Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 21:06, 11 wrz 2014

ModraSowa napisał(a)

I ja tak myślę Aga.
Kto wie... może kiedyś będzie nam to dane

O tym samym pomyślałam ... wszystko przecież może się zdarzyć
monteverde 22:08, 11 wrz 2014

asiach napisał(a)

Nie mam zielonego pojęcia ale jest piękna
Pozdrawiam w chłodną noc

to jest wielosił "Snow and Sapphires" potocznie zwany Variegata a tu masz link coby o nim poczytać i innych odmianach http://zojalitwin.wordpress.com/2012/04/28/wielosil-blekitny/ pozdrawiam oglądam trochę Twój ogród
monteverde 22:16, 11 wrz 2014

Napia napisał(a)

Iwonko, dziękuję
Na drugim zdjęciu pierwszy plan to werbena patagońska, z tyłu bylina, którą kupiłam w sklepie spożywczym w miasteczkuNazywa się Lythrum Virogatum "Dropmore Purple". Nie przypuszczałam, że będzie tak ładnie i długo kwitnąć
Zdjęcia z innej perspektywy

To jest krwawnica lubi wilgotne podłoże
Napia 23:15, 11 wrz 2014

monteverde napisał(a)

to jest wielosił "Snow and Sapphires" potocznie zwany Variegata a tu masz link coby o nim poczytać i innych odmianach http://zojalitwin.wordpress.com/2012/04/28/wielosil-blekitny/ pozdrawiam oglądam trochę Twój ogród

Aniu, bardzo dziękujębaardzo
Mój ogród jeszcze bardzo niedojrzały, zupełnie inaczej niż właścicielka ale zapraszam serdecznie
Wielosiły mam trzy, w tym roku dokupiłam jeden, bo chciałam je mieć na planie trójkąta, i ten młody taki jeszcze skromny, mam nadzieję, że w przyszłym roku nabierze sił i dogoni dwa pozostałe
Napia 23:18, 11 wrz 2014

monteverde napisał(a)

To jest krwawnica lubi wilgotne podłoże

No proszę, taka ładna nazwa wilgoci jej raczej nie zabraknie, bo posadzona jest obok rh i tawułek, ale widzę, że na weekend szykuje się dużo czytania o pięknych roślinach Cudownie
monteverde 23:41, 11 wrz 2014

Napia napisał(a)

Aniu, bardzo dziękujębaardzo
Mój ogród jeszcze bardzo niedojrzały, zupełnie inaczej niż właścicielka ale zapraszam serdecznie
Wielosiły mam trzy, w tym roku dokupiłam jeden, bo chciałam je mieć na planie trójkąta, i ten młody taki jeszcze skromny, mam nadzieję, że w przyszłym roku nabierze sił i dogoni dwa pozostałe

Dochodzi do 60-70cm mam go i w rajskim taki był ale tu w warmińskim ma z jakieś 45 cm, może ma za bogato
Napia 06:58, 12 wrz 2014

monteverde napisał(a)

Dochodzi do 60-70cm mam go i w rajskim taki był ale tu w warmińskim ma z jakieś 45 cm, może ma za bogato

U mnie dwa starsze mają ok. 50 cm , ale rozrosły się w ładne kępy tegoroczny kwitł ładnie, ale jest niższy i drobniejszy niż pozostałe, ale to chyba normalne
Miłego dnia
Ania74 09:03, 12 wrz 2014

Witaj
Krwawnica zawsze mnie kusiła, tylko obawiałam się, że może sobie nie poradzić na moim wzbogaconym piachu
Jak u Ciebie sobie radzi, ma rzeczywiście mokre podłoże, czy daje radę na przeciętnej rabacie...?
Wielosił też interesujący, hmmm...
Napia 13:14, 12 wrz 2014

Ania74 napisał(a)
Witaj
Krwawnica zawsze mnie kusiła, tylko obawiałam się, że może sobie nie poradzić na moim wzbogaconym piachu
Jak u Ciebie sobie radzi, ma rzeczywiście mokre podłoże, czy daje radę na przeciętnej rabacie...?
Wielosił też interesujący, hmmm...

Aniu, krwawnicę mam pierwszy rok, więc obserwuję ją króko. Rośnie obok tawułek i rh w kwaśnej glebie. Na rabacie rozłożona jest linia kroplująca, więc gdy jest sucho i tak dostaje odpowiednią ilość wody, bo włączam podlewanie. Ale na pewno nie można powiedzieć, że rośnie na mokrym terenie. Raczej mam wrażenie, że latem ją kilka razy przesuszyłam Przez całe lato pięknie wygląda,a w tej chwili, gdy przekwitły floksy jest głównym akcentem na rabacie
Pozdrawiam
popcorn 13:23, 12 wrz 2014

Zaglądam, pozdrawiam!