Wow,Toszko dzięki za tyle wiedzy! szczególnie ,że w obcym watku mam nadzieję ,że Iza się nie obrazi
Zrobię jak mówisz z tym klonem tzn dam dużo kory przekompostowanej.Ale oprócz niej tylko zwykłą ziemię ogrodnicza? No i jak duzy ten dołek mu wykopać?Taki jak pod rodki czy ma głębszy system korzeniowy? Może w moim watku mi odpowiedz bo nie chce Izie bałaganu robić
Iza , nie moja wina ,że Toszka siedzi u Ciebie jak przyspawana ( chyba zaległa na tym hamaku ) i nie mogę jej wyrwac do siebie W ogóle to ją podziwiam za to skakanie po wątkach ,nigdy nie wiadomo gdzie tym razem na dłużej zabawiła i gdzie szukać haha
To drzewo, czyli po kilku latach korzenie są głębokie. Na początku idą pająkowato, zaskakująco szeroko, pojedynczo... nie wiadomo gdzie tam sobie idą i np. przy przesadzaniu można się zdziwić...i pociachać
Tak więc dołek szerszy, dwa razy głębszy niż doniczka. Nie dajesz w dołek ziemi ogrodniczej (jesli kupna to to nic innego jak tylko torf), dajesz ściólkę jak pod rodki bez siarki, przekopujesz starannie ze swoją ziemią, dodajesz trochę sciółki spod rodków lub z lasu. Ważna w sciółce jest przekompostowana kora p/fytoftorozie.