Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród to życie

Ogród to życie

ModraSowa 23:06, 02 lip 2014

yolka napisał(a)
Pozdrówka zostawiam pociuchutku

Jak miło, dzięki. Ja to dopiero po cichutku, zaglądam do Ciebia, a nic nie piszę.
yolka 23:07, 02 lip 2014

Kochaniutkie, zapomniałyście o szyi co kręci głową
ModraSowa 23:15, 02 lip 2014

Kochaniutka, nie zapomniałyśmy
Wszyscy wiedzą ,ze serce z szyją porządną żyłą połączone
ModraSowa 23:17, 02 lip 2014

JoannA napisał(a)

Myślę że Florowit będzie dobry. A wiosną trochę Azofoski też nie zaszkodzi

Podleję mu w takim razie za pare dni. U nas ostatnio nadmiar deszczu wiec żeby sie nie utopił, odczekam trochę.
bartek_luberda 23:33, 02 lip 2014

A zapraszam bardzo serdecznie Poczytać od strony 17 to coś się wyjaśni można się pośmiać jak mnie dziewczyny zdemaskowały Pozdrawiam
ModraSowa 23:37, 02 lip 2014

bartek_luberda napisał(a)
A zapraszam bardzo serdecznie Poczytać od strony 17 to coś się wyjaśni można się pośmiać jak mnie dziewczyny zdemaskowały Pozdrawiam

A dziękuję. Wiem juz, z innych wątków ,że Ty nie żaden Bartek
JoannA 23:37, 02 lip 2014

ModraSowa napisał(a)

Podleję mu w takim razie za pare dni. U nas ostatnio nadmiar deszczu wiec żeby sie nie utopił, odczekam trochę.

U nas też ostatnio nadmiar deszczu. Ale dzisiaj już tylko trochę pokropiło
A po deszczu zielono i soczyście się zrobiło. Nazbierałam kurek na zupkę
Idę spać, dobrej nocki Aniu
ModraSowa 23:39, 02 lip 2014

Dobranoc Joasiu, i ja sie zbieram.
Napia 06:51, 03 lip 2014

ModraSowa napisał(a)

Witaj Agnieszka. Ach Ty romantyczko

Dziadek Karol i Babcia Ania poznali się w obozie w Niemczech, tam też wzięli ślub. Babcia pochodziła ze Śląska, Dziadek z Warszawy.
Dziadek, inżynier kolejnictwa, po wojnie nadzorował odbudowę kilku mostów kolejowych, w tym tego na Bugu.
Mieszkał wtedy u pewnego gospodarza w stodole. Babcia, z sześciorgiem dzieci, mieszkała w Warszawie. Nie widywali się często a odbudowa ciagnęła się długo, więc Babcia, jako kobieta pracowita i zaradna wzięła sprawy w swoje ręce.
Dziergała skarpety i inne niezbędne części garderoby i sprzedawała je. W niespodziance dla Męża za uzbierane pieniądze odkupiła od tego gospodarza kawałek ziemi. Przez kilka la, nim powstał dom, jeździli tam całą rodziną kiedy tylko zrobiło się ciepło. Ich królestwo to była kuchnia polowa i namioty.
Dzieci rosły. Przybywały wnuki.W okresie wakacyjnym bywało tam 30 osób.
Wspólnymi siłami wybudowali domek.Wtedy można było już tam przebywać nawet zimą.
Wszyscy kochali to miejsce.
Po ciężkiej chorobie Babcia zmarła a Dziadek coraz więcej czasu spędzał w chatce w lesie. Malował,rzeźbił,pisał pamiętniki...
Dzisiaj Dziadek Karol ma 96 lat a Fronołów odwiedza już czwarte pokolenie.
Wciąż dla wszystkich jest to miejsce wyjątkowe, pamiętające co to jest Rodzina i miłość.

Piękna historia, pięknie opowiedziana. I prawdziwa. Życie pełne miłości i wzajmnego szacunku, rodzina, która jest najważniejsza i wewnętrzna harmonia płynąca z przekonania, że to właśnie jest w życiu najważniejsze.
Aniu, dziękuję za opowieść o życiu Twojej Babci i Twojego Dziadka, jest w niej wiele spokoju i pogody.
Pozdrawiam ciepło
tabliczkazna... 08:06, 03 lip 2014

ModraSowa napisał(a)

Cześć Kasiu. Ludzie tak jak i teraz pewnie byli różni i mieli różne priorytety. Ekonomicznie z pewnością było trudniej ale moralnie-prościej. Nie mieli tak zamieszane w głowie gender i tymi podobnym. Może to staroświecki ale ja uważam ,że głową Rodziny jest Ojciec, a Matka- sercem. Tak mi dobrze.
Ty Kasiu, chyba myślisz podobnie
Pozdrawiam

Ja byłabym jednak ostrożna z mówieniem, ze moralnie było prościej. Okres wojny i późniejsza komuna wyzwalała w ludziach zachowania, które jednak dalekie były od moralności. Teraz powoli niektóre sprawy wychodza na jaw, inne skryje kurz historii. Pisze tu o ogole, nie odnoś tego do dziadków...