Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród to życie

Ogród to życie

ModraSowa 22:39, 05 cze 2014

Dzisiaj, razem ze słońcem wróciły mi chęci do pracy. Skosiłam trawę, zrobiłam kanciki rabatce z przodu. Opieliłam warzywka. Nazrywałam pokrzyw i zrobiłam ambrozję Posadziłam jeszcze różanecznik który od tygodnia stał na tarasie, wraz ze mną szukając miejsca.
A w wolnych chwilach skakałam z moimi dziećmi na trampolinie
Mirella 22:48, 05 cze 2014

ModraSowa napisał(a)
Dzisiaj, razem ze słońcem wróciły mi chęci do pracy. Skosiłam trawę, zrobiłam kanciki rabatce z przodu. Opieliłam warzywka. Nazrywałam pokrzyw i zrobiłam ambrozję Posadziłam jeszcze różanecznik który od tygodnia stał na tarasie, wraz ze mną szukając miejsca.

Też tak mam, jak jest słońce to jest wena twórcza, jak nie to kaplica
Fajnie z tą trampoliną, przerabiałam temat ale kilka lat wstecz kilkanaście?
Napia 22:54, 05 cze 2014

ModraSowa napisał(a)

Jestem pod wrażeniem, ja po pracy miałam dzisiaj tylko siły zrobić oprysk na mszyce, które koncertowo zjadają, co się da Jaki różanecznik wybrałaś?
ModraSowa 23:02, 05 cze 2014

Mirella napisał(a)

Też tak mam, jak jest słońce to jest wena twórcza, jak nie to kaplica
Fajnie z tą trampoliną, przerabiałam temat ale kilka lat wstecz kilkanaście?

Teraz nam ogrody wypięknieją, bo ma już świecić dłuugo, zobaczymy.Pewnie do początku wakacji
Mirella, ja mam do dyspozycji jeszcze zjeżdzalnię. Korzystam, ajakże. Jako,ze jest do 90 kg (nie przekraczam i w biodrach odpowiednio szeroka to szalejemy na całego
ModraSowa 23:12, 05 cze 2014

Napia napisał(a)

Jestem pod wrażeniem, ja po pracy miałam dzisiaj tylko siły zrobić oprysk na mszyce, które koncertowo zjadają, co się da Jaki różanecznik wybrałaś?

u mnie też mnóstwo mszyc, ale na razie wygrywam. A dzisiaj tępiłam jeszcze mrówki. Proszek do pieczenia nie pomógł Rózanecznik to Cosmopolitan.
Mam jeszcze Carolin Scholz i jeden NN
Napia 23:14, 05 cze 2014

Ja walczę Różaneczniki jutro pooglądam Dobranoc
Mirella 23:17, 05 cze 2014

ModraSowa napisał(a)

Teraz nam ogrody wypięknieją, bo ma już świecić dłuugo, zobaczymy.Pewnie do początku wakacji
Mirella, ja mam do dyspozycji jeszcze zjeżdzalnię. Korzystam, ajakże. Jako,ze jest do 90 kg (nie przekraczam i w biodrach odpowiednio szeroka to szalejemy na całego

Jak szaleć to szaleć a wiek nie ma znaczenia tak myślę, bo uważam że szczęśliwi są ci którzy mają w sobie wewnętrzną radość życia.Pozdrawiam.
ModraSowa 23:28, 05 cze 2014

Mirella napisał(a)

Jak szaleć to szaleć a wiek nie ma znaczenia tak myślę, bo uważam że szczęśliwi są ci którzy mają w sobie wewnętrzną radość życia.Pozdrawiam.

Otóż to ! I ja Cię pozdrawiam.
Napia 06:12, 06 cze 2014

W zupełności się z Wami zgadzam!
agatanowa 09:25, 06 cze 2014

ModraSowa napisał(a)
Do dzisiaj pamiętam to uczucie,kiedy jako mała dziewczynka wiosną szłam do ogródka i szukałam wychodzących z ziemi roślinek, podekscytowana, jakbym odkrywała jakąś tajemnicę...Cieszyłam się nawet na widok chwastów, w końcu to też roślina. Nie umiałam ich odróżnić od Mamusinych kwiatków, potem oczywiście się nauczyłam. Nauczyłam sie też poszanowania dla natury, zapachu świerków i szumu falującego zboża...
Długo nie zdawałam sobie sprawy jak to kocham. Po 10 latach życia w bloku, znów mogę chodzić i odkrywać te wielkie tajemnice, teraz już w swoim "ogrodzie". Mam nadzieję, że moje dzieci nauczą się ode mnie tego, co ja zawdzięczam swoim Rodzicom.
Ogród to życie.Dosłownie. Cudownie jest to życie dawać.

Tym przydługim wstępem witam się z Wami i zapraszam do "mojego życia"
Nazywam się Ania. Mam już skończone 18 lat Jestem mamą dwóch super chłopców i żoną jednego cudownego mężczyzny.

Kilka lat temu kupiliśmy działkę(właściwie dwie) w środku wsi. Chwasty były tu tak duże, że nie było widać z nad nich człowieka. Kiedyś było to normalne, wiejskie gospodarstwo. zostało podzielone, zaniedbane i sprzedane.
Był tu też zaczątek domu, zbudowanego po zburzeniu starego, bez pozwolenia, bez konsekwencji... Aż chciałoby się jeszcze napisać "bez miłości".

My postanowiliśmy, że tu będzie nasz dom. Wszyscy pukali się w głowę a ja już wiedziałam gdzię będzie stał stół
Ogarnia mnie wzruszenie kiedy sobie to przypomnę...
Teraz siedzę przy tym stole i dzielę się z Wami swoją historią.

Aniu, ależ wspaniale zaczęłaś. Od razu przeniosłam się za Tobą, w świat dzieciństwa, ale mojego. Dziękuję. Te same myśli towarzyszyły mi, gdy myślałąm o moim domu, a teraz, gdy sadzę kazdą roślinkę. Chcę u siebie zaszczepić, to czego sama kiedyś doświadczałam, kompletnie nie zdajac sobie z tego sprawy, że to prawdziwy dar i bagaż na całe życie. Miły bagaż. Tego samego chcę dla moich dzieci.
Powodzenia.