Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

Jagodaa 09:38, 20 wrz 2014

Ooo, dobra wiadomość z rana jazzy!
katiaxx 09:56, 20 wrz 2014

zdjęcie całej rabaty dla Jazzy bo kiedyś chciała, poza geometrią nie wiele podoba mi się w tym co zrobiłam, a najbardziej przeszkadza mi to że ogród jest płaski. Może mam takie wrażenie bo rośliny są małe ?
Teraz wiem jedno; gdyby budowała dom i wybierała projekt pognałabym od razu do firmy zajmującej się ogrodami i również zamówiła projekt. Realizowałabym go równocześnie z budową domu. Tak aby ogród i dom architektonicznie były jednym.

katiaxx 10:21, 20 wrz 2014

MOże w tym tygodniu przyjdą panowie od kostki, czy tam płyt, przód - schody wejściowe to takie 3 płaszczyzny nie symetryczne każda 3 m x 2 x, na rysunku zaznaczyłam w kółku.

i to już jest postanowione.

Teraz taras :

mogę nie cudować (przepraszam że to tak wygląda) - zrobić zwykła schody - taras będzie miał schody z 2 stron

i to byłoby tak, to jest zdjęcie z góry

taras w rzeczywistości będzie szerszy ale zdjęcie jest pod kątem, nie zwracajcie większej uwagi na proporcje - chodzi mi o schody.

i druga wersja lekko przycudaczona, schody mają byś dość szerokie bo na 50 cm.

katiaxx 10:25, 20 wrz 2014

no i która opcja ?

dziś z prac ogrodowych z powodu lekkiej mżawki mam w planach przerzucić kompost może jeszcze coś wypielę
jazzy 10:50, 20 wrz 2014

Noooooo w końcu! Teraz będę się gapic i analizować
Tak na początek rzuciło mi się w oczy - nie myślisz ze "oczko" jest zbyt daleko od tarasu?
A to pierwsze zdjęcie z rabatami to który to róg działki na planie?
edit:
1.jestem za tym, aby wzdłuż tarasu posadzić trawy też chce tak zrobić u siebie ale którą opcję schodową wybrać? Nie wiem
2.ja bym tą narożną murowaną donice przeniosła gdzieś bliżej domu, tak żeby każdy mógł ja podziwiać, i to co w niej rośnie Wydaje mi się, że aby zapobiec tej "plaskosci" w ogrodzie, powinnas bardziej urozmaicić przestrzeń ogrodu, a nie upychac wszystko w rogach i wzdłuż płotu
Ale się nawymadrzalam
katiaxx 11:10, 20 wrz 2014

jazzy napisał(a)
Noooooo w końcu! Teraz będę się gapic i analizować
Tak na początek rzuciło mi się w oczy - nie myślisz ze "oczko" jest zbyt daleko od tarasu?
A to pierwsze zdjęcie z rabatami to który to róg działki na planie?
edit:
1.jestem za tym, aby wzdłuż tarasu posadzić trawy też chce tak zrobić u siebie ale którą opcję schodową wybrać? Nie wiem
2.ja bym tą narożną murowaną donice przeniosła gdzieś bliżej domu, tak żeby każdy mógł ja podziwiać, i to co w niej rośnie Wydaje mi się, że aby zapobiec tej "plaskosci" w ogrodzie, powinnas bardziej urozmaicić przestrzeń ogrodu, a nie upychac wszystko w rogach i wzdłuż płotu
Ale się nawymadrzalam

dobrze mówisz, Ewa tez mówi że wszystko upycham po kątach coś w tym jest ale ten plan to taki b. wstępny teraz ważniejszy jest taras, czy zrobić schody na równo czy takie wystające aby wzdłuż tarasu powstała wnęka na coś do posadzenia.
Jak myślisz ? ja bym zrobiła tę opcję z wystającymi schodami.

jazzy 11:18, 20 wrz 2014

katiaxx napisał(a)

dobrze mówisz, Ewa tez mówi że wszystko upycham po kątach coś w tym jest ale ten plan to taki b. wstępny teraz ważniejszy jest taras, czy zrobić schody na równo czy takie wystające aby wzdłuż tarasu powstała wnęka na coś do posadzenia.
Jak myślisz ? ja bym zrobiła tę opcję z wystającymi schodami.

Jeżeli uważasz, że aby posadzić coś wzdłuż tarasu musi być ta wnęka, to tak zrób jestem za
lojalna_ 12:37, 20 wrz 2014

Oj u Ciebie sie dzieje obiecuje zajrzec wieczorem w trakcie meczyku poogladam
lojalna_ 20:40, 20 wrz 2014

Jestem jednym okiem mecz jednym u Ciebie mnie sie wypuszczone schody podobaja bardziej. Ja bede miała schody na całej długosci tarasu ale tez beda nasady pod schodami bo przeciez nie trzeba po całosci chodzic haha.

Rabaty to trudne zadanie, wiem to od wczoraj jak kombinuje co zrobic z tego co mam ... Zakupienie wszystkiego ostatnio trudno mi finansowo sie wyrobic . A sadzic i nie miec wszystkich elementów trudne. Ja sie zaczynam powoli powaznie gubic juz widze ze beda zmiany na wiosne.

U Ciebie przydały by sie albo podwyzszenia albo stopnie w nasadach . powolutko zapewne sie cos urodzi , mysle ze pomoc innych i troche doswiadczenie i wszystko sie uda .
Iwk4 20:45, 20 wrz 2014

Mi się podoba druga opcja, jeśli mogę dodać swoje "podoba"
A geometryczne rabatki fajnie wyglądają z góry