Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 10:31, 26 lut 2016

olga80 napisał(a)
No i właśnie mi uświadomiłaś , że ja nie mam z czym połączyć Abrahama, wszystkie różowe pójdą na jedną rabatę, mam jeszcze różowe dalie wiec jeszcze posadzę je między różami. Abrahama dam chyba w innej części ogrodu zobaczę go na żywo i pokombinuję nie chcę mu do towarzystwa dawać drugiej róży ale może jakiś climek ? i byliny.
...

Tereniu, co to jest Climek? Nie znam tej nazwy.
Abraham jest zmienny kolorem w sezonie. Musisz go poobserwować, to takie połączenie koloru brzoskwiniowego i różowego.
Ja przez moment też myślałam, ze nie mam dla niego towarzystwa. Posadzę, jak zaplanowałam, a dopiero w realu będzie można stwierdzić, czy nie ma jakiegoś zgrzytu
anna_t 10:32, 26 lut 2016

aha czyli to dolne sie przyda, dzięki. zapinuje Twój schemat dla teścia
Iwk4 10:33, 26 lut 2016

Toszka napisał(a)
z pomarańczem zależy od koncepcji - pięknie wyglądają z brązowymi trawami carex Bronze Form lub z wyższą buchanani. W łanach stipy też doskonale.

Można posadzić wśród rozchodników, które w tym czasie są jeszcze bezkwiatowe.
Mozna łączyć z limonkowym kolorem przełamanym ciemnym fioletem (coś kwitnącego.
Jesli smolinosy wysokie, mozna łączyć z niemodną gipsówką i z modną np. stipą.
Mozna je wsadzić z miskantami.... Mozna wiele kombinować i szukać nietypowych zestawień.

Toszko, piszesz o smolinosach, czy o różach?
I nadal nie wiem, czy smolinosy to lilie?
Toszka 10:37, 26 lut 2016

smolinosy to te stare pomarańczowe, cebulowe lilie, Iwonko

O różach się nie wypowiadam, bo należę do klubu "Kochających inaczej"

Ale i tak chyba będę w tym roku podpytywać was o róże, bo mam w teśca części róże i coś trzeba zacząć z nimi robić - aktualnie róże są NN i trzeba będzie je zdiagnozować
Kasya 10:42, 26 lut 2016

Toszka napisał(a)
smolinosy to te stare pomarańczowe, cebulowe lilie, Iwonko

O różach się nie wypowiadam, bo należę do klubu "Kochających inaczej"

Ale i tak chyba będę w tym roku podpytywać was o róże, bo mam w teśca części róże i coś trzeba zacząć z nimi robić - aktualnie róże są NN i trzeba będzie je zdiagnozować

uwazaj zebys sie nie ukłuła w palec bo i ciebie rozyczka dopadnie
Iwk4 10:43, 26 lut 2016

Czy połączenie rozchodników przed różami, które słabo kwitną w sezonie byłoby ok?
Mam dwie róże od M, których nie mogę, no wiecie ...
I się zastanawiałam, czy podsadzić je właśnie rozchodnikiem? Jest tam jeszcze w plecach ostróżka i dosadziłam lilie. Wszystko pod oknem na tle ściany domu
Lawenda mi się nie sprawdziła. Słońce jest tam od południa. I poszerzyć nie mogę tej rabaty, bo samochód nie wymanewruje do garażu.

Kasya 10:48, 26 lut 2016

mi sie rozchodnik wydaje zbyt masywny do roz i taki jakis malo przewiewny...
podobaja mi sie za to polaczenia roz z krwawnikiem, ale on tez lubi slonce
gobasia 10:59, 26 lut 2016

Może żurawkę krwistą,...ale nie wiem ,czy takie zestawienie nie będzie wyglądać jak flaga narodowa
olga80 11:00, 26 lut 2016

A ja myślałam, że Toszka pisze o różach
Iwonko climek to Klematis taki mój skrót myślowy, Chyba w tym roku wszystkie moje róże będą wsadzone aby popróbować co z czym jeść. Moim zdaniem wybrałaś idealne miejsce i towarzystwo dla mężowych podarunków
Toszka 11:11, 26 lut 2016

można by Iwonko podsadzić eMowe róże żurawką krwistą (mgiełka czerwonych kwiatuszków) i do tego żółty carex - wyższa Elata lub niższy Everillo.