Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Sebek 11:19, 17 wrz 2015

Podziwiam rabaty, ale kompostowanie i cały jego proces u Ciebie jest na 6 z plusem Ja tylko wrzucam na pryzme co mi jest niepotrzebne i co roku wybieram kompost - mniej lub bardziej przerobiony Dwa dni temu wypełnilem nim nową skrzynię na warzywa i czekam aż wyrośnie na nim gorczyca
Malgosik 11:28, 17 wrz 2015

Sebek napisał(a)
Podziwiam rabaty, ale kompostowanie i cały jego proces u Ciebie jest na 6 z plusem Ja tylko wrzucam na pryzme co mi jest niepotrzebne i co roku wybieram kompost - mniej lub bardziej przerobiony Dwa dni temu wypełnilem nim nową skrzynię na warzywa i czekam aż wyrośnie na nim gorczyca

hi hi
gorczyca to od musztardy?
idę zobaczyć Twoje Silverki
Iwk4 14:58, 17 wrz 2015

Toszka napisał(a)
Jak kompost za mokry to klei się do skrzynki... do sita też.
Zbyt mokry kompost wystarczy dzień wcześniej przerzucić/przewietrzyć widłami. Dzięki temu dżdżownice cofają się w głąb (jak są). Taki spulchniony kompost łatwiej wybrać i suchszy. Ja swój muszę przesiewać bo mam masę drobnych patyczków, które wymagają więcej czasu na kompoście - tnę na 3-5cm (do 10cm) wszystkie gałązki (rozdrabniacza do gałęzi na razie ci u nas brak) - z drzewek owocowych, krzaków, cisów, tui, jałowców etc. U mnie nic się nie marnuje
Iwonko, nawiasem mówiąc mam 2 skrzynki - jedna gęstsza, druga rzadsza. Ta gęstsza, faktycznie, potrafi się zakleić.

O tym przewietrzeniu, aby dżdżownice sobie poszły wgłąb, zapamiętam.
My też wszystkie tego typu odpadki, jak gałązki wrzucamy do kompostu. Wiosną kupiliśmy rębak - super sprawa. Wszystkie gałązki pocięliśmy. Nie zalegały na stercie i porządek od razu jest. Nawet gałązki od winobluszczu, ale zostawiam, aby podeschły. Mokre się źle tnie, się zaklejają. Też nie lubię kory na rabatach. Przy pieleniu zawsze mi się miesza z ziemią. A kupna nie jest przekompostowana. Wolę ściółkować kompostem.
A pod różami testowałam w tym roku ściółkowanie skoszoną trawą. Zdało egzamin. Ziemia trzymała wilgoć, trawa miała jednolity kolor słomki. Trzeba tylko od razu ściółkować, jak raz zrobiłam to później, to trawa zaczynała w pojemniku gnić. A tak wszystko jest ok.
Iwk4 15:02, 17 wrz 2015

Kuba napisał(a)
Iwona u Ciebie jeszcze lato w pełni
Ja już jak Paulina zaczynam myśleć o zmianach w domu bo się zrobił mocno zaniedbany, jeszcze tylko cebulę i sezon ogrodowy zamykam

Ja za chwilkę zrobię tak samo Ewa.
W domu wszystko na pół gwizdka, zaczyna mnie denerwować. Pora na gruntowne porządki.
Cebule też jeszcze mam do posadzenia. Zeszłoroczne i nowe. Ale nie są to setki, więc się da
Iwk4 15:04, 17 wrz 2015

kosolka napisał(a)

Iwonka, idziesz jak burza. Gratuluję i podziwiam.

Olu, dziękuję. Miłego dnia ci życzę
Iwk4 15:09, 17 wrz 2015

Sebek napisał(a)
Podziwiam rabaty, ale kompostowanie i cały jego proces u Ciebie jest na 6 z plusem Ja tylko wrzucam na pryzme co mi jest niepotrzebne i co roku wybieram kompost - mniej lub bardziej przerobiony Dwa dni temu wypełniłem nim nową skrzynię na warzywa i czekam aż wyrośnie na nim gorczyca

Sebek, jak tak mówisz, to dobrze. Bałam się, czy robię dobrze z tym kompostem. Uff, uspokoiłam się.
Kiedyś w Maji oglądałam odcinek, jak właściciel ogrodu robił podwyższoną rabatę i wysypywał przez zimę na nią odpadki bezpośrednio. Wiosną przykrywał ziemią i sadził rośliny sezonowe. Jesienią po oczyszczeniu rabaty wykorzystywał kompost spod roślin na inne rabaty. Podobał mi się ten pomysł
Viola 16:52, 17 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Sebek, jak tak mówisz, to dobrze. Bałam się, czy robię dobrze z tym kompostem. Uff, uspokoiłam się.
Kiedyś w Maji oglądałam odcinek, jak właściciel ogrodu robił podwyższoną rabatę i wysypywał przez zimę na nią odpadki bezpośrednio. Wiosną przykrywał ziemią i sadził rośliny sezonowe. Jesienią po oczyszczeniu rabaty wykorzystywał kompost spod roślin na inne rabaty. Podobał mi się ten pomysł

Fajny pomysł, po co do kompostownika nosić jak można od razu na miejsce gdzie rabata ma być; ja bym tylko taki dołek wykopała (rów raczej) i do niego obierki wrzucała, od czasu do czasu przesypując ziemią, albo przykrywając gazetą.
Viola 16:55, 17 wrz 2015

Ja uwielbiam mój kompostownik Uważam, że tu cuda się dzieją. Mam dwie duże komory, kompost błyskawicznie się robi, często przerzucam, a dżdżownice robią resztę roboty. W sumie od wiosny trzy razy kompostownik opróżniłam pod rośliny.
Tess 17:23, 17 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Miałam kiedyś zawilce takie inne, tzn. inną odmianę, to na pewno się siały. Tess powinna wiedzieć.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=698#post_3

Zawilce rozsiewają się. Choć ja na razie miałam tylko dwie czy trzy siewki. Ale ja używam pazurków do pielenia więc może jakieś inne siewki wypazurkowałam.
MirellaB 18:49, 17 wrz 2015

Iwonko cofnęłam się i podziwiam zdjęcia

A Ty już się zbliżasz do 1000 strony