Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

kosolka 09:38, 31 lip 2014

Katiu, ja Ciebie rozumiem BARDZO DOBRZE!
katiaxx 09:39, 31 lip 2014

Rabata oczyszczona (ufff!!! wygląda tak : sa tam 4 borówki które będę przeniesione jeszcze nie wiadomo gdzie ale są z czasów gdy w tym rogu miał być kącik jadalniany
Ile różaneczników zmieścić, czy podsadzać runianką czy jałowcem (skłaniam się ku jałowcowi) czy jeszcze czymś innym a może niczym tylko zakorować ? +dać opaskę z żurawki ?
katiaxx 09:44, 31 lip 2014

cyprysik już czeka + dwa krzawy bukszpanu które jesienią przesadzę blisko siebie + mam jeszcze jeden w donicy - posadzę 3 " w kupie i przytnę, może się uda zrobić coś w kształcie kuli lub " tłustej kępy bukszpanu"

Toszka 13:24, 31 lip 2014

katiaxx napisał(a)
udało mi się znaleźć zdjęcie rabaty z różanecznikami która mi się spodobała, niestety -nie zapisałam autora ale rabat piękna

nie mm tylko dla niej tła i u mnie dochodzi cyprysik nutkajski, moja rabata różanecznikowa ma wymiary ok 8 na 3,5 m. - ile różaneczników zmieścić ?
jeden - nawet okazały mam w innym miejscu ale jest pod rynną więc będzie tu przeniesiony + cztery zamówiłam - myślę że przyjdą małe bo pani w szkółce powiedziała że będą tańsze od tych różowych które ma , tańsze = mniejsze , jak myślicie ile ich zmieścić, 8 - 9 w sumie ? sadzić w jednym rzędzie czy na krzyż ? zaraz zrobię zdjęcie tej rabaty.

Teraz zauważyłam bordową żurawkę z rogu o której nawet myślałam ale ; tło np cis + róż. + runianka lub jałowiec + bukszpan +żurawka +cyprysik = 6gatunków na jednej rabacie zatem czegoś jest za dużo ... zgodnie z moim wewnętrznym i uzewnętrznionym przyrzeczeniem

Co myślicie ?

dostrzegam jeden mankament tej rabaty - po przekwitnięciu będzie tylko zielonooo...
13:34, 31 lip 2014
Donia72 napisał(a)

Witaj Doczytalam,ze wsadzilas miskanta cukrowego. Moj m wlasnie wczoraj go wykopal i byl w szoku jakie to cholerstwo ma rozlogi. W tamtym roku mialam go w donicy (dostalam go od siostry), troche zmarnial i na jesien posadzilam go za plotem Jakos dal sobie rade, wiec zal mi sie zrobilo i go wsadzilam na rabate kamykowo-trawiasta. Wsadzilam go moze z miesiac temu. Jak wyczytalam tutaj jak to sie rozlazi, to bach, za telefon, i do meza dzwonie, zeby to wykopal. Przyslal mi fotki na meila i bylam w szoku Jak to sie rozroslo i jakie ma grube i sztywne klacza. Moj m twierdzi, ze nawet wiaderko plastikowe przebije. Tak wiec, trawa jest eksmitowana, wyrzucona.
Pozdrawiam

Przecież Ci wtedy mówiłam jak dawałam,że to cukrowy i byś uważała na niego Nie słuchałaś
13:38, 31 lip 2014
Katka ja mam u siebie miskanta 'Hinjo' to ten co rośnie między rozplenicami,ma właśnie fajne paseczki na liściach,są biało-zielone.Polecam Ci go na zasłonięcie płotu i nie tylko,na rabatach tez świetnie wygląda
Donia72 13:47, 31 lip 2014

Aniulka napisał(a)

Przecież Ci wtedy mówiłam jak dawałam,że to cukrowy i byś uważała na niego Nie słuchałaś

Tak, ale wtedy dalas mi dwie trawy i ja myslalam, ze to tamta jest taka rozlogowa
14:45, 31 lip 2014
Miskant cukrowy ma parcie,nie ma co i jaką siłę w kłączach A tak go broniłam przed majstrami jak budowali garaż
katiaxx 14:59, 31 lip 2014

Toszka napisał(a)

dostrzegam jeden mankament tej rabaty - po przekwitnięciu będzie tylko zielonooo...

Masz rację Toszko ale mi nie przeszkadza że nie będzie tam kwiatów , chociaż chętnie widziałabym różne odcienie zieleni a runianka i różanecznik są podobne + bukszpan = wszystko ciemnozielone. Co byś w niej zmieniła ?

Dziękuje tez za wasze podpowiedzi odnośnie drugiej rabaty - wrzosowej przejrzałam dziś swój katalog roślin jest tam kilka karłowych odmian sosny, w tym varelka mają one niestety tez wadę fajnie że rosną nie duże ale rosną przez 10 lat do np 0,6 metra, czy nie ma nic co urośnie trochę szybciej? taki złoty środek, żeby było niewysokie nie dziadziało a jednocześnie dość szybko urosło ? bo takich maleństw muszę kupić w dziesiątki, bardzo podoba mi się sosna bepro, mam ją na liście ale ciężko mi ją znaleźć no i tez rośnie pomaluśku.

katiaxx 15:01, 31 lip 2014

Aniulka napisał(a)
Miskant cukrowy ma parcie,nie ma co i jaką siłę w kłączach A tak go broniłam przed majstrami jak budowali garaż

A mój kwiecisty ? w dodatku kupiłam - 2szt. jeszcze parę dni pożyję z myślą że mam je wyrzucić chociaż mi ciężko ....

Anulko polecany przez ciebie hinjo planuję ale jest zbyt ładny, potrzebuję tła czegoś pt "zapchajdziurę" .

może ktoś jest chętny na 2 kwieciste miskanty ?