Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 15:52, 28 wrz 2015

Dziś odpoczywam po męczącym weekendzie. Jak w pracy powiedziałam dziewczynom, ze nie lubię weekendów, to się zdziwiły:
a wygląda to tak:
- panowie zjeżdżają do domu, więc obiad dla 6-7osób,
- pranie na akord - 4 pralki, robota z suszeniem i prasowaniem,
- w sobotę wyjazd na zakupy całotygodniowe na weekend i na cały tydzień na dwa domy ,
- gotowanie obiadów dla e-Ma, bo jak po pracy wraca na stancję, to już mu się nie chce gotować, a tak sobie tylko słoik odkręci i podgrzeje
- dopilnowanie starszego, by należycie spakował się do Internatu, podpisanie jakiś dokumentów, analiza wyników w nauce,
- dopilnowanie młodego, czy ma wszystkie lekcje, ...
- po drodze kawka, bo goście wpadną pogadać i jak już mam czas usiąść, to okazuje się, że niedziela wieczór. Masakra.
Ogród odwiedzony z doskoku, najczęściej wczesnym rankiem, bo potem już nie ma czasu
Na szczęście świeciło słoneczko. Więc miły obchód był rankiem przed poranną kawą

Trawa powoli odrasta po wertykulacji. Troszkę nierówno, ale się nie zdecydowałam w sobotę na koszenie- nie było czasu
Iwk4 15:55, 28 wrz 2015

Wczoraj Zbyszek poszedł na chwilę do lasu na grzyby. Zebrał 4 reklamówki,a potem natrafił na plantację prawdziwków. Jakiś pan odstąpił mu wiaderko w lesie, aby miał w co nazbierać.
Więc siedzieliśmy dodatkowo w ogrodzie i przerabialiśmy grzyby. Dla najstarszego w słoiczki, dla nas do suszenia - trzeba było dorobić sit, więc Zbyszek zagarnął moje listewki ogrodowe i starą firankę. Te co od soboty podeschły, już podsuszałam w piekarniku, te wczorajsze jeszcze na sitach
A na kolację były kanie smażone w panierce - uczta dla konesera
Iwk4 15:58, 28 wrz 2015

Na różyczkach wczoraj rano udało mi się utrwalić rosę

a dziś w słoneczku tak:

Iwk4 16:02, 28 wrz 2015

Z serii różowej:
Bonica - uwielbiam jej kolor kwiatów Takie delikatne.

Anda 16:04, 28 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Trawa powoli odrasta po wertykulacji. Troszkę nierówno, ale się nie zdecydowałam w sobotę na koszenie- nie było czasu

Slicznie masz w ogrodzie, fajna atmosfera, harmonia. Podoba mi sie

Szkoda, ze masz weekend taki meczacy, ale chyba lubisz to co robisz, bo inaczej pewnie bys to zmienila

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Iwk4 16:05, 28 wrz 2015

Otello uraczył mnie drugim kwiatem, odkąd gości u mnie, nawet nie zauważyłam, że zakwitł, bo schował się w ramionach Bonici Za to pięknie pachnie

Iwk4 16:24, 28 wrz 2015

Anda napisał(a)

Slicznie masz w ogrodzie, fajna atmosfera, harmonia. Podoba mi się

Szkoda, ze masz weekend taki meczacy, ale chyba lubisz to co robisz, bo inaczej pewnie bys to zmienila

Ewo, nie zawsze mamy wpływ na to, jak potoczy się nasze życie. M pracował 27 lat na miejscu i z dnia na dzień stracił pracę. U nas panuje totalne bezrobocie, więc musiał szukać pracy dalej. Poza domem. Wiąże się to z pewnymi niedogodnościami, ale trzeba szukać też pozytywów. Np. średni syn do Gdańska do szkoły jeździ w poniedziałek z mężem wczesnym rankiem, wraca też znim, inaczej by nie miał dojazdu. A tak M go podwozi do autobusu, gdzie już ma niedaleko. Dzięki temu uczy się w dużym mieście, a tam szkoła kładzie duży nacisk na edukację, nie tak jak na prowincji. W tym roku wybrani uczniowie podpisują kontrakty z dużą firmą, co da im gwarancję szkoleń dodatkowych i pracy po ukończeniu technikum

Dzięki, że ogród ci się podoba. Ale jeszcze troszkę pracy zostało na drugi rok.

Iwk4 16:24, 28 wrz 2015

W sobotę M pomógł mi przekopać jaśminowca. Pracuję teraz nad tą rabatą:

Tam, gdzie zaznaczyłam prostokąt, wykopany jaśminowiec. Musze wykopać resztę roślinek i przygotować prostokąt pod lawendę. Jest tam cały dzień słońce, powinno być jej tam dobrze
Nie wiem tylko, gdzie przekopać piwonie. Nie kwitły mi jeszcze i nie mam do nich serca. Zastanawiam się, czy je zostawić w lawendzie, czy wyautować
Teraz mam nadzieję poprzesadzać, a w planie jest wyłożenie rabat obwódką z krawężników betonowych, jak w innych miejscach.

lindsay80 16:26, 28 wrz 2015

Iwonka, nie dziwię się, że nie lubisz weekendów
kosolka 16:44, 28 wrz 2015

Też byliśmy na grzybkach, wczoraj i tydzień temu.. Wysyp jest Uwielbiam, choć nie bardzo powinnam. Mimo wszystko zawsze skubne. Przy okazji - ostatnio zdobyty przepis na kanie. Smażone w panierce, tradycyjnie, ale później włożone w zalewe octowa (taka jak do ryb smażonych np) albo pomidorowa (octowa plus koncentrat). Na drugi dzien- rewelacja! I nie ma ości
Bonica śliczna. W pełnym słońcu Masz? Moja bardziej wyblakla jakby.