Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

malkul 19:20, 13 mar 2016

Toszka napisał(a)
W kuchni potrzebny jest "szef" elastyczny, dobrze wyważony w dłoni. A w ogrodzie najlepszy jest sztywny, mocny - jak to się mówi "chamski".
"Szefem" tnę nie tylko kępy traw, carexów ale doskonale sprawdza się przy hostach. Tniesz od góry i w ten sposób najmniej kaleczysz kępki lub kły (host)

kochana baba!
19:29, 13 mar 2016
Widzę sporo wiadomości na temat dzielenia traw i host.
Iwonko u Ciebie ruch,sporo osób tu zagląda to zadam pytanie odnośnie host.
Hosty dzielę szpadlem i opalałam szpadel zawsze po dzieleniu palnikiem gazowym.Jest to czasochłonne.Czy jest na rynku ogrodniczym jakiś specyfik do dezynfekcji narzędzi skuteczny przed zakażeniem host wirusem HVX?
Spotkałyście się z takim? W jaki sposób zabezpieczacie narzędzia?
Toszka 19:45, 13 mar 2016

Z mojej praktyki najlepiej sprawdzają się odkażalniki używane do dezynfekcji np. sprzętu fryzjerskiego lub narzędzi medycznych, najprostszy np. Incidur - gotowy do użycia, butelka ze spryskiwaczem.
19:46, 13 mar 2016
Toszka jesteś niezawodna.Zanotowałam
19:50, 13 mar 2016
Iwonka tu są zdjęcia chrząszcza majowego i kruszczycy.Różnią się między sobą te dwa pędraki.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki?page=52
Toszka 20:06, 13 mar 2016

Różnica jest zasadnicza
Larwy kruszycy żyją w podłożu odżywiając się mocno zbutwiałym drewnem i liśćmi. Wraz z innymi organizmami sprzyjają tworzeniu kompostu.
Opuchlaki pożerają zdrową, żywą tkankę korzeni.
Iwk4 20:13, 13 mar 2016

Muszę przeznaczyć jednego "szefa" nożowego do ogrodu.
Toszko, Beatko - dzięki za rady co do podziału traw.

Kasiu, wracam do żywych Dzieci się już rozjechały, już spokojnie. Impreza udana, choć w poście ciężko było zebrać się do zabawy ... młodzi się bawili, starsi próbowali przekrzyczeć muzykę przy stole
Pierwszy raz w życiu smakowałam dzika, takiego ładniutkiego podanego w całości, krojonego po kawałku
Do tego sos żurawinowy. Kwintesencja smaku
I bądź tu człowieku na diecie

Ewa, wymieniłaś sporo roślin w ogrodzie , które można dzielić.
Tylko jeszcze pogodę proszę... zimno za oknem ... nie chce się wychodzić z domu
lojalna_ 20:24, 13 mar 2016

Toszka napisał(a)

Z mojej praktyki najlepiej sprawdzają się odkażalniki używane do dezynfekcji np. sprzętu fryzjerskiego lub narzędzi medycznych, najprostszy np. Incidur - gotowy do użycia, butelka ze spryskiwaczem.

Zawsze coś fajnego można dla siebie znaleźć dzięki za info
Iwk4 20:26, 13 mar 2016

Aniaaa napisał(a)
Iwonka poczytaj o kruszczycy złotawce.Ja się cieszę,że u mnie jest w kompoście a jeszcze wrzuciłam specjalnie stary pień i nasypałam trocin z drewna by stworzyć jej odpowiednie warunki.Początkowo też myślałam,że to majowy chrząszcz.

Tak Aniu, mam w kompoście pędraki. Zawsze, jak widzę, coś mnie skręca. Dziś u Polinki mi poleciłaś, więc poczytałam o kruszczycy,
wynika z tego, ze nie zjadają korzonków, tylko pomagają przerabiać kompost. jak teraz znajdę, wrzucę na powrót do kompostu
Ja w zeszłym roku też dodałam trocin do kompostu
Iwk4 20:27, 13 mar 2016

Aniu, Toszko - dziękuję za edukację o pędrakach. Będę teraz spokojniejsza.