Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

malgol 10:06, 19 maj 2017

Toszka napisał(a)
Pod klona nie musi być tak kwasna jak pod rodki. Dobrze jest zdrowym rodkom podkraść trochę ściółki (mikoryza) i przemieszać w dołku pod klona. Sporo przekompostowanej kory daj (działa p/fytoftorozie)
Klony shirasawy i jemu podobne (japońskie) najtrudniej "prowadzą się przez pierwszy rok, dwa. Potem nieźle się korzenią i dostosowują do macierzystej gleby. Ten start jest najgorszy i zwłaszcza pierwsze zimowanie - bryłę korzeniowa trzeba póżną (!) jesienią grubo wysypać przekompostowana korą, szeroko, tak by system korzeniowy zabezpieczyć, bo to on wymarza. W zależnosci od temperatur, koniec lutego/początek marca trzeba korę rozgarnąć.
Gdyby co - uprzedzam - tnie się w lutym i później w sierpniu. Inne terminy niosą groźbę infekcji grzybowych, co jest groźne i trudne do zahamowania. Mozliwe, ale trudne. Sekator do cięcia koniecznie(!) musi być dezynfekowany, nawet co gałązka.

Wow,Toszko dzięki za tyle wiedzy! szczególnie ,że w obcym watku mam nadzieję ,że Iza się nie obrazi
Zrobię jak mówisz z tym klonem tzn dam dużo kory przekompostowanej.Ale oprócz niej tylko zwykłą ziemię ogrodnicza? No i jak duzy ten dołek mu wykopać?Taki jak pod rodki czy ma głębszy system korzeniowy? Może w moim watku mi odpowiedz bo nie chce Izie bałaganu robić
UrsaMaior 10:29, 19 maj 2017

Spoko luz Gośka, nie krępujcie się haha
malgol 11:18, 19 maj 2017

Iza , nie moja wina ,że Toszka siedzi u Ciebie jak przyspawana ( chyba zaległa na tym hamaku ) i nie mogę jej wyrwac do siebie W ogóle to ją podziwiam za to skakanie po wątkach ,nigdy nie wiadomo gdzie tym razem na dłużej zabawiła i gdzie szukać haha
UrsaMaior 11:49, 19 maj 2017

Eee tam, aż tyle to nie siedzi, bo my przez telefon sprawy załatwiamy
malgol 11:53, 19 maj 2017

No to masz fajnie z taka pomocą
Toszka 12:34, 19 maj 2017

malgol napisał(a)

Wow,Toszko dzięki za tyle wiedzy! szczególnie ,że w obcym watku mam nadzieję ,że Iza się nie obrazi
Zrobię jak mówisz z tym klonem tzn dam dużo kory przekompostowanej.Ale oprócz niej tylko zwykłą ziemię ogrodnicza? No i jak duzy ten dołek mu wykopać?Taki jak pod rodki czy ma głębszy system korzeniowy? Może w moim watku mi odpowiedz bo nie chce Izie bałaganu robić

To drzewo, czyli po kilku latach korzenie są głębokie. Na początku idą pająkowato, zaskakująco szeroko, pojedynczo... nie wiadomo gdzie tam sobie idą i np. przy przesadzaniu można się zdziwić...i pociachać

Tak więc dołek szerszy, dwa razy głębszy niż doniczka. Nie dajesz w dołek ziemi ogrodniczej (jesli kupna to to nic innego jak tylko torf), dajesz ściólkę jak pod rodki bez siarki, przekopujesz starannie ze swoją ziemią, dodajesz trochę sciółki spod rodków lub z lasu. Ważna w sciółce jest przekompostowana kora p/fytoftorozie.
malgol 12:36, 19 maj 2017

Toszko, kupic taka kore przekompostowana ( bo o dziwo widziałam w sklepie)czy zbierac z rabat? Ja nie wiem czy na rabatach jest już przekompostowana bo takie większe kawałki leżą
A moja ziemia poniżej czarnoziemu ,który lezy na wierzchu to piach... to z czym mam przekopać i co ?Z samą ściółka ten wierzchni czarnoziem?
Toszka 12:38, 19 maj 2017

Kora musi być drobna, przekompostowana, prawie czarna jest i bywa, że z białym delikatnym nalotem nalotem (grzybnia to jest nie pleśń)
malgol 12:40, 19 maj 2017

Ok, przelecę się po rabatach, może taka znajdę. Rodkom podkradnę razem z igliwiem
Toszka 12:57, 19 maj 2017

malgol napisał(a)
Ok, przelecę się po rabatach, może taka znajdę. Rodkom podkradnę razem z igliwiem

Tak zrób.