Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

nicol21 22:35, 02 paź 2014

Malgosik napisał(a)

Tam gdzie rabaty ziemia przekopana, ale i tak jest dość ciężka.
Tulipany i krokusy już u mnie kwitły. Nie wiem jak przetrwają lato szafirki, bo nie będę ich już wykopywać. Kosztowały śmieszne 7,50 zł. Miało być 75 sztuk, ale było tylko 71. To ci Janina...

haha! a ja kupiłam tulipy i miałobyć 7 a było 8 Ktoś dostał więcej zatem No ale wkurzające, jak ma być 75 to ma byc 75! Trochę niemieckiej precyzji by się przydało

Nasadzenia tulipanów będą cudne... w sumie super pomysł z tymi nasadzeniami po 3szt!

Miłorząb super.... muszę zgłębić temat tego jak to cudo rośnie... choć miejsa nie mam
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Malgosik 22:36, 02 paź 2014

nicol21 napisał(a)

Kombinuj, kombinuj. A sąsiadka jeszcze będzie papugować od Ciebie! Masz rację, same byliny nie są aż tak atrakcyjne jak zmieszane. I tak jak piszesz - tworzysz szkielet ogrodu, rób to pomału, kombinuj, przesadzaj! Baw się tym.

Szkoda padających roślin, może uda się im odbić na wiosnę!

sąsiadka to akurat ma to co dostała od kogoś, bez kupowania
i dobrze sobie radzi z tymi bylinami
ale jak to byliny, wymagają więcej pracy, potem odnawiania
no i trzeba czekać aż zakwitną latem
Malgosik 22:38, 02 paź 2014

nicol21 napisał(a)

haha! a ja kupiłam tulipy i miałobyć 7 a było 8 Ktoś dostał więcej zatem No ale wkurzające, jak ma być 75 to ma byc 75! Trochę niemieckiej precyzji by się przydało

Nasadzenia tulipanów będą cudne... w sumie super pomysł z tymi nasadzeniami po 3szt!

Miłorząb super.... muszę zgłębić temat tego jak to cudo rośnie... choć miejsa nie mam

nie mam na tej rabacie miejsca, żeby wsadzić duże koszyki z tulipanami, więc są w małych
efekt może nie być spektakularny, ale przekonamy się wiosną jak to będzie wyglądać

najciekawsze, że mój M nic nie wie o tych cebulowych
będzie niespodzianka
ela_z 06:36, 03 paź 2014

Malgosik napisał(a)

Witaj

Ha ha ha
Nie było lekcji na temat układania darni
Poukładałam ją do góry nogami, by podeschła mokra darń i bym mogła lepiej wytrzepać ziemię zanim tą darń wyrzucę. Dodatkowo, jeśli nie będę miała czasu na wytrzepanie tej darni, to jest szansa, ze trawa pod spodem trochę zgnije i będzie łatwiej ją przekopać. Jeszcze jedna sprawa to taka, że moja druga połowa - miłośnik trawnika przyzwyczai się nieco do tego ciemnego wokół graba i nie będzie problemu ze zlikwidowaniem trawnika w tym miejscu A zależało mi, by popchnąć pracę do przodu i nie marnować czasu na wytrzepywanie.

Sprytne, skorzystam
Malgosik 13:40, 03 paź 2014

mam do posadzenia troszkę białych krokusów i białych narcyzów, zupełnie nie wiem gdzie je wsadzić
myślę...

może białe krokusy przed żurawkami wokół tych drobnych turzyc
tylko potem liście będą tam leżeć i burzyć kompozycję
i będzie chyba trochę nawalone, choć krokusy zakwitną wcześniej niż tulipany...
A_gawa 13:55, 03 paź 2014

Obejrzałam kilka stronek wstecz. Masz wyczucie rytmu nasadzeń - podoba mi się. Pozdrowienia!
Malgosik 14:02, 03 paź 2014

A_gawa napisał(a)
Obejrzałam kilka stronek wstecz. Masz wyczucie rytmu nasadzeń - podoba mi się. Pozdrowienia!

Dziękuję.
Cieszę się że się coś komuś u mnie podoba
Zaglądam do Ciebie czasem, ale bez śladu.
Iwk4 23:15, 03 paź 2014

Malgosik napisał(a)

Myślę sobie też, że nie chcę typowo bylinowej, dużej rabaty, chcę byliny w różnych miejscach połączone ze strzyżonymi formami i roślinami o ozdobnych liściach, które będą ładne nawet gdy gdzie indziej kwiaty już przekwitną.

No i czasem mam wątpliwości czy obrałam dobry kierunek.

Małgosia, bylinowka ciągle wymaga pracy, rośnie nierówno, ciągle czegoś jest za dużo, albo wysieje się nie tam, gdzie trzeba. dlatego plamy roślin bylinowych na rabatach zimozielonych SA lepsze. Zrozumiałam to dopiero w tym roku .
Malgosik 12:17, 04 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Małgosia, bylinowka ciągle wymaga pracy, rośnie nierówno, ciągle czegoś jest za dużo, albo wysieje się nie tam, gdzie trzeba. dlatego plamy roślin bylinowych na rabatach zimozielonych SA lepsze. Zrozumiałam to dopiero w tym roku .

Dzięki
Czyli rabata bylinowa musi być precyzyjnie zaprojektowana, jak to w Anglii no i więcej pracy wymaga.
bdan 18:25, 04 paź 2014

Malgosik napisał(a)

Myślę sobie też, że nie chcę typowo bylinowej, dużej rabaty, chcę byliny w różnych miejscach połączone ze strzyżonymi formami i roślinami o ozdobnych liściach, które będą ładne nawet gdy gdzie indziej kwiaty już przekwitną.

No i czasem mam wątpliwości czy obrałam dobry kierunek.

Małgosik to też mój kierunek. Myślę, że każda z osób inny ogród preferuje, ja lubię w miarę uporządkowany i nie całkiem buszowaty. Niektórzy nie lubią żurawek,inni chcą mieć ogrody całkiem bylinowe.
Ważne, żebyśmy się dobrze we własnych ogrodach czuli. Z czasem też nam się upodobania zmieniają i nasze ogrody wraz z nimi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies