Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Mirka 00:06, 11 mar 2015

A niech mnie Iwonka budowlaniec brawo całkiem dobrze ci to murowanie chyba szło co? edit: jako pierwsza skałdam gratki na pół tysiaczka
Iwk4 00:09, 11 mar 2015

Mirko, fajnie, tylko cegła się skończyła, a jeszcze potrzebuję na dwa murki - bynajmniej mam w planach. Teraz mi przyjdzie szukać, kto ma taką z rozbiórki, bo to stara cegła klinkierowa.
Murowanie szło, ale są niedoróbki, których fachowcowi bym nie przepuściła
Madzenka 06:55, 11 mar 2015

Juzia napisał(a)
Ja też nie lubię kory.
Niektórych roślin to nawet na jej tle nie widać.
Carexy i lawenda łapią od niej grzyba. Żurawki też po zimie mają brzydkie liście leżące na korze.
Runianka i trzmielina się nie rozłazi na boki.... muszę sama robić kolejne sadzonki żeby się dywan robił.
Bez kory ładniej wszystko wygląda.

Ale... przy małych roślinach i dużej powierzchni rabat, nie wyobrażam sobie nie mieć ściółki z kory.
Moje marzenie... mieć tyle kompostu żeby sobie nim ściółkować! Ale to raczej u mnie nierealne.

Dużo przeciw....ale jedno solidne za

Podpisuje sie pod tym obieram rekami. Nie wyobrazam sobie poczatku ogrodu bez kory - to skuteczna walka z chwastowiskiem. Teraz juz usuwam ją i zamierzam zastępować kompostem.
Iwk4 07:25, 11 mar 2015

Ze wszystkich wypowiedzi wynika, że kora przegrywa z kompostem. Ale jak się go nie ma, to jest ona alternatywą na jakiś czas.
Pozdrawiam wszystkich z rana
ana_art 07:39, 11 mar 2015

Bo we wszystkim potrzebny jest umiar
Karol99 07:50, 11 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Ze wszystkich wypowiedzi wynika, że kora przegrywa z kompostem. Ale jak się go nie ma, to jest ona alternatywą na jakiś czas.
Pozdrawiam wszystkich z rana

Bardzo mądre słowa.
Gratuluję 500 strony
Dorota123 07:54, 11 mar 2015

Gratuluję 500 - bardzo rozpędzony wątek, ale ile tu cennych rad.
katiaxx 08:27, 11 mar 2015

ale wiecie że kora kuona w workach w markecie jest bardzo niestetyczna - sama ją sypię a potem patrzę z niesmakiem bo to śmieciuhcy ale jest też kora - taka drobniusia, - nie wiem może ją wywiewa ? ale efekt zupełnie inny, może nie spełnia też tak dobrze swojej fukncji jak tradycyjna grubo położona ale wyglaa o niebo lepiej, dziewczyny czasem zamawiają taką korę od sprzedawcy który przywozi samochodem , kupnej takiej nie spotkałam.
katiaxx 08:29, 11 mar 2015

No ale ja tu przyszłam w innej sprawie, Iwnoka, wyczytałam u Oliże będziesz rozkładac obornik - a jaki przekompostowany ? bo aj mam dylemat - mam koński niby taki przeleżany ale tak naprawdę to wymieszany - trochę z jesienie, z zimy, troche "dorobionego" świeżego - i nie wiem czy nei popalę roślin nie mam kogo zapytać o radę w sensie takiegomiejscowego który się zna, zobaczy i powie kłaść, nei kłaść. Kompostu mam niewiele i sporo w nim elementów nie przeorbionych po przerzuceniu wszystko się wszystko wymieszało i jestem w kropce.
Juzia 08:35, 11 mar 2015

Gratuluję