Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

Toszka 20:12, 18 maj 2017

malgol napisał(a)
To może w tej sprawie Toszka mi doradzi? Pytałam w 2 sklepach ogrodniczych( wygląda ,że tylko z nazwy) i każdy wytrzeszcza oczy !

Gosiu przepis na kwaśną próchnicę to ten sam przepis co na ściółkę do rodków.

Mozna zrobić ją samemu dodajac duzo kory, igliwia, liści dębowych...i niech się kompostuje. Trociny mozna dodać.

W akcie desperacji kupujesz podłoże dla borówek lub rodków gdzie w składzie jest obornik, dodajesz liści, igliwia, siarki (jesli nie masz naturalnie kwaśnej gleby). Moze być hemoglobina.
malgol 21:33, 18 maj 2017

Toszko, mam obornik, swój kompost, siarke, korę przekompostowana też skombinuje rozumiem że tylko mniej kwaśna ma być niż do rodkow?
jolanka 21:49, 18 maj 2017

Iza, zobacz u mnie jakiego gościa miałam
Toszka 21:55, 18 maj 2017

malgol napisał(a)
Toszko, mam obornik, swój kompost, siarke, korę przekompostowana też skombinuje rozumiem że tylko mniej kwaśna ma być niż do rodkow?

Problem chyba polega na tym, ze nie wiem jaką roslinę masz na mysli... wiem, mea culpa
malgol 22:51, 18 maj 2017

Toszka napisał(a)

Problem chyba polega na tym, ze nie wiem jaką roslinę masz na mysli... wiem, mea culpa

Toszko, klona shirasawy Jordan
Toszka 23:16, 18 maj 2017

Pod klona nie musi być tak kwasna jak pod rodki. Dobrze jest zdrowym rodkom podkraść trochę ściółki (mikoryza) i przemieszać w dołku pod klona. Sporo przekompostowanej kory daj (działa p/fytoftorozie)
Klony shirasawy i jemu podobne (japońskie) najtrudniej "prowadzą się przez pierwszy rok, dwa. Potem nieźle się korzenią i dostosowują do macierzystej gleby. Ten start jest najgorszy i zwłaszcza pierwsze zimowanie - bryłę korzeniowa trzeba póżną (!) jesienią grubo wysypać przekompostowana korą, szeroko, tak by system korzeniowy zabezpieczyć, bo to on wymarza. W zależnosci od temperatur, koniec lutego/początek marca trzeba korę rozgarnąć.
Gdyby co - uprzedzam - tnie się w lutym i później w sierpniu. Inne terminy niosą groźbę infekcji grzybowych, co jest groźne i trudne do zahamowania. Mozliwe, ale trudne. Sekator do cięcia koniecznie(!) musi być dezynfekowany, nawet co gałązka.
UrsaMaior 09:20, 19 maj 2017

iwonkap napisał(a)

możesz proszę napisać gdzie kupujesz próchnice ?

Iwonka, nie mam jednego źródła, wiem, że są w PNOSie.

Kasya napisał(a)

No duża jest...u mnie wszystko opóźnione na maxa albo pomrozone
Rozplenic tez jeszcze nie widać..
Dlatego w końcu wybralam carex montana na widoczną rabatke

Ty wiesz, że u mnie montana się nie sprawdziła? Kupiłam w zeszłym roku kilka sztuk, od tego czasu praktycznie nie przyrosły, a kilka zniknęło całkowicie. Wywalę niedobitki, będzie miejsce na coś innego.

Malgo napisał(a)
Iza, klony cudne podzielam Twoją pasję i potwierdzam, że w moim ciemnym ogrodzie również daje radę, na razie na próbę był tylko jeden ,ale już niedługo

Na jednym ciężko się zatrzymać Te klony to prawdziwe błogosławieństwo dla ciemnego ogrodu, oj tak...
UrsaMaior 09:22, 19 maj 2017

Zana napisał(a)
Właśnie Bloodgood mi się marzy. W "naszej" szkółce były, ale takie jakieś z lekka niewydarzone i widać było, że je te przymrozki szarpnęły.

A fotki robisz bardzo, bardzo ładnie i nie kryguj się tutaj

Będę się za nim rozglądała i dam znaka w razie czego. Przyrasta mi lepiej niż Fireglow i jesienią dłużej trzyma liście. Lubię go