Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II

Kondziowy ogrod cz II

Pszczelarnia 17:07, 11 sie 2015

Nie martw się. Byle przezimowały. Wiosną podasz im inną matkę. Załóż rękawiczki, dym i do dzieła.

U mnie jeden agresywny rój zgryzł własną matkę i założył 3 mateczniki - ależ te pszczoły są czasami niemądre ... . I tutaj wkroczyłam do akcji.
Kondzio 17:20, 11 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Nie martw się. Byle przezimowały. Wiosną podasz im inną matkę. Załóż rękawiczki, dym i do dzieła.

U mnie jeden agresywny rój zgryzł własną matkę i założył 3 mateczniki - ależ te pszczoły są czasami niemądre ... . I tutaj wkroczyłam do akcji.
Ewciu kupiłem je półtorej miesiąca temu- przywieziono mi je wtedy, kiedy byłem we Francji. Jak przyjechałem zrobiliśmy im przegląd i okazało się, że nie ma matki. Kolega powiedział, że już założyły matecznik, więc powinna się wykluć matka. Było wszystko ok, pojechał do domu,a ja wróciłem do plewienia. Wtedy mnie zaatakowały-weszły mi we włosy, miałem sporo ukłuć Stwierdziliśmy więc, że dołożymy im matkę i po dwóch dniach ją daliśmy. Zaakceptowały ją, ale dwa tygodnie temu zaczęły znowu atakować i dzisiaj Andrzej z ledwością wyszedł za drzwi - wbiły mu żądło w rękę Kolega weźmie tą rodzinę i doprowadzi ją do normalności mam nadzieję
ana_art 11:49, 12 sie 2015

eee_taam napisał(a)
trzeba sobie do kalendarza ogrodnika wpisać, że lipiec i sierpień to LATO - czas cieszenia się ogrodem i używania go zgodnie z przeznaczeniem

niby takie oczywiste
margaretka3 23:31, 12 sie 2015

Pszczółki - kompletnie nieznany mi świat. Ciekawe historie z nimi macie Dobrze, że nie zaczęły rozrabiać, jak byliśmy u Was.
sylwia_slomc... 23:40, 12 sie 2015

O mamo, jak z filmu dosłownie Dobrze, że uczulenia nie macie bo byłoby jeszcze bardziej nieciekawie
Ewa777 00:17, 13 sie 2015

Nadrabiam zaległości Nie pamiętam już czy pisałam u Ciebie, ale bardzo podobają mi się Wasze pokoje ogrodowe. Dziewczyny super zdjęcia zrobiły Przygody z pszczołami bardzo nieprzyjemne
07_Rene 08:21, 13 sie 2015

Kondzio napisał(a)
Moję ule są wielkopolskie w tym roku nie będzie prawdopodobnie miodu bo mam odkłady od półtora miesiąca ale do jednego dałem nadstawkę więc się okaże czy coś będzie. jutro zaczynam leczenie warrozy o zimowaniu jeszcze nie myślę bo mam dużo nawłoci jeszcze Własnie mam kryzys pszczelarski bo trafiliśmy na jeden agresywny rój i mi powoli wszystko wychodzi i średnio mi to idzie

Najważniejsze żeby się zbyt szybko nie poddawać... To przeciez samo życie... raz na wozie, raz pod wozem

Czytam przygody pszczelarskie u Ciebie i u Pszczółki, początkowo ich hodowla (nie wiem czy to dobre słowo) wydaje się prosta, a naprawdę to chyba bardzo zawiłe i skomplikowane wymagaące sporo wiedzy i przewidywania.
Pszczelarnia 10:35, 13 sie 2015

Hodowla pszczół - to proste. Wymaga tylko obserwacji. Jak jest porządna matka w roju, to wszystko idzie jak z płatka.

Pokaż coś, choćby zwiewne firanki i trawy.

Kondzio 11:24, 13 sie 2015

ana_art napisał(a)

niby takie oczywiste
Kondzio 11:26, 13 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Hodowla pszczół - to proste. Wymaga tylko obserwacji. Jak jest porządna matka w roju, to wszystko idzie jak z płatka.

Pokaż coś, choćby zwiewne firanki i trawy.

Przypuszczam ja chyba jestem beznadziejny mam kompletnego doła A zdjęć nie mam ochoty robić