Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Kompost, kompostowanie i kompostowniki

miskka 19:20, 19 mar 2016

Chciałabym podzielić się doświadczeniem
W ubiegłym roku gdy zrywaliśmy darń pod nowy trawnik, część zerwanego materiału złożyłam w miejsce gdzie chciałam założyć nową rabatę - podwyższoną. W tym roku przyszedł czas na nasadzenia. Cudne podłoże zastałam w ty miejscu z przerobionej darni! Polecam każdemu kto nie lubi marnotrawstwa
KasiaBawaria 20:10, 19 mar 2016

Miskka- tez tak robie- skladam na kupke albo jezeli malo tego przykrywam kartonem i na to kore. Szkoda wyrzucac.Pokazesz ziemie? jak dlugo ta darn lezala?
miskka 20:18, 19 mar 2016

Leżała równo rok. Nie mam zdjęć tej ziemi, ale u mnie trochę gliny jest, więc powstała materia z darni nie jest brunatna. Raczej brązowawa, ale skoro w środku ani trochę resztek trawy nie ma to musi być ok Mogę jutro zrobić zdjęcie jeżeli trzeba
KasiaBawaria 20:32, 19 mar 2016

Mamy podobna ziemie. Za zdjecia bylabym wdzieczna.
miskka 20:39, 19 mar 2016

Dobrze, oczywiście jutro zrobię i wrzucę
miskka 13:28, 20 mar 2016

Pierwsze zdjęcie jest tego co po roku uzyskałam ze starej darni:

Nie przesiewam tego, bo nowe rośliny sądzę w przygotowany dołek i tylko w tych miejscach przekopuję. Im głębiej pod powierzchnią tym fajniejsza struktura.

Drugie zdjęcie to ziemia otrzymana z przesianej materii ze skrzynki kompostownika:

Ile złota!
KasiaBawaria 13:48, 20 mar 2016

Dziekuje. Faktycznie nie jest to ciemne. Ja mam jakos manie ciemnej ziemi hehe. Lubie dlaego kompost od dzdzownic bo taki fajny czarny jest Swoja ziemie z darnia zostawie do przyszlego roku, niech sie rozklada a potem to rozgarne na rabate obok.
MartaR 21:19, 28 mar 2016

Dwie działki obok mojej Pan posiada koniki, wracając więc do mojego tematu-duzej ilosci lisci dębu- czy zakupić sobie dużą ilosc takowego końskiego odpadu , wysypać na działce i przekladac go liśćmi dębu ? może u mnie leżeć nawet 3 lata zanim go wykorzystam, chociaż taka mieszanka obornikowo-dębowa kiedy nabrałaby właściwej mocy ? rozumiem , że przez lisc debu była by kwaśna...czy warto potem czymś zmieniać jej ph?
MartaR 21:21, 28 mar 2016

bo jednak tak duzej ilosci rododendronow czy borówek jeszcze nie posiadam , bardziej mysle w kategorii uzycia tej mieszanki do warzywnika
Pluszakowa 21:56, 28 mar 2016

Przeczytałam wszystko i wiem, że kompost to czarne złoto. Zastanawiam się czy powinnam szukać miejsca dla kompostownika w moim mikro ogrodzie 270m2 plan jest na moim wątku. Najbardziej przeraża mnie wizja ślimaków, szczurów, padalców, zaskrońców i kretów...

Szukać miejsca czy rezygnować z kompostowania?