Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród to życie

Ogród to życie

ModraSowa 21:59, 02 lip 2014

JoannA napisał(a)
Jesteś Aniu
Tak czułam że wyjechałaś na swoje Podlasie
Historia piękna i romantyczna, ale ja muszę pochwalić Twoje roślinki. Tak pięknie rosną, a okrągła rabata już wygląda super. Wszystko bardzo urosło od momentu wsadzenia, widać że ogrodniczka ma dobrą rękę. Bukszpany niedługo okażą się pięknymi stożkami.
Pozdrawiam serdecznie

Joasiu, witaj. Dziekuję Ci bardzo za takie pochwały, z Twoich ust to dopiero nagroda.
Zobacz jak wygląda "żywopłot" z ligustru. Już raz go przycinałam, choć wiadomo że było mi szkoda kazdego centymetra, ale wiem,ze trzeba więc tnę.

JoannA 22:07, 02 lip 2014

ModraSowa napisał(a)

Joasiu, witaj. Dziekuję Ci bardzo za takie pochwały, z Twoich ust to dopiero nagroda.
Zobacz jak wygląda "żywopłot" z ligustru. Już raz go przycinałam, choć wiadomo że było mi szkoda kazdego centymetra, ale wiem,ze trzeba więc tnę.

No pięknie rośnie Aniu. Cięcie spowoduje zagęszczenie więc śmiało ciachaj. Odwdzięczy się
Dostaje jakieś papu Aniu?
janina_zawada 22:08, 02 lip 2014

Sowa widzę że mieszkasz nie daleko Warszawy ,wsiadasz w pociąg do Pilawy w sobotę i z peronu prosto na bazarek .. Na jesieni znowu będzie można je kupić..
Ja swoje bukszpany przycinałam na okrągło ale stożkowe tez ładnie wyglądają . Mam nowy żywopłot to spróbuję i ja tak ich uformować .. Ale na takie okazy to sobie poczekam , moje samodzielnie ukorzenione więc jeszcze malutkie ..
ModraSowa 22:21, 02 lip 2014

JoannA napisał(a)

No pięknie rośnie Aniu. Cięcie spowoduje zagęszczenie więc śmiało ciachaj. Odwdzięczy się
Dostaje jakieś papu Aniu?

Papu dostał przy sadzeniu. kompost do dołeczka. Niczym go jeszcze nie lałam bo na tym wątku o ligustrze, wiesz którym, było napisane ,żeby nie przesadzać... ale moze teraz troche florowitu to nie będzie przesada?
ModraSowa 22:28, 02 lip 2014

janina_zawada napisał(a)
Sowa widzę że mieszkasz nie daleko Warszawy ,wsiadasz w pociąg do Pilawy w sobotę i z peronu prosto na bazarek .. Na jesieni znowu będzie można je kupić..
Ja swoje bukszpany przycinałam na okrągło ale stożkowe tez ładnie wyglądają . Mam nowy żywopłot to spróbuję i ja tak ich uformować .. Ale na takie okazy to sobie poczekam , moje samodzielnie ukorzenione więc jeszcze malutkie ..

Janinko ja nie tylko mieszkam nie daleko Warszawy ale też nie daleko Pilawy
Rozumiem więc że bazarek w Pilawie.
Ja mam cztery bukszpany Dwie kule przed tarasem i te dwa "stożki"
Te na froncie są podsadzone mniejszymi na około, dzięki temu nie ścinałam zbyt dużo czubka.
Moje wyprowadzane od takich roztrzepanych krzaków, dzięki przyicinaniu, coraz ładniejsze.
JoannA 22:40, 02 lip 2014

ModraSowa napisał(a)

Papu dostał przy sadzeniu. kompost do dołeczka. Niczym go jeszcze nie lałam bo na tym wątku o ligustrze, wiesz którym, było napisane ,żeby nie przesadzać... ale moze teraz troche florowitu to nie będzie przesada?

Myślę że Florowit będzie dobry. A wiosną trochę Azofoski też nie zaszkodzi
katarzynkak 22:43, 02 lip 2014

janina_zawada napisał(a)
Dzieci nie zapominają o rodzinie tylko są dzisiaj bardziej zabiegani .. Praca , dom , rodzina teraz taka jest kolejność .. Z tym że kiedyś rodziny były wielodzietne to i często się spotykali . Wiem coś na ten temat bo mam 5 córek i zawsze któraś wpada w niedzielę z wnukami . Chociaż starsi wnukowie to już kawalerka i mają swoje sprawy ale teraz znowu mam maluchy i znowu gwarno w domu gdy się zjadą .
Piękne róże , moje też już zaczynają kwitnąć .. Na jesieni pewnie znowu dokupię , pnącą Sympatię oraz Bonikę i Alinkę bo te mi wymiękły dwa lata temu ..

Janino, pozwole sobie nie zgodzic się z Tobą. Widze niestety często takie obrazki, że dzieci zapominaja o rodzicach, przeszkadza im ich niedołężność, nie maja czasu ich odwiedzać, a co dopiero pomóc, gdy ci chorują. Modne stało się wysyłanie staruszków do domów opieki, bo przeciez tam im lepiej będzie... :-/

Dobrze, że Twoje córki i wnukowie nie zapominają o Tobie. Dobrze ich wychowałaś
katarzynkak 22:47, 02 lip 2014

ModraSowa napisał(a)

Cześć Kasiu. Ludzie tak jak i teraz pewnie byli różni i mieli różne priorytety. Ekonomicznie z pewnością było trudniej ale moralnie-prościej. Nie mieli tak zamieszane w głowie gender i tymi podobnym. Może to staroświecki ale ja uważam ,że głową Rodziny jest Ojciec, a Matka- sercem. Tak mi dobrze.
Ty Kasiu, chyba myślisz podobnie
Pozdrawiam

Aniu, ja też mam takie podejście do Rodziny Tak jest ok i nie ma co tego zmieniać jakimis chorymi wymysłami typu gender itp. Nie rozumiem tez ludzi, ktorzy nie chcą mieć dzieci-przecież to największy dar, jaki można otrzymać

yolka 22:54, 02 lip 2014

Pozdrówka zostawiam pociuchutku
ModraSowa 23:05, 02 lip 2014

Ja z kolei rozumiem i szanuję decyzję o nie "posiadaniu" dzieci. Dla wielu to dar, dla innych ciężar.
Role w rodzinie ustaliła sama natura, jedni zgadzają się z jej ustaleniami inni nie. I maja do tego prawo. Ważne,żeby obydwie osoby w związku miały podobne podejście
Każdy zwiazek jest inny a miłość nie jedno ma imię.