Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

bacowa 22:26, 20 wrz 2015

Graziella już kwitnie u mnie.Graziella ma zupełnie inny pokrój niż gracek, liście sięgają mi do pasa ( poszłam teraz zmierzyć), a kwiatostany są bardzo wysoko na jakieś 180-190cm.Mam sadzonkę jakieś 5 lat , więc jest już dorosła .
Luki 22:30, 20 wrz 2015

Ewo u mnie też już właśnie mocno kwitnie, kupowałem jako Gracillimus i w szkółce też tak sprzedawali, ale jak wcześnie zakwitnął nie spodobało im się to i w tym roku zabrali już większe sadzonki do znawcy i stwierdził, że to Graziella
Iwk4 22:58, 20 wrz 2015

Ha, czyli zdażają się pomyłki.
Ewa, możesz jeszcze zrobić fotki jutro grazielli? Zbliżenie na łodyżki i na kwiatostan i po całości. Chyba więcej pomyłek znalazłam na forum
bacowa 23:01, 20 wrz 2015

ok.
Iwk4 23:01, 20 wrz 2015

Luki napisał(a)
Iwonko bardzo możliwe, że pomyłka w miskantach była tak jak już było napisane u samego producenta (ja mam to potwierdzone ) i w szkółkach dostali je pod nazwą Gracillimusa. Ja wiem, że moje Gracki są miskantem Graziella przy okazji zgadza się to, że kwitnie na przełomie sierpnia i września

To co piszesz i to, co twierdzi Ewa ...
Proszę o fotki dla potrzebujących.
Gracki powinny kwitnąć później. Te co teraz kwitną, pewnie są podobne. Na kilku wątkach znalazłam ten problem
Iwk4 23:04, 20 wrz 2015

polinka napisał(a)
Wstawiłam u siebie gracilimusy kwitnące w pażdzierniku

Polinko, dzięki. Twoje z października wyglądają jak pokazuje wujek Google
Iwk4 23:07, 20 wrz 2015

Luki napisał(a)
Mój post zaginał w gratulacjach Jak rzekomy Gracek kwitnie na przełomie sierpnia i we wrześniu to najprawdopodobniej jest to odmiana Graziella, pomyłka u samego producenta lub zmiana nazwy gdzieś po drodze. Sam jestem ofiarą tej pomyłki i mam 10 Grazielli zamiast Gracillimusów, ale w sumie wolę kwitnące

Łuki, widziałam go, ale zbyt wiele tematów było naraz i się zgubiłam Przepraszam. Już jestem na bieżąco
babka 23:15, 20 wrz 2015

Luki napisał(a)
Mój post zaginał w gratulacjach Jak rzekomy Gracek kwitnie na przełomie sierpnia i we wrześniu to najprawdopodobniej jest to odmiana Graziella, pomyłka u samego producenta lub zmiana nazwy gdzieś po drodze. Sam jestem ofiarą tej pomyłki i mam 10 Grazielli zamiast Gracillimusów, ale w sumie wolę kwitnące

No więc jestem bardzo rozżalona Nie spodziewałam się popełnienia takiej wpadki przez tą szkółkę ... z tego co czytam i to potwierdza się u mnie, wymagają one podpór, co absolutnie nie jest ten fakt pożadanym, kolor kwiatostanów miał również się odróżniać od szarości moich kamieni :/ Dzięki Łukasz za wyczerpującą odpowiedź
Iwonka, sorry że się tak rozpisałam u Ciebie.
bacowa 23:19, 20 wrz 2015

Iwona, Graziella i gracek wcale nie są podobne, można się pomylić przy młodej sadzonce ,ale dorosłe egzemlparze wyglądają zupełnie inaczej.
Iwk4 23:27, 20 wrz 2015

Ewa, wszystko zaczęło się od fotki na str. 111 w wątku " Czy facetowi uda się wyczarować ..."
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/96/964873/original.jpg
Zerknij, czy to gracek ?