Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

siakowa 14:56, 11 mar 2015

Gratki Iwonko, koljenych conajmniej 500 stron tak merytorycznych jak te
Kacha123 14:58, 11 mar 2015

Gratulacje!
Anusia 16:42, 11 mar 2015

Zaglądam do Ciebie a tu już 500 stron przeleciało, gratki spóżnione
ryska 16:52, 11 mar 2015

500 kwiatów w tym sezonie
Iwk4 17:35, 11 mar 2015

Ana,święte słowa. Tylko ten umiar czasem nam nie po drodze.

Karolu, Dorotko, Juziu - dziękuję wam
Iwk4 17:38, 11 mar 2015

katiaxx napisał(a)
No ale ja tu przyszłam w innej sprawie, Iwnoka, wyczytałam u Oliże będziesz rozkładac obornik - a jaki przekompostowany ? bo aj mam dylemat - mam koński niby taki przeleżany ale tak naprawdę to wymieszany - trochę z jesienie, z zimy, trochę "dorobionego" świeżego - i nie wiem czy nie popalę roślin nie mam kogo zapytać o radę w sensie takiego miejscowego który się zna, zobaczy i powie kłaść, nie kłaść. Kompostu mam niewiele i sporo w nim elementów nie przerobionych po przerzuceniu wszystko się wszystko wymieszało i jestem w kropce.

Kasiu, Ja zamawiałam obornik przeleżały, on w moim przypadku jest wymieszany ze słomą, bo to ze ściółki zwierzęcej (krowi). Wydaje mi się jednak, że on taki do końca przerobiony nie jest. Widziałam u Oli, to jej - sama próchnica. Mój miejscami jest mazisty. Ja robie tak, ze zakładam teraz nową rabatę, jest ona pusta. Wczoraj przekopałam ziemię widłami i wybrałam starą trawę i inne zielsko. Dziś chciałam rozłożyć obornik: wykopać rowek, włożyć obornik, zasypać ziemia jednocześnie robiąc drugi rowek itd.
Potem, jak będę sadzić rośliny, robiąc dołki rozepchnę obornik na boki, a ponieważ mam mało kompostu, to wsypię go do dołka. Gdybym miała dużo, przekopałabym całą rabatę. Przy sadzeniu roślin uważam, by korzenie nie stykały się bezpośrednio z obornikiem. On w tym czasie bedzie uwalniał substancje odżywcze do ziemi. Tak robię co roku i nic mi nie popaliło roślin.
Jak sadziłam róże, dawałam do dołka wykopanego głębiej obornik, a potem zasypywałam troszkę w dołku ziemią z kompostem i dopiero sadziłam.
M przygotował mi beczki i tam rozrobię sobie gnojówkę do podlewania latem. Oczywiście w konewce trzeba rozcieńczyć.
A jak chcesz dać na rabatę, która już istnieje, to ja zakopuję trochę pomiędzy roślinki. Nigdy bezpośrednio na korzenie.
To, co zostanie, odłożę na kompost.

Kasiu, ja kompostu nie przesiewam, tylko najwyżej wygrabiam i jak coś zostanie, to wraca na kompost.
GorAna 17:45, 11 mar 2015

Iwonko, Ty jesteś Bob Budowniczy....szczerze Cię podziwiam....ale rewoluje robisz w Twoim ogrodzie....będzie pięknie
Pozdrawiam
LewOgrodowy 17:48, 11 mar 2015

Dziękuję za te 500 stron. Ciekawy wątek, pełen przydatnych porad. Jestem tu codziennym gościem. Moc serdeczności! : )

Iwk4 17:59, 11 mar 2015

Edytko, Ewuniu, Olu i Olu, Kamilko - dziękuję

Reniu, piękny uśmiech - miło mi

Jolu, nie wiem, czy ten sezon będzie szalony. Pewnie pracowity i troszkę skromny, bo najpierw gospodarczy musimy kończyć.

Danusiu, pewnie dziewczyny już poradziły, ale idę do Ciebie

Ewo, oddałaś mi ciemierniki? Fajnie, już wiem, gdzie mam je posadzić. Mała Mi radzi pod krzewami liściastymi
Iwk4 18:05, 11 mar 2015

MirellaB napisał(a)
Iwonka działasz z rozmachem. Jesteś niesamowita.
Wizytówka super. Bardzo mi się podoba.
Twój piesek taki sam jak ten którego teraz przygarnęłam.
Szukałam od mojego ostatniego wpisu, ale chyba nie odpisałaś mi odnośnie wertykulatora?
Gratuluję kolejnej 100
Zaraz ruszam popracować w ogrodzie.
Miłego dnia.

Mirelko, bardzo Cię przepraszam. W nawale zgubiłam twój wpis i chyba jeszcze jeden. Zaraz ci odpowiem:
Kupiliśmy AL-KO Wertykulator elektryczny ALKO SILVER COMFORT 38 VLE , w O to ponad 430 zł. 3 lata gwarancji. To jest areator i wertykulator razem.
Ja dziś chciałam iść do ogrodu, ale jest zimno: 5 stopni tylko i padał deszcz. Odpuściłam. Nie chcę się znowu rozchorować.