Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 17:39, 07 sty 2016

Waldek i dziewczyny - dzięki, że zaglądacie i dobrymi radami serwujecie.

Kasiu, też pomyślałam, że zapełnić skrzynie warzywne nie będzie łatwo. Trzeba będzie cały zapas kompostu wykorzystać i pomysły tu piszących na zapełnienie.
U mnie kretów nie mam, ale chyba i tak dam siatkę pod skrzynie.
Małgosik z ogrodu na glinie w zeszłym sezonie miała problem z kretem, który do kompostu się wkradł i wyżerał dżdżownice. Nigdy nie wiadomo, kiedy może być ten pierwszy raz I warzywa do góry korzeniami wylądują
Waldek dziwa pokazuje
No cóż, mi chyba też coś z tymi pomidorami, albo ziołami w donicach będzie trzeba zdziałać. Pomierzyłam dziś miejsce pod warzywnik i nie da mi się ukraść obszaru według wersji 1:

Mam troszkę za mało miejsca, a chcę zostawić wąski pas trawnika na komunikację.
Zatem będzie wersja 2:

Ogranicza to możliwości, ale do tej pory nie miałam warzywniaka, więc jeśli uda mi się zapełnić te skrzynki ziemią, to będzie super.
bacowa 17:43, 07 sty 2016

Pomidory do góry nogami uprawiała Karolina (popcorn).
lindsay80 18:33, 07 sty 2016

Iwonka, podziwiam Cię za pracowitość i takie zaangażowane podejście do tematu, też dziś rano myślałam o rozrysowaniu tego swojego warzywnika, u mnie prawdopodobnie będzie Twoja wersja nr 1
Iwk4 18:43, 07 sty 2016

Też bym wolała wersję 1. Już się do niej przymierzałam, ale mam za mało miejsca. Wstawiłam obie, gdyby ktoś potrzebował
Odstępy między skrzynkami powinny byc szersze, aby taczką można było wjechać, u mnie wszystko w skali mini.
A plan wjazdu w zeszłym roku rozrysował mi Łuki, teraz z niego korzystam i dorabiam resztę planu
U mnie będzie tam wjazd na posesję. Mam go niestety z tyłu domu, zamiast trawnika
Gdybym dziś stawiała dom, mądrzejsza o wiedzę tu przyswojoną, plan mojej działki byłby zupełnie inny.
A tak mam to, co mam i trudno teraz zmienić.
Ten wjazd z tyłu korzystny jest, gdy musi wjechać przyczepa z drzewem albo z węglem. Jedyne słuszne rozwiązanie.
Wcześniej to było tyko podwórko, takie zwykłe wiejskie, jedno z wielu.
I tak sporo ukradłam z tego na rabaty
Bogdzia 19:25, 07 sty 2016

Jeśli dotąd nie miałas warzywnika to te trzy skrzynie Ci wystarczą , tak myslę , zorientujesz sie jak Ci się uprawa warzyw podoba bo to ze sa korzysci jest oczywiste ale ze to bardzo pracochłonne nie kazdy wie. pozdrówka.
Dominika11 19:27, 07 sty 2016

o matko jak profesjonalnie zrobiony plany
a jak jest już warzywniak w pigułce
Madzenka 20:56, 07 sty 2016

Twoje skrzynie bedą olbrzymie! Z pewnościa wystarczy I miejsca na sadzonki
Luki 22:24, 07 sty 2016

Miałem 3 skrzynie 2,5x1,2 i były za duże dla mnie, w tym roku robię mniejsze, powierzchniowo około 2/3 tego co miałem. Chciałbym mieć warzywnik ze szklarnią, ale na to trzeba mieć spory teren, a każdy metr po rabaty cenny
Mala_Mi 10:53, 08 sty 2016

Przy okazji poczytałam o warzywach... szkoda tylko, że jak zwykle posadzę potem wszytko na ostanią chwilę i byle jak.

Ale i tak mam swoje.. nawet z takiego byle jak Wiem tylko, że nie posadzę już żadnej kapusty, szkoda miejsca, a nie udaje się mi zupełnie.
Janina 11:12, 08 sty 2016

Bardzo ładnie wszystko rozrysowałaś, będziesz miała z tego warzywnika wiele porzytku i radości.