Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Madzenka 20:41, 23 mar 2015

Ja juz tych Twoich zmian remontowo-rewolucyjnych nie ogarniam
leon60 20:43, 23 mar 2015

Ja też się pogubiłam ale mocno kibicuję
Dorota123 20:50, 23 mar 2015

Też się zastanawiałam nad ustrojstwem do mierzenia ph ziemi, ale po Waszych doświadczeniach straciłam ochotę.
Iwk4 20:51, 23 mar 2015

Beatko, runianka też mi się podoba. Jeszcze ją będę mieć. W innym miejscu

Ewuniu, jest zimny wiatr, ale w słoneczku pięknie było.
Dla Ciebie moje żonkile

Viola 20:51, 23 mar 2015

Iwonko, co zrobiłaś z patyczkami hortensji? Nie doczytałam.
Margo 21:04, 23 mar 2015

Ależ zmiany u Ciebie, faktycznie ciężko nadążyć
Czytam o przygodach z kwasomierzem.
Ja w zeszłym roku kupiłam taki zwykły z porcelanową płytką i płynem Heliga w Castoramie. Kosztował bodajże ok 30 zł. I o dziwo polskiego producenta, więc brałam bez zastanowienia
I powiem Ci, że jestem z niego zadowolona. Robiłam różne próby na swojej działce, mierzyłam odczyn różnej ziemi kupowanej w workach - pomiar zgadzał się z danymi podanymi przez producenta. On nie jest super dokładny, ale też nie jest to potrzebne. Jedyne co, to trzeba dokupić co jakis czas płyn Heliga.
Tak sie rozpisałam, ale może moja opinia komuś sie przyda
Pozdrawiam
Iwk4 21:19, 23 mar 2015

Madzenka napisał(a)
Ja juz tych Twoich zmian remontowo-rewolucyjnych nie ogarniam

Madżenko, ja się trochę boję, że też, hi, hi
Po kolei:
W zeszłym roku weszłam na Ogrodowisko, chciałam natychmiastowych zmian, więc z pomocą M zrobiliśmy dwie strony domu: frontową i południową przy tarasie.
Przy okazji wykopałam byliny, które posadziłam na tyłach domu i zrodził się pomysł rabaty bylinowej. Rabatę tworzę na tyłach domu, na dawnym podwórku, gdzie przez cały sezon zalegało 20 metrów sześciennych drewna opałowego. W zeszłym roku zmieniliśmy piec, więc drewno wykorzystywane jest tylko na rozpałkę. Odzyskałam teren, na którym będzie bylinowa. Ziemię muszę wzbogacić, bo to piaski. Przy okazji namówiłam zimą e-Ma, aby ujednolicić budynki gospodarcze. Był murowany garaż i drewniana drewutnia. W tym tygodniu drewutnia będzie rozebrana, dobudowana murowana część z wiatą na opał na tyłach. W tym roku liczę jeszcze na położenie blachy na budynkach gospodarczych. Wszyscy goście wjeżdżają na naszą posesję na tyły, bo tam jest wjazd. Zamiast podziwiać przedogródek, pierwsze widoki, jakie mieli, to sterta opału i M zapraszał gości zawsze przez kotłownię A jak była ładna pogoda, na taras. Niektórzy nawet nie wiedzą, jak mam z przodu domu, hi, hi
Dlatego tyły domu też muszą być ładne.

Zimą powstały plany nasadzeń, zarówno bylinowej, jak i rabat przy tarasie. Na niektórych rabatach nanoszę korekty roślin do już zagospodarowanych miejsc, albo coś dosadzam.
Najważniejszym, nowym punktem ogrodu z odzysku jest bylinowa i kawałek trawniczka. Ale biorąc pod uwagę, że rabata będzie graniczyć z budynkami gospodarczymi z jednej strony i domem z drugiej, póki się nie uporządkuje terenu, to trochę wszystko potrwa
Iwk4 21:37, 23 mar 2015

leon60 napisał(a)
Ja też się pogubiłam ale mocno kibicuję

Olu, u ciebie większość ogrodu, to przed domem, wszystko ładnie widać, jak na dłoni. U mnie rabaty są naokoło domu:
Zrobiłam schemat, jak to mniej więcej wygląda:

brązowy - droga osiedlowa
beżowy - komunikacja wkoło domu
w - wejście do domu - z przodu główne i z tyłu do kotłowni
Iwk4 21:38, 23 mar 2015

Dorota123 napisał(a)
Też się zastanawiałam nad ustrojstwem do mierzenia ph ziemi, ale po Waszych doświadczeniach straciłam ochotę.

Ja też się zmartwiłam.
Iwk4 21:46, 23 mar 2015

Margo napisał(a)
Ależ zmiany u Ciebie, faktycznie ciężko nadążyć
Czytam o przygodach z kwasomierzem.
Ja w zeszłym roku kupiłam taki zwykły z porcelanową płytką i płynem Heliga w Castoramie. Kosztował bodajże ok 30 zł. I o dziwo polskiego producenta, więc brałam bez zastanowienia
I powiem Ci, że jestem z niego zadowolona. ...
Pozdrawiam

Gosiu, cenna uwaga. Dziękuję za to, co napisałaś, bo to znaczy, że są dobre i złe ph-metry.