Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Nallar 20:39, 15 wrz 2014

Widziałam cudne poidełko, do mojego ptaszki przez dwa tygodnie nie chciały zajrzeć, zdecydowałam się przenieść je w inne miejsce. Kiedy tak siedziałam w oknie obmyślając gdzie je postawić zobaczyłam jednego potem kolejnego ptaszka i od tego dnia każdego poranka jest ich tak dużo że toczą boje o miejsce. Poidełko stało się jednocześnie "balią" w której zażywają kąpieli. Mają radochę i ptaszki i ja.
Napia 22:00, 15 wrz 2014

Agania napisał(a)
Przyszłam zobaczyć klona i gdzie ci on?...mój jest filigranowy i skromny i rzadki, szczupły i za lekki, wydaje mi się, że nie ma siły rosnąć mocniej, bo z każdej strony jest ograniczony przestrzenią w ziemi przez korzenie pozostałych roślin, ale zaciszne miejsce na początek jest ważne i osłona przed zimowymi mrozami i wiatrami, ale na to mamy jeszcze czas

Agatko, klon już pokazujęposadziłam go w zacisznym miejscu ogrodu, z jednej strony ma drewutnię, za sobą szpaler iglaków od sąsiada.

Powinien mieć też dużo słońca. Rabata, na której rośnie, miała powstać dopiero wiosną, ale w związku z tym, że dostałam kilka roślin i musiałam w to miejsce przesadzić różę, która chorowała latem, zaczynamy tworzyć ją już teraz. Ponieważ po lewej stronie zostaną posadzone hortensje phantom, które, jak doczytałam, lubią kwaśną glebę, zastanawiam się, co podsypać pod klon i jakie rośliny pod nim posadzić, by ze sobą współgrały i dobrze się czuły w sowim towarzystwie
Mrozu i wiatru u nas nie brakuje, odnoszę wrażenie, że mieszkamy na lokalnym biegunie zimna, ale klon został posadzony w najlepszym miejscu
Napia 22:05, 15 wrz 2014

Agania napisał(a)
Krwawnice uwielbiam mam jej dużo w ogrodzie, chociaż w tym roku jej nie pokazywałam,

dlaczego, bo zdominował ją sadziec konopiasty, ale wcale tego nieżałuję, bo w każdym roku, dzieje się coś innego

pozwól jej się rozsiać, tak najszybciej, jak zaczniesz rozpoznawać sadzonki, będziesz ją miała tam, gdzie chcesz, ja mam do tej pory problemy z jej rozróżnieniem

O tym, że mam krwawnicę, dowiedziałam się całkiem niedawno, ale też kupowałam ją w dzień wyjazdu na wakacje. Pojechałam do sklepu po ostatnie zakupy i zobaczyłam trzy ostatnie kwiaty w doniczkach. Nie mogłam się powstrzymać i sadziłam je chwilę przed wyjazdem, zastanawiając się, czy przetrwają ten survival, bo gorąco było strasznie, a przyjaciele mieli podlać ogród dopiero następnego dnia
Cieszę się, że krwawnica łatwo się rozsiewa, bardzo jest ładna i chciałabym ją jeszcze w innych miejscach.
Sadźca nie znam mus się dokształcić
Napia 22:12, 15 wrz 2014

Nallar napisał(a)
Widziałam cudne poidełko, do mojego ptaszki przez dwa tygodnie nie chciały zajrzeć, zdecydowałam się przenieść je w inne miejsce. Kiedy tak siedziałam w oknie obmyślając gdzie je postawić zobaczyłam jednego potem kolejnego ptaszka i od tego dnia każdego poranka jest ich tak dużo że toczą boje o miejsce. Poidełko stało się jednocześnie "balią" w której zażywają kąpieli. Mają radochę i ptaszki i ja.

Poidełko jest malusieńkie i śliczne obawiam się jednak, że żaden ptaszek się w nim nie zmieści może motylek ale planuję postawić jeszcze jedno, może dwa, trochę większe, by nie tylko zdobiły, ale także sprawiały ptakom radość To wielka przyjemność móc patrzeć na ptaki, tak jak u Ciebie U nas ptaków jest dużo - od wiosny szpaki, jaskółki, które wracają do gniazda zbudowanego nad wejściem do garażu, kopciuszki, zięby, sroki, potem sikorki, kosy i inne, których nazwy zna mój M, bo od zawsze go to interesowało
dlatego myślę, że trzeba zadbać o ptaszki - latem poidełko, a zimą karmnik, przy którym zawsze aż furczy od skrzydeł
asiach 23:25, 15 wrz 2014

Napia napisał(a)

O tym, że mam krwawnicę, dowiedziałam się całkiem niedawno, ale też kupowałam ją w dzień wyjazdu na wakacje. Pojechałam do sklepu po ostatnie zakupy i zobaczyłam trzy ostatnie kwiaty w doniczkach. Nie mogłam się powstrzymać i sadziłam je chwilę przed wyjazdem, zastanawiając się, czy przetrwają ten survival, bo gorąco było strasznie, a przyjaciele mieli podlać ogród dopiero następnego dnia
Cieszę się, że krwawnica łatwo się rozsiewa, bardzo jest ładna i chciałabym ją jeszcze w innych miejscach.
Sadźca nie znam mus się dokształcić[/quote

Klon na tle iglaków sąsiadów. Świetny pomysł - tło wymarzone.
Niech mu tam będzie jak najlepiej
Napia 06:55, 16 wrz 2014

asiach napisał(a)

Asiu, jeszcze mi się marzy perukowiec spirit, który tak ślicznie u Ciebie wygląda zielonego tła mam raczej pod dostatkiem, gorzej z miejscami dobrze nasłonecznionymi
Słonecznego dnia
Iwk4 07:05, 16 wrz 2014

Dzień dobry Agnieszko. Dziś będzie słonecznie. Miłego dnia
Napia 07:18, 16 wrz 2014

Iwk4 napisał(a)
Dzień dobry Agnieszko. Dziś będzie słonecznie. Miłego dnia

Cieszę się na te ostatnie dni lata. Po pracy może jeszcze na chwilę zdążę wpaść do ogrodu Wczoraj przesadzałam astry, które rosły w wielkim zagęszczeniu, a dziś chciałabym przesadzić w nowe miejsce kosaćce, na co wcześniej nie było czasu
Pozdrawiam serdecznie
Napia 16:59, 16 wrz 2014

Planowałam przesadzać dzisiaj kosaćce i właśnie doczytałam, że robi się to do końca sierpnia. Czy teraz już za późno? Jakie macie doświadczenia? W sumie zrobiła się piękna, letnia pogoda
Nallar 18:07, 16 wrz 2014

Sadziec to roślinka której też nie znałam. Jeśli pozwolisz wstawię zdjęcie, a jak zobaczysz to daj znać i je wykasuję.