

Marga napisał(a)
Dziewczyny, mało mnie bo mam na głowie wykończeniówkę w nowym domu, a na forum głównie buszuję po Danusinych artykułach i fachowych wątkach. Staram przygotować się jak najlepiej do mojej pierwszej ogrodowej wiosny Rozumiecie: cięcie roślin, nawożenie, wertykulacje trawnika i takie tam... Strasznie to wszystko skomplikowane.

To już się Wam przyznam, że wczoraj "niechcący" podcięłam pęcherznicę kalinolistną Coś mi się pomerdało, ale do ogrodu oczywiście przyjechałam z całą wypisaną listą pielęgnacji roślin.
Czy u Was też już ruszyła wegetacja? U mnie niektóre rośliny mają już pączki, a z pod ziemi wyłażą cebulowe.

Ale zazdroszczę wykończania domku ja już nie mogę się doczekać aż u nas wkoncu do tego dojdziemy

A co do pęcherznicy to ja właśnie przed jej cięciem, to jej się wiosną nie tnie? Kurcze widzę że muszę się dokształcić.

Ja dopiero przycięłam hortensje i budleje czekam na cięcie bukszpanów, cisów i traw
bozga 19:52, 09 lut 2016

Czyli szykują się u Ciebie wielkie zmiany w życiu , gratuluję
olga80 20:33, 09 lut 2016

ooo przeprowadzka tuż tuż fajnie no i trzymam kciuki aby wszystko poszło gładko
Jana 21:13, 09 lut 2016

ale będzie efekt z tych funkii a co do błędów ogrodniczych to takich ja nie uznaję każdy się uczy na błędach, ja też, nadal ale masz fajną motywację do przeprowadzki
Marga 21:37, 09 lut 2016

Ukradzione z wątku margaretki (nie wiem czy tak można?)

popcorn napisał(a)
Perowskię obcinam wiosną dośc nisko, a resztę (nie zmarzniętą) ciacham na patyczki i wsadzam do ziemi, w ziemi 2/3 na zewnątrz 1/3. Większość się przyjmuje, rozdawałam w ubiegłym sezonie

margaretka:
Jak już będę miała krzaczek, to też tak będę ukorzeniać. Tak też robię z budleją i lawendą po ścięciu
patyczki najlepsze takie 20cm i grubości ołówka
termin cięcia jak kwitną forsycje, czyli początek kwietnia
Marga 21:58, 09 lut 2016

Izabela, dzięki też mam taką nadzieję. Nawet nie wiem co to za odmiana funkii.

Paula, bo pęcherznica kwitnie na pędach zeszłorocznych :/, więc kwiatków u mnie w tym roku niet.
Hortki i budleje też już podcięłam, a patyczki powtykałam w ziemię, ale z tego co wywnioskowałam w wątku u Bożenki, to w patyczkach muszą krążyć soki, żeby się przyjęły. Pożyjemy zobaczymy.

Bożenko, dziękuję, ale jeszcze chwilkę to potrwa

Teresko, dzięki Trzymaj, trzymaj, bo się przydadzą.

Jana, idę chyba spać, bo 2 razy czytałam co napisałaś i wychodziły mi błędy "ortograficzne". Myślę sobie "kurdę, nie rozumiem".
Podobno lepiej i taniej jest się uczyć na błędach innych
Też uważam, że dobrym pomysłem było założenie ogrodu (chociaż z tyłu domu) przed przeprowadzkę. Dzieciaki mają trawnik do swoich szaleństw, a ja nie musze juz się przedzierać przez dwumetrowe chwasty, ani na nie patrzeć. Szkoda, że mój M ma inne zdanie :/ Zawsze powtarza, że jak się wprowadzimy do będę sobie sadziła.

Buziaki dla Wszystkich
paula23 22:42, 09 lut 2016

Nie wiem jak z hortkami na dworze będzie ale ja wzięłam do domu i żyją gorzej z budleja bo widać w doniczce z tyłu że pogniły mi tak samo jak powojnik

Marga 22:56, 09 lut 2016

Paula, szkoda, że Ci zgniły Zawsze niestety jakiś procent patyczków się nie przyjmie. Ale hortkowy patyczek ma duże liście! Kiedy go ścinałaś, że juz tak wyrósł?
paula23 23:53, 09 lut 2016

Marga napisał(a)
Paula, szkoda, że Ci zgniły Zawsze niestety jakiś procent patyczków się nie przyjmie. Ale hortkowy patyczek ma duże liście! Kiedy go ścinałaś, że juz tak wyrósł?

Coś mi się wydaje ze ogólnie z budleją i powojnikiem nie jest łatwo ale będę próbować a hortka ma 2 tygodnie.