Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:09, 21 mar 2015

Bogdzia napisał(a)

Iwonko jak to możliwe? U mnie piękna pogoda i słoneczko przez cały dzień.

Bogdziu, możliwe. Dzieli nas 350 km. 50 km dalej w kierunku Gdańska padał dziś śnieg
Pogoda nie jest sprawiedliwa
Iwk4 19:11, 21 mar 2015

kosolka napisał(a)
Iwonka, nudzę się - znaczy leżę do góry d... bo ledwo zipię to może Ci pomogę. Widzę że nadal szukasz żółtej róży. Może gdzieś tu? (linki do stron na której masz różę):

Olu, kochana jesteś. Mocno musiałaś się nudzić, że ci się chciało szukać. Teraz będę szukać mojego obrazu róży, który został mi w głowie Dzięki za linki
Napia 19:13, 21 mar 2015

Iwonko, moja róża to NN i chociaż ładna, to bezimienna. Zostawię zdjęcie do porównania, a potem je usunę.

Iwk4 19:38, 21 mar 2015

Agnieszko, zostaw zdjęcie. Ja mam 4 krzaczki Beroliny, żółtej. Ale moje miały przestój w kwitnięciu. Pamiętam, ze się zdziwiłam, że róża cały czas kwitnie. To był rabatowa. Podobna do Graham Thomas, chyba, że to była właśnie ta:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/62/623216/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1310#post_7
Chciałam dokończyć rabatkę i dosadzić tą różę, która tak długo kwitnie. Zastanawiam się też nad białą Artemis
siakowa 21:08, 21 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Kasiu nie do końca Zaćmienie objęło 80 % słońca. Pełne będzie za 120 lat

Pożyjemy zobaczymy
Malgosik 12:52, 22 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Malgosiu, lawendy trzeba przyzwyczaić. W sprzedaży stały na zewnątrz. To będzie łatwiej. Też sobie myślalam o twoim zestawieniu. Ty masz jakiego miskanta ?

ja mam 2 miskany ML
ale rabatka mała i dość mocno formowana, miejsca na róże nie ma, bo by mi zaburzyła formę rabaty
ale jeszcze sobie urządzę gdzie indziej róże z lawendą

Mi podoba się żółta róża Golden Celebration.
rozark 13:17, 22 mar 2015

Dzięki za dobre chęci i że zajrzałaś
Iwk4 21:11, 22 mar 2015

Malgosik napisał(a)

ja mam 2 miskany ML
ale rabatka mała i dość mocno formowana, miejsca na róże nie ma, bo by mi zaburzyła formę rabaty
ale jeszcze sobie urządzę gdzie indziej róże z lawendą

Mi podoba się żółta róża Golden Celebration.

Zapisuję sobie tą różę, ma ładny kwiat, poczytałam sobie o niej. Niestety, łapie czarną plamistość. Na razie chyba poczekam z różami. Poprawię rabatę, bo muszę rozsadzić za bukszpanami lawendę i zobaczę, czy będzie jeszcze miejsce na dosadzenie drugiego szpaleru. Spodobała mi się Graham Thomas, może być różą pnącą, chyba wymienię po sezonie kwitnącą obok New Dawn. Podejrzewam, ze kolory nie zagrają. W zeszłym roku żółta Berolina i New Dawn kwitły w różnych terminach. Ale tak być nie musi
Iwk4 21:13, 22 mar 2015

rozark napisał(a)
Dzięki za dobre chęci i że zajrzałaś

Reniu, bardzo chciałam pomóc, ale byłam nieczasowa. I na dodatek wyjazd spowodował, że z dostępem do kompa był problem. Widziałam, że Mała Mi ci poradziła, abyś zrobiła plan rabaty
Iwk4 21:22, 22 mar 2015

Obiecałam wstawić fotki zakupów:
lawenda Viva - pod taką nazwą jest sprzedawana w O:

bratki (pójdą do doniczki na grób mamy)

dokupiłam jeszcze stokrotki.
I jeszcze do bukszpanów:

Kupiłam też profilaktycznie siarczan amonu, gdyby się okazało, że ph gleby przy różanecznikach jest za wysoki:

Jutro zmierzę ph-metrem odczyn gleby.