Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 13:50, 12 mar 2016

A jak robiłaś sadzonki FC?
Moje są młode, więc ładne jeszcze.
Ala106 10:58, 13 mar 2016

Bratki ślicznie rozweselają pochmurne dni.
Życzę powodzenia z piwoniami. Moja teściowa poradziła mi, żeby pod każdy krzaczek piwonii zakopać na wiosnę kromkę chleba. Podobno to jakoś pomaga. Jeszcze nie próbowałam, ale chyba nie zaszkodzi. Też mam taką kępę nie kwitnącą. Spróbuję i zobaczymy.
Pozdrawiam wiosennie.
Toszka 11:07, 13 mar 2016

Iwonko, FC i inne carexy bardzo łatwo odmłodzić poprzez podział - wykopujesz kępę i kroisz nożem na mniejsze kawałki. Kępy starzeją się od środka. Mozna jeszcze inaczej to zrobić - odkopujesz korzenie tylko z jednej strony, od góry nacinasz kępę nożem i wyjmujesz odciętą część. Reszta kępy rosnie dalej i w praktyce jest nieruszona.
Polecam nieprzydatny w kuchni, sztywny nóż typu "nóż szefa"
Iwk4 12:38, 13 mar 2016

Mam taki nóż w kuchni. Używam go do wszystkiego. Nie umiem bez niego pracować. Muszę sobie załatwić ( dać naostrzyć) drugi do ogrodu.
Dobry pomysł z rozmnażaniem przez podział.
Toszka 13:08, 13 mar 2016

W kuchni potrzebny jest "szef" elastyczny, dobrze wyważony w dłoni. A w ogrodzie najlepszy jest sztywny, mocny - jak to się mówi "chamski".
"Szefem" tnę nie tylko kępy traw, carexów ale doskonale sprawdza się przy hostach. Tniesz od góry i w ten sposób najmniej kaleczysz kępki lub kły (host)
szemusia 13:46, 13 mar 2016

Toszka napisał(a)
Iwonko, FC i inne carexy bardzo łatwo odmłodzić poprzez podział - wykopujesz kępę i kroisz nożem na mniejsze kawałki. Kępy starzeją się od środka. Mozna jeszcze inaczej to zrobić - odkopujesz korzenie tylko z jednej strony, od góry nacinasz kępę nożem i wyjmujesz odciętą część. Reszta kępy rosnie dalej i w praktyce jest nieruszona.
Polecam nieprzydatny w kuchni, sztywny nóż typu "nóż szefa"

Potwierdzam - bardzo praktyczny i szybki sposób na rozmnażanie Właściwie tylko tak rozmnażam trawy, no chyba że chcę wymienić całą kępkę... W przypadku większych traw (np. miskantów)idealnie też sprawdza się ostry szpadel, którym dzielę kępę w ziemi i wyciągam tylko część.
Taki ostry nóż już wyprowadziłam z kuchni i na stałe zajął miejsce obok sekatorów
Kacha123 14:05, 13 mar 2016

To i ja muszę zorganizować "szefa" na przyszły sezon, bo jeszcze nie mam co dzielić

Jak imprezka?
polinka 14:43, 13 mar 2016

Pomysłowy ten Twój eM. Nic tylko chwalić za dobre serce

Carexy też tak dzielę jak Toszka radzi i mają się świetnie.
bacowa 18:49, 13 mar 2016

Toszka już odpowiedziała jak odmłodzić FC, też nie wykopuje całej kępy tylko kroje albo nożem , a większe ostrym szpadlem.Hosty też kroje , rozchodniki, kocimiętke i jeszcze parę innych.
19:18, 13 mar 2016
Iwonka poczytaj o kruszczycy złotawce.Ja się cieszę,że u mnie jest w kompoście a jeszcze wrzuciłam specjalnie stary pień i nasypałam trocin z drewna by stworzyć jej odpowiednie warunki.Początkowo też myślałam,że to majowy chrząszcz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies