Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 22:26, 26 mar 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No to ja cieszę się podwójnie

Napia 22:28, 26 mar 2015

monteverde napisał(a)
moje bodziszki ładnie ruszyłypozdrówka

U mnie też pokazały pierwsze listki, może jutro po pracy uda mi się zrobić zdjęcia
Napia 22:32, 26 mar 2015

Dzisiaj niestety muszę już zmykać, ale jutro Was odwiedzę
Na dobranoc wspomnienie lata
Sonka 08:14, 27 mar 2015

Skopiowałam od Zbyszka

Zbyszku, jakie masz zdanie o cyprysiku lawsona golden wond? Ładny i zwarty, pasowałby mi na rabatkę w półcieniu. Co o tym myślisz?

Zajrzałam, bo często tu zaglądam, choć rzadko piszę, widzę, że interesuje cię cyprysik na który ja chorowałam kilka lat od kiedy zobaczyłam je posadzone przy domu w sąsiedniej wiosce. W końcu kupiłam jesienią, ale ... one nie są jednakowe, szkółka do której koleżanka się wybrała po ten konkretnie egzemplarz ma je cudne, pięknie opadają jasne końcówki, zimą marzenie złoto, ciemna zieleń i biały śnieg.
Nie wiem z której strony Poznania mieszkasz, bo znam szkółkę która ma cudne egzemplarze, ale one pokazują swoją krasę dopiero po kilku latach.
U nas nie marzną, i tak jak napisałam wcześniej, one nie są jednakowe, zależy od materiału matecznego. Ładnie jest posadzić je w trójkącie- trzy, tak w Opolu są posadzone przed przychodnią.
Cyprysik lawsona Golden Wonder
Napia 21:52, 27 mar 2015

Sonka, baardzo dziękuję

Potrzebuję jedną sztukę i bardzo by mi zależało, żeby była zgrabna i ładnie wybarwiona - będzie zamykała rabatę i stanowiła ważny akcent w tej części ogrodu. Twoje rady są bezcenne widziałam takie cyprysiki w jakimś przypadkowym ogrodzie, a potem w necie szukałam, co będzie pasowało do opisu.

Czy mogłabyś podać namiary na szkółkę, mieszkam na północ od Poznania, ale pracuję w Poznaniu i może nie stanowiłoby problemu podjechać do polecanej przez Ciebie szkółki
Napia 22:02, 27 mar 2015

Dzisiaj wreszcie była okazja popracować w ogrodzie i obejrzeć go, gdy jest jasno
I do mnie już dotarła wiosna, chociaż nie wygląda jeszcze zbyt efektownie, to bardzo cieszy
Zadanie na jesień - posadzić krokusy i inne wczesne cebulowe, żeby wczesną wiosną i u mnie było kolorowo

Niedługo zaczną kwitnąć żonkile lub narcyzy nie pamiętam, co posadziłam w tym miejscu

Napia 22:05, 27 mar 2015

Bodziszki ładnie się rozwijają
Napia 22:06, 27 mar 2015

W wielu miejscach ogrodu ruszyły też czosnki
Napia 22:09, 27 mar 2015

A tu mała niespodzianka:
Chryzantemy kupione jesienią w sklepie ogrodniczym. Myślałam, że są jednoroczne, ale - albo zima była bardzo łagodna i nie zmarzły, albo należą do wieloletnich. Nie ukrywam, że ta druga opcja bardziej mi się podoba

iwonadm 22:13, 27 mar 2015

Ależ masz tego dobra