Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

olga80 20:24, 22 mar 2016

puk puk co tak cicho
Marga 23:27, 22 mar 2016

Teresko, jestem, próbuję patrzeć na szybko co u was słychać, potem poszperam po budowlanych forach i juz zasypiam na siedząco
Wiesz, że mam 3 fioletowe krokusy, niestety pierwszy żółty gdzieś się schował
Lecę zaraz zobaczyć co u Ciebie
Marga 23:39, 22 mar 2016

Basilikum napisał(a)
dywan to suma nitek a krokusowy dywan suma krokusow dobry poczatek jest niech sie wiec dalej tka

na jesieni krokusowemu dywanowi trochę pomogę dosadzając współtowarzyszy, bo inaczej ja zakwitnę czekając kilka lat na dywan

Dominika11 napisał(a)
widzę, że i wiosna do Ciebie zawitała taki mały kwiatuszek a cieszy

Cieszył, bo gdzieś się teraz schował, ale inne poczęły powoli wychodzić Temperatura kiepska, bo raptem tylko +3 w dzień. Zimno dzis okrutnie było.

MirellaB napisał(a)
Zaglądam macham i pozdrowienia zostawiam

Odmachuję i tez pozdrawiam Widziałam jak kosteczka się u Ciebie robi .

ewelaa74 napisał(a)
Czekam na więcej zdjęć Trzymam kciuki za słońce i dobrą pogodę!

O kochana trzymaj mocno, bo strasznie zimno u mnie.
Nie mam co pokazywać na zdjęciach, ale potem będą, obiecuję

anabuko1 napisał(a)
Kurcze, jak te pierwsze kwiatuchy cieszą !!
Małe a od razu uśmiech na twarzy wywołuje
Jeszcze trochę ciepełko wszystko rozkręci

Oj cieszą, cieszą. Człowiek tak bardzo jest spragniony wiosny, koloru i ciepełka

Marga 23:43, 22 mar 2016

olga80 napisał(a)

ja się nie śmieje bo u mnie z krokusami podobnie na 10 wsadzonych w kępie wyszedł 1 czyli taki 1 z 10

he he ...znalazłam jeszcze jeden wpis Teresko, a mi wesoło jak patrzę na swojego jednego mikrusa, kiedy u ludzi taaaaakie dywany. Zastanawiałam się nawet czy robić mu zdjęcie, taki z niego wielkolud
A dlaczego tylko jeden Ci wyszedł? Zjadło coś pozostałe?
MirellaB 01:34, 23 mar 2016

Fajnie, że zaglądasz do mojego wątku mimo braku czasu
olga80 07:17, 23 mar 2016

Marga napisał(a)

he he ...znalazłam jeszcze jeden wpis Teresko, a mi wesoło jak patrzę na swojego jednego mikrusa, kiedy u ludzi taaaaakie dywany. Zastanawiałam się nawet czy robić mu zdjęcie, taki z niego wielkolud
A dlaczego tylko jeden Ci wyszedł? Zjadło coś pozostałe?

Pewnie tak bo cebulek w ziemi nie ma
Marga 12:40, 23 mar 2016

Ukradzione od Alicji:
Alicja169 napisał(a)
Zaczął się problem z różnymi niepożądanymi gośćmi w ogrodzie.
Mam podejrzenie, że w żurawkach grasują opuchlaki.
Zamieściłam pytanie w wątku o opuchlakach.

Czytając ten wątek trafiłam na artykuł

http://rozanski.li/913/pyrethrum-flower-kwiat-zlocienia-dalmatynskiego-i-pyretroidy-zwalczanie-natretnych-owadw/

gdzie dla pamięci wynotowałam :

To jest cytat z tego artykułu:
Przy tej okazji podam inne proste metody biologiczne z ziół które można użyć do ochrony roślin przed szkodnikami.
1. Zimny wyciąg z piołunu. Skuteczny jest przeciw mszycom, mrówkom i gąsienicom. Opryskujemy rośliny na wiosnę nie rozcieńczonym wyciągiem. Podobno w lecie można zwalczać nim bielinki. Sposób przygotowania: 300 g świeżego lub 30 g suszonego piołunu moczymy kilka godzin w 10 l wody, oczywiście cedzimy i opryskujemy.
2. Wyciąg z pokrzywy (przeciw mszycom). 1 kg pokrzyw moczymy w 10 l wody przez kilka godzin, cedzimy i opryskujemy nie rozcieńczając.
3. Odwar ze skrzypu (przeciw chorobom grzybowym). 1 kg świeżych lub 100 g suszonych roślin moczymy przez dobę w 10 l wody, następnie gotujemy 0,5 godziny, cedzimy i studzimy, opryskujemy regularnie rośliny odwarem – tym razem rozcieńczonym 1:5.
4. Odwar z paproci (przeciw: pilarzowatym, kwieciakowi malinowcowi, kistnikowi maliniakowi, roztoczowi truskawkowemu; dodatkowo zapobiegawczo – przeciw rdzy i mączniakowi). 500 g świeżych lub 50 g suszonych liści moczymy przez 24 godziny w 10 l wody; potem gotujemy 0,5 godz., cedzimy, studzimy, opryskujemy glebę nie rozcieńczając.
5. Możemy też sporządzać odwary z innych roślin i próbować zwalczać ogrodowe szkodnik wykorzystując:
– liście czarnego bzu – 5 kg/ 10 l,
– liście dębu – 1 kg/ 10 l,
– liście rabarbaru – 3 kg/ 10l,
– wrotycz – 3 kg/ 10 l.
Marga 12:43, 23 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Fajnie, że zaglądasz do mojego wątku mimo braku czasu

Zaglądam, zaglądam regularnie. Twój wątek to tak pędzi, że nie wyrabiam z czytaniem. Czasu pewnie mam tyle samo co reszta, tylko ostatnio jakość nie mogę się zorganizować :/
Buziole
Marga 12:47, 23 mar 2016

olga80 napisał(a)

Pewnie tak bo cebulek w ziemi nie ma

Tereniu, może jeszcze wyjdą, żeby tylko słoneczko było
Basilikum 12:59, 23 mar 2016

a jak tam prace wykonczeniowe?