Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

bacowa 07:11, 30 gru 2015

Ciekawa jestem czy piwonie drzewiaste mi nie zmarzną.Już miały takie nabrzmiałe pąki liściowe.

U nas dzisiaj -6.
waldek727 07:44, 30 gru 2015

O te parę mroźniejszych nocy i dni, to ja bym się wcale tak nie obawiał. Dla nas ogrodników jest to raczej dobra informacja i tylko trochę szkoda, że nie poprószy śnieg.
Owszem. Co wrażliwszych roślin nie zaszkodzi na jakiś czas okryć z tym, że przyroda i w takich sytuacjach świetnie daje sobie radę. Zjawisko to nazywa się dominacją wierzchołkową i polega na tym, że jeżeli pąki szczytowe występujące na wierzchołkach pędów oraz na pędzie głównym zostaną trwale uszkodzone przez mróz, to automatycznie substancje powodujące wzrost i rozwój tych pąków przemieszczają się w dół i pobudzają do życia pąki uśpione.
Dominika11 07:49, 30 gru 2015

mi też się wydaje, że najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie ma sniegu

a o dominacji wierzchołkowej to nigdy nie słyszałam, człowiek się ciągle uczy - Waldek to kopalnia wiedzy
Iwk4 08:04, 30 gru 2015

Ja też nie słyszałam o dominacji wierzchołkowej. Ale to daje szansę moim liliom, które jak głupie wylazły na wierzch dość sporo. Może jednak zmarzną i odbijæ na nowo.
malkul 08:25, 30 gru 2015

podczytuję cichutko o dominacji wierzchołkowej
beata_m 19:40, 30 gru 2015

Iwonko u Ciebie jak zwykle sporo informacji zebrałam, kurcze mogłam spróbować z werbeną ... a teraz mróz więc pewnie nie bardzo już się da no i dominacja wierzchołkowa ... u mnie też powyłaziło co nie co, ciekawe co będzie wiosną pozdrawiam ciepło
Iwk4 20:17, 30 gru 2015

Beatko, werbenę możesz wykopać do doniczek i do garażu. Najważniejsze są korzenie, a one jeszcze nie zmarzły.
bacowa 21:58, 30 gru 2015

Doczytałam, że młode egzemplarze piwonii drzewiastej powinno się w całości przykrywać. Jutro okrywam , nie będę ryzykować utraty roślin.

Waldku , chodzi o to że obawiam sie głównie o zmarznięcie korzeni, bo to oznacza śmierć rośliny.
beata_m 22:23, 30 gru 2015

Iwk4 napisał(a)
Beatko, werbenę możesz wykopać do doniczek i do garażu. Najważniejsze są korzenie, a one jeszcze nie zmarzły.

no w sumie racja
to chyba podejmę wyzwanie tylko pewnie w sb na spokojnie
Iwk4 23:04, 30 gru 2015

Ewa, ja ci nie doradzę, bo nie mam piwoni drzewiastych. Jeszcze
Na chłopski czy babski rozum masz rację. Choć jak ziemia jest zmarznięta przy dużych mrozach ( wiosną toporkiem rąbałam dla potrzeby ), roślinki przeżywają. Nawet te z płytkim systemem korzeniowym.
Piwonie drzewiaste na pewno ma Bogdzia z rododendronowego...
Zapytaj się jej.