Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 08:56, 16 mar 2015

Zielona napisał(a)
Bardzo dobrze zrobiłaś. Sadzi się z balotami. Balot powoduje, że bryła korzeniowa się nie "rozwali". Sam balot rozkłada się bardzo szybko.

Naczytałam się różności. Niektórzy piszą, że nalezy sadzić jak jest, niektórzy że trzeba poluzować u podstawy pnia, inni jeszcze żeby po wsadzeniu do dołka ściągnąć do połowy. I szczerze mówiąc zgłupiałam. Czyli tak jak jest do ziemi, obsypać, udeptać, podlać i podziwiać jak rośnie.
MAD 08:58, 16 mar 2015

Zielona napisał(a)
Mocno podlej, żeby ziemia wokół balotu idealnie go oblepiła.

Tak jest. Mają wykopane wielkie doły, dodane po taczce kompostu i wielkim worze torfu + ziemia rodzima. Wszystko wymieszane i podlane. W to balot. Obsypane taką samą mieszanką, udeptane i podlane. Oby im się dobrze rosło.
Zielona 09:00, 16 mar 2015

Wszystkie moje kopane rośliny sadziłam z balotami.
MAD 10:08, 16 mar 2015

Zielona napisał(a)
Wszystkie moje kopane rośliny sadziłam z balotami.

I przyjęły się bez problemu czy odchorowywały podcięcie bryły korzeniowej?
Zielona 10:21, 16 mar 2015

Przyjęły się wszystkie Kilkadziesiąt szmaragdów i około 30 serbów I jeszcze spora magnolia /a podobno nie lubią przesadzania/.
jazzy 11:40, 16 mar 2015

Bo Marcie się wszystko udaje
Miłego dzionka
MAD 12:13, 16 mar 2015

Zielona napisał(a)
Przyjęły się wszystkie Kilkadziesiąt szmaragdów i około 30 serbów I jeszcze spora magnolia /a podobno nie lubią przesadzania/.

Moje dwie magnolie jak w zeszłym roku przesadziłam to mi padły. Fakt, że z zacisznego miejsca za domem na wygwizdów - a one delikatesy są...
MAD 12:14, 16 mar 2015

jazzy napisał(a)
Miłego dzionka

Ma rękę dziewczyna i tyle. Zobaczymy jak tam z moją.

Wiem, że rękę do sadzonkowania bukszpanów mam - przyjęły się prawie wszytkie sadzoneczki z zeszłego roku!!!
Zielona 12:16, 16 mar 2015

jazzy napisał(a)
Miłego dzionka

Bez przesady. Nie wszystko. Zapewniam Cię. Ale w ogrodzie działam naprawdę bardzo prosto. Wsadzam, podlewam, pielę. Nie nawożę, nie czyszczę z każdego zaschniętego źdźbła, nie oglądam pod lupą. Popełniam mnóstwo błędów, ale jakoś uchodzą mi na sucho. Np lawendę cięłam... w grudniu bo mnie denerwowała. Nie napisałam o tym na forum, bo to nie było książkowe działanie. Ale od grudnia patrzę przez okno na idealnie przycięty wał lawendy Widzę, że puszcza młode przyrosty, więc chyba się nie pogniewała Takich działań mam więcej na koncie.
MAD 12:30, 16 mar 2015

Zielona napisał(a)

Np lawendę cięłam... w grudniu bo mnie denerwowała. Nie napisałam o tym na forum, bo to nie było książkowe działanie. Ale od grudnia patrzę przez okno na idealnie przycięty wał lawendy Widzę, że puszcza młode przyrosty, więc chyba się nie pogniewała Takich działań mam więcej na koncie.

Ja swoją przycięłam w lutym bo wyglądała paskudnie i mi krokusy zasłaniała... Ale ciiii.