Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 06:53, 14 mar 2016

Czytam wszędzie, że zaczyna się przesadzanie, cięcie wiosenne...
Ja oczyściłam wschodnią rabatę. Rozgarnęłam kopczyki, bo obok tulipany wyłażą. Przycięłam hortensje i trawy.
A dziś na termometrze - 4 stopnie rano było i się zastanawiam, czy nie poczekać z dalszymi pracami.
Bratki w doniczkach zwinięte w trąbkę.
Czy przesadzanie roślin nie zaszkodzi im?
Muszę przesadzić wrzosy i irgę na pniu.
Kiedy w końcu się ociepli?
bacowa 07:10, 14 mar 2016

Rozarium przysłało mi wiadomość że w tym tygodniu wysyłają róże.
Anusia 07:21, 14 mar 2016

Iwono, zadajemy sobie to samo pytanie, kiedy? Ja mam też kilka roślin do przesadzenia. Chciałam podzielić brązową trawę ale dzisiejszy mróz mnie przeraził. Czekam do 20-go marca. Pozdrawiam cieplutko.
Iwk4 07:44, 14 mar 2016

Aniu, z dzieleniem trawki poczekaj.
Ja wprawdzie z ptasich łapek porobiłam malutkie sadzonki, ale wzięłam do domu na parapet.
Wystawię dopiero na koniec kwetnia, początek maja.

Ewa, ja też dostałam wiadomość. Dlatego muszę się uwinąć z opröżnieniem rabaty.
Kasya 07:50, 14 mar 2016

Pospieszyli się z tymi różami
Aż do przyszłego tyg spore przymrozki w nocy maja być, dobrze ze chociaż trochę słońca w dzień
Kuba 08:38, 14 mar 2016

choroba host to dla mnie nowość, dobrze że o tym piszecie
moje krokusy też zwinięte ale dodatkowo leżą wiotkie na ziemi i nie chcą się podnieść
a przesadzanie- też mnie korci, ale nie mam już przed świętami na to czasu, więc może i lepiej
pozdrawiam
makkasia 08:45, 14 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Czytam wszędzie, że zaczyna się przesadzanie, cięcie wiosenne...
Ja oczyściłam wschodnią rabatę. Rozgarnęłam kopczyki, bo obok tulipany wyłażą. Przycięłam hortensje i trawy.
A dziś na termometrze - 4 stopnie rano było i się zastanawiam, czy nie poczekać z dalszymi pracami.
Bratki w doniczkach zwinięte w trąbkę.
Czy przesadzanie roślin nie zaszkodzi im?
Muszę przesadzić wrzosy i irgę na pniu.
Kiedy w końcu się ociepli?

Książkowo to przesadzanie powinno się zacząć, kiedy minie prawdopodobieństwo silnych mrozów a ziemia jest ogrzana. Ja bym się wstrzymała, nic sie nie stanie, kiedy poczekamy jeszcze tydzień, dwa. Ja też przycięłam trawy ale z kopczykami przy różach jeszcze czekam na ...fosrycje.
Iwk4 09:08, 14 mar 2016

Kasya napisał(a)
Pospieszyli się z tymi różami
Aż do przyszłego tyg spore przymrozki w nocy maja być, dobrze ze chociaż trochę słońca w dzień

W tej chwili był mail informujący, ze zaczynają wysyłki i że będą mailowo informować kiedy ...
Mają sporo zamówień.
Z tym słońcem w dzień, to u mnie kiepsko, wczoraj troszkę późnym popołudniem było, ale już zachodziło. Dziś niebo pochmurne...
Iwk4 09:14, 14 mar 2016

Kuba napisał(a)
choroba host to dla mnie nowość, dobrze że o tym piszecie
moje krokusy też zwinięte ale dodatkowo leżą wiotkie na ziemi i nie chcą się podnieść
a przesadzanie- też mnie korci, ale nie mam już przed świętami na to czasu, więc może i lepiej
pozdrawiam

Dobrze, ze nie masz czasu ... nie będzie cię korciło. Ja mam teraz 3 dni luźniejsze, to bym chciała podziałać, może dziś kawałeczek dziewiczej rabaty przekopię pod moje wrzosy, jak wrócę z pracy. Mamy rekolekcje,wiec trochę mniej godzin Ale wystawiłam nos za drzwi i schowałam się z powrotem. Opatuliłam tylko bratki w donicy mchem , bo troszkę miałam ... Cieplutki jest, fajnie grzeje ...

Madżenka pisałą, że może się zdarzyć z braku słońca, ze krokusy przekwitną zanim rozwiną kwiaty. Muszę zobaczyć, kto ma ładne krokusy i dopytać się o odmiany. Odmiana też ma chyba znaczenie. jak już rok trzeba czekać, to niech chociaż nie będzie rozczarowania ...
Iwk4 09:17, 14 mar 2016

makkasia napisał(a)

Książkowo to przesadzanie powinno się zacząć, kiedy minie prawdopodobieństwo silnych mrozów a ziemia jest ogrzana. Ja bym się wstrzymała, nic sie nie stanie, kiedy poczekamy jeszcze tydzień, dwa. Ja też przycięłam trawy ale z kopczykami przy różach jeszcze czekam na ...fosrycje.

Kasiu, te forsycje, to dobry wskaźnik. Dzisiejszego poranka zastanawiałam się, czy nie wziąć trochę kompostu i opatulić te kilka rozkopczykowanych róż. Nie wiadomo, co jeszcze nas będzie czekać. Ja tylko na jednej rabacie kopce rozgarnęłam. Reszta ma pierzynki.

Ziemia chyba długo ogrzana nie będzie, słońca mało ...