Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 08:50, 31 lip 2014

Toszka napisał(a)
Nie sadź pumilo, rozczarowana nią jestem bardzo - wcale ani niska, ani zwarta nie jest. Jak chcesz coś sosnowego i na bank zgrabnego, eleganckiego i trzymającego swój wzrost to sadź varelki, ew. jakąś pinus mugo szczepioną na pniu.

Miałam małą przerwę również techniczną w powodu kompa ale już szybciutko piszę, sama się zastanawiam z ta pumilio, wydaje mi się że może zależy na jaki egzemplarz się trafi ? oglądam zdjęcia w necie to niektóre wyglądają ślicznie a niektóre jak kosodrzewina - nie wyrośnięta. Kosodrzewiną planowałam ale Danusi skutecznie mnie odwiodła od tego pomysłu.
katiaxx 08:54, 31 lip 2014

Ostatnio przeglądałam też znowu wątek kwiatyholandii i znowu jestem chora, uwielbiam ten ogród, i niniejszym :

OBIECUJĘ SADZIĆ NA JEDNEJ RABACIE NIE WIECĘJ NIŻ 4 A NA DUŻYCH RABATACH 5 (ALE BARDZIEJ 4 ) GATUNKÓW ROŚLIN

jeśli zboczę z tego kursu proszę mnie szturchnąć lub zrobić dziurę obcasem w stopie
Nonka 09:02, 31 lip 2014

O kurcze... ale zarąbisty ten fotel... też taki chcę
kosolka 09:10, 31 lip 2014

katiaxx napisał(a)
Ostatnio przeglądałam też znowu wątek kwiatyholandii i znowu jestem chora, uwielbiam ten ogród, i niniejszym :

OBIECUJĘ SADZIĆ NA JEDNEJ RABACIE NIE WIECĘJ NIŻ 4 A NA DUŻYCH RABATACH 5 (ALE BARDZIEJ 4 ) GATUNKÓW ROŚLIN

jeśli zboczę z tego kursu proszę mnie szturchnąć lub zrobić dziurę obcasem w stopie

kosolka 09:10, 31 lip 2014

Powodzenia!
Donia72 09:18, 31 lip 2014

katiaxx napisał(a)
Alulko "ta folijka" to plastik, jest bardzo twarda, nie da się jej rozerwać, przdeziurawić można tylko uderzając mocno jakimś szpikulcem, myślisz że aż tak silne są korzenie trawy ? obawiam się że 30-40 cm to za płytko.

Witaj Doczytalam,ze wsadzilas miskanta cukrowego. Moj m wlasnie wczoraj go wykopal i byl w szoku jakie to cholerstwo ma rozlogi. W tamtym roku mialam go w donicy (dostalam go od siostry), troche zmarnial i na jesien posadzilam go za plotem Jakos dal sobie rade, wiec zal mi sie zrobilo i go wsadzilam na rabate kamykowo-trawiasta. Wsadzilam go moze z miesiac temu. Jak wyczytalam tutaj jak to sie rozlazi, to bach, za telefon, i do meza dzwonie, zeby to wykopal. Przyslal mi fotki na meila i bylam w szoku Jak to sie rozroslo i jakie ma grube i sztywne klacza. Moj m twierdzi, ze nawet wiaderko plastikowe przebije. Tak wiec, trawa jest eksmitowana, wyrzucona.
Pozdrawiam
katiaxx 09:20, 31 lip 2014

udało mi się znaleźć zdjęcie rabaty z różanecznikami która mi się spodobała, niestety -nie zapisałam autora ale rabat piękna

nie mm tylko dla niej tła i u mnie dochodzi cyprysik nutkajski, moja rabata różanecznikowa ma wymiary ok 8 na 3,5 m. - ile różaneczników zmieścić ?
jeden - nawet okazały mam w innym miejscu ale jest pod rynną więc będzie tu przeniesiony + cztery zamówiłam - myślę że przyjdą małe bo pani w szkółce powiedziała że będą tańsze od tych różowych które ma , tańsze = mniejsze , jak myślicie ile ich zmieścić, 8 - 9 w sumie ? sadzić w jednym rzędzie czy na krzyż ? zaraz zrobię zdjęcie tej rabaty.

Teraz zauważyłam bordową żurawkę z rogu o której nawet myślałam ale ; tło np cis + róż. + runianka lub jałowiec + bukszpan +żurawka +cyprysik = 6gatunków na jednej rabacie zatem czegoś jest za dużo ... zgodnie z moim wewnętrznym i uzewnętrznionym przyrzeczeniem

Co myślicie ?
katiaxx 09:23, 31 lip 2014

Donia, też czytałam o miskancie olbrzymim, może faktycznie go wywalę i dam goliata ? czy ma mniejsze rozłogi ?
Kupiłam go żeby zasłonić betonowy płot sąsiada.
katiaxx 09:26, 31 lip 2014

kosolka napisał(a)
Powodzenia!

Dzieki Olu ale widzisz już wyżej jakie to trudne
Donia72 09:37, 31 lip 2014

katiaxx napisał(a)
Donia, też czytałam o miskancie olbrzymim, może faktycznie go wywalę i dam goliata ? czy ma mniejsze rozłogi ?
Kupiłam go żeby zasłonić betonowy płot sąsiada.

Na trawach to ja sie nie znam Ale podoba mi sie miskant w paski i on tez wysoki rosnie i fajnie zaslonilby plot. Ja mam zamiar kupic sobie wlasnie takiego miskanta