Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

margaretka3 07:53, 03 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Cisza w pojemnikach z rozplenicą. W zeszłym roku nasionka zbierałam po mrozach. Zaczynam się zastanawiać, czy nie należy nasionek zmrozić. Może jutro wsadzę trochę nasion do zamrażarki i poczekam kilka dni. Posieję jeszcze raz.
Podobnie nie wzeszedł mi krwawnik. A dziewczyny piszą, że ładnie wschodzi. Muszę zrobić jeszcze raz wysiew.

Iwonka, moja rozplenica nie była stratyfikowana i po kilku dniach od wysiania, jako że nic się nie działo, wylądowała na balkonie, jeszcze jej nie wniosłam z powrotem.
I teraz z tego co podejrzałam u innych: Sylwia S. strafyfikowała całą zimę na balkonie i po wniesieniu jej ładnie kiełkuje: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5608-ranczo-szmaragdowa-dolina?page=775
Iwonka (żabka) nie stratyfikowała i skiełkowała jej po dwóch tygodniach.
Wychodzi na to, że przechłodzenie może pomóc.

Iwonka, co do krwawnika: a przykrywałaś nasionka? Ja nie przykrywam, nawet za bardzo nie wciskałam w ziemię. Zaczął kiełkować po dwóch lub trzech dniach. Nie trzeba go stratyfikować.
MirellaB 07:57, 03 mar 2016

Iwonka doniczki pomalowane podziwiam, pomysł z werbeną wykopaną i wsadzoną do doniczek to bardzo fajny pomysł, a to, że masz chęci robić jaja z gipsu to ja już nie mam słów. Ja nie wiem jak Ty na wszystko znajdujesz czas.

Iwonka moja werbena niestety nie wschodzi w pojemniczkach. Ewa pisała, że w gruncie lepiej się przyjmuje, więc czekam na poprawę pogody i wysieję

Iwonka chyba się zdecyduję do donic na tarasie posadzić róże. Wstępnie mam już wybraną "Honeymilk", która kwitnie nieprzerwanie od czerwca do października. Zastanawiam się tylko czy mam sadzić cztery takie same, czy może lepiej dwa rodzaje?

ag_zie 08:59, 03 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

...
Mieszkam niedaleko Czerska
To najbliższe miasteczko
Witaj u mnie

Tak czytam zaległości ....
Też niedaleko mnie Czersk jest....ale na mazowszu
Kacha123 09:06, 03 mar 2016

Iwonka, fajne doniczki A z tym sianiem to podziwiam za cierpliwość
Mirka 09:13, 03 mar 2016

Iwonko ja rozplenice siałam nie mrożoną i po trzech dniach już wykiełkowała a zmrożona jeszcze nie.Taki eksperyment zrobiłam.Miłego dnia.
ag_zie 09:16, 03 mar 2016

Mirka napisał(a)
Iwonko ja rozplenice siałam nie mrożoną i po trzech dniach już wykiełkowała a zmrożona jeszcze nie.Taki eksperyment zrobiłam.Miłego dnia.

A u mnie wszystkie mrożone i 50% wyszło - i od czego to zależy???? Niewiadomo....
margaretka3 09:16, 03 mar 2016

Mirko, to dajesz nadzieję A czy przykrywałaś nasiona?

To ja jeszcze raz wysieję rozplenicę, tym razem inaczej ciut.
margaretka3 09:17, 03 mar 2016

ag_zie napisał(a)

A u mnie wszystkie mrożone i 50% wyszło - i od czego to zależy???? Niewiadomo....

Może od dojrzałości nasion?
frezja 09:23, 03 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Pomalowane:

Pięknie....jak napisałaś,że malowane będą to pomyślałam ,ze zły pomysł a tu taki EFEKT.To pędzlem ??
10:11, 03 mar 2016
Koniecznie pokaż efekt końcowy donic.Lubię wszelakie przeróbki Donice przed malowaniem były matowe,szorstkie? Ja każdą donicę dodatkowo przed malowaniem przecieram papierem ściernym.Przeważnie maluję farbą akrylową.Te donice masz do domu czy do ogrodu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies