Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Kompost, kompostowanie i kompostowniki

grabers 08:53, 05 mar 2016

Przepraszam ale gapa to jestem ja. Zadałem pytanie a Wy szukaliście odpowiedzi. Chodziło mi nie o tlenek żelaza a siarczan żelaza.
Też napisałem taką głupotę.
W każdym razie czy mech potraktowany siarczanem na ten kompost można wrzucać?
Jest u mnie tego tyle że jak się za to wezmę to żebym wiedział jak postępować.
Siarczan mam zakupiony czekam na odpowiedni moment walki. Przy jakich temperaturach można siarczanem sypać? W jakich miesiącach.

Przepraszam ale chyba zasługuję na chłostę za nieprecyzyjne zadawanie pytań.
Gardenarium 11:09, 05 mar 2016

Kup jakiś antymech, jest sporo preparatów z taką nazwą.

Jednak najpierw zastanów się nad przyczyną jego powstawania. Daj glebę do zbadania, pH zmierz czy gleba nie jest kwaśna.

Dyskusję o mchu prowadź w tym wątku i przede wszystkim przeczytaj ten wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/66-mech-w-trawniku

Instagram Ogrodowiska
Mazan 11:29, 05 mar 2016

Grabers

Kiedy stosować napisałem. W temperaturach dużo wyższych, czyli przełom wiosny i lata - mogeton, który działa w temp. pow. 20 - 25* C.

Pozdrawiam
grabers 21:56, 05 mar 2016

Jeśli chodzi o przyczynę powstawania to są chyba wszystkie. Cień od lasu,kwaśna gleba,koszenie bez kosza. Na szczęście jest to piaszczysty przepuszczalny teren gdzie nie stoi woda. W tym roku mam zamiar z tym walczyć. Usunąć wszystkie warunki jego powstawania.
miskka 18:42, 08 mar 2016

Zamierzam jutro zrobić przymiarki do przerzucenia kompostu i wybrania gotowej ziemi. Nie ma przeciwwskazań, prawda? Nie jest za wcześnie?
MartaR 20:04, 08 mar 2016

Witam mam na powierzchni okolo 2tys m kwadratowych gruba warstwe lisci debowych , pomieszanych z galazkami, przez wiele lat ten teren byl nienaruszany, wszedzie czytam ze liscie debowe nie nadaja sie na kompost, robie tam porzadki i zamierzam zgrabic te liście, co polecacie ? Czy powinnam je zgrabic i spalic (liscie sa wilgotne , bo leza w cieniu pod 150letnimi wielkimi debami, do tego w takim jakby wąwozie)? Szkoda mi takiej masy , a sposob kompostowania tych lisci w workach odpada ze wzgledu na ich ogromna ilość.
MartaR 20:06, 08 mar 2016

Ziemia pod nimi jest wspaniala, czarna i pachnaca wiec wydaje mi sie ze warto by bylo to jednak przekompostowac tylko pytanie co warto do tego dodac ?
katiaxx 20:10, 08 mar 2016

Nie wglebialam się w temat bardzo mocno jednak przy okazji sciolkowania czytalam trochę o liściach dębowych. Posiadają jakąś substancje która spowalnia wzrost roślin. Wydaje mi się że można je kompostowac jednak wymagają więcej czasu. Mogę się mylic. Niech ktoś skoryguje. Nie możesz zrobić pryzmy i zostawić na np dwa sezony? Oczywiście jeśli ktoś potwierdzi że wogole można
Sonka 20:12, 08 mar 2016

MartaR napisał(a)
Ziemia pod nimi jest wspaniala, czarna i pachnaca wiec wydaje mi sie ze warto by bylo to jednak przekompostowac tylko pytanie co warto do tego dodac ?

Masz idealne podłoże dla rododendronów. Nie pal przypadkiem, zrób stertę kompostową jak znalazł dla kwasolubnych, dobrze by było dodać igieł sosnowych, a jeżeli chodzi o dodatek, jakiś komponent ze sklepu ogrodniczego do kompostowania.
Ajjjc 23:08, 08 mar 2016

Witam.
Czy ktos wypowie sie na temat tego kompostu produkowanego przez tonsmeier?
Mam do poprawy glebe piaszczysta. Spory teren. Tona kompostu kosztuje grosze.
Czy warto to zakupic?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies