Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 05:57, 28 gru 2015

Ewuniu, dziś dokładnie planuję zrobić te prace, o których piszesz.
Zastanawiam się jeszcze, jak zabezpieczyć hortensje ogrodowe. To są tegoroczne podarunki i siedzą od maja w ziemi. Czy podsypanie kompostem i przykrycie igliwiem wystarczy?
bacowa 06:18, 28 gru 2015

Z hortensjami nie mam doświadczenia , musisz kogoś podpytać.

Ja,za to od maja mam takiego ciemiernika :

Całe lato stał taki jak go kupiłam , a teraz zaczyna rosnąć. Rozchyliłam te jasne płatki , a tam pełno pąków kwiatowych. Znaczy się.... , będzie kwitł
Iwk4 16:42, 28 gru 2015

Ewuniu, czy twój ciemiernik kupowałaś pod nazwą:
Ciemiernik cuchnący Helleborus foetidus?
Ma podobny pokrój liści.
http://phavi.umcs.pl/ph/r,850,567/multimedia/2015/0228/170831-helleborus-foetidus.jpg

"Gatunek zimozielony, pochodzący z płd.-zachodniej Europy. Jego zapach jest drażniący dla ludzi. Może osiągać wysokość do ponad poł metra. Kwiaty, zebrane w szczytowe wiechy, są kuliste, dzwonkowate, jasnozielone z purpurowymi brzegami. Kwitnie od lutego do czerwca. Nie ma wysokich wymagań. Jest doskonały do nasadzeń naturalistycznych. Na stanowiskach półcienistych często samoczynnie się rozsiewa."
( http://poradnikogrodniczy.pl/ciemiernik.php )

Ja mam Ciemiernik biały Helleborus niger, ma pączki kwiatowe w stanie uśpienia. Wiosną kupiłam dwa, ale tylko jeden przeżył. Drugi chyba zgnił.Posadziłam przy jabłonce ozdobnej.

Mam też roczne sadzonki Ciemiernika czerwonawego (Helleborus purpurascens )
Dostałam od mojej siostry. Posadziłam przy forsycji na stronie północnej. Dziś sprawdzałąm, jeszcze nie widać pąków, ale to młode sadzonki, mogę na kwiatki poczekać kilka lat.

Iwk4 16:56, 28 gru 2015

Zakopczykowałam dziś róże.

Pomocne instrukcje podała Danusia tutaj:
Jak zabezpieczyć róże na zimę?

Gardenarium napisał(a) dziś
Pozdrawiam ostatniego dnia na plusie. Myślę, że chyba ciemierniki czas schować. Szkoda mi bardzo, tak pięknie zdobią.

Czas okrywać róże, kopczykować jeśli macie. Ja tylko obsypię cztery szt, co sadzone w listopadzie były. Reszta od lat nie kopczykowana i żyje.

Wszystko co oczekiwało (jesienne zakupy) mam podołowane w gruncie.

Kopczykujcie róże
16:58, 28 gru 2015
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, dziś dokładnie planuję zrobić te prace, o których piszesz.
Zastanawiam się jeszcze, jak zabezpieczyć hortensje ogrodowe. To są tegoroczne podarunki i siedzą od maja w ziemi. Czy podsypanie kompostem i przykrycie igliwiem wystarczy?

nie wiem czy bym kompostem obsypywała? ...może jeszcze pracować i je za bardzo ogrzewać .....ale ...ja nie wyrocznia

też będę tegoroczne okrywać jutro i mam worek trocin obsypię ....a na wierzch żeby wiatr nie rozwiewał nasypie ziemi z worka ...część badyli możliwe, że będzie wystawać bo mam duże krzaki - przesadzane w tym roku...(10 st. morzu im nie groźna ..a jak będą większy nadawać to może tekturą falista opatulę?)

Iwk4 17:02, 28 gru 2015

Moje róże wyglądają teraz tak - zakopczykowałam kompostem :

A sadzone jesienią golasy miały oczka pobudzone do wypuszczenia młodych listków. Znaczy się, że się ukorzeniły i rosną. Mimo, że wcześniej je kopczykowałam, teraz dosypałam im na górkę jeszcze kompostu.
kosolka 17:21, 28 gru 2015

Iwonka, hortensjom zrób ubranka z otuliny.. Ja jutro też moje ubiore. Ale ja nie kopczykuje, bo zabezpiecza się przede wszystkim pąki.. Zapowiada się duży mróz.. W końcu! Pozdrawiam!
Iwk4 17:41, 28 gru 2015

eee_taam napisał(a)

nie wiem czy bym kompostem obsypywała? ...może jeszcze pracować i je za bardzo ogrzewać .....ale ...ja nie wyrocznia

też będę tegoroczne okrywać jutro i mam worek trocin obsypię ....a na wierzch żeby wiatr nie rozwiewał nasypie ziemi z worka ...część badyli możliwe, że będzie wystawać bo mam duże krzaki - przesadzane w tym roku...(10 st. morzu im nie groźna ..a jak będą większy nadawać to może tekturą falista opatulę?)

Justynko, a jak potem chcesz zebrać te trociny? Mam też trochę trocin.

Zapytałam się Danusi o te hortensje, odpowiedziała mi i wcale mnie to nie cieszy, bo nie mam gwarancji, że będą kwitły w następnym sezonie:
Gardenarium napisał(a)

Obawiam się,że nie wystarczą. To z mojego artykułu:

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, następnie kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Inne gatunki hortensji (poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia) nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Na ten moment poobcinałam gałązki bylin: wysokich złocieni i powtykałam naokoło hortensji. Przykryję gałązkami świerkowymi. Pomyslę o tych trocinach i tekturze.
Mam dwa gatunki tej hortensji:
Macrophylla Saffire - to właśnie mój prezent:

Druga hortensja - NN , to sadzonki od hortensji mojej siostry. Kwitnie u niej co roku. Może tej mrozy nie będą straszne? Posadziłam je w zaciszu.

edit: te ostatnie zdjęcia z jej ogrodu. Ja mam młode sadzonki, roczne.
olga80 17:51, 28 gru 2015

Iwonko macha poświątecznie, ale masz przedszkole ciemiernikowe, ja mam ciemiernika ale on kwitnie wiosną z porad kopczykowania róż też skorzystam
Iwk4 18:00, 28 gru 2015

kosolka napisał(a)
Iwonka, hortensjom zrób ubranka z otuliny.. Ja jutro też moje ubiore. Ale ja nie kopczykuje, bo zabezpiecza się przede wszystkim pąki.. Zapowiada się duży mróz.. W końcu! Pozdrawiam!

Olu, z jakiej otuliny robisz?
Tak myślę, aby powtykać wkoło patyki i na tym tą otulinę zrobić. Aby pąków nie połamać.
Może być agrowłóknina, czy taka mata, co pod podłogi się kladzie?