Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 08:42, 03 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Fotel świetny. Wygląda na mięciutki i wygodny, mam nadzieję, że tak jest też w rzeczywistości.
Zapatrzyłam się rok temu na Twoje białe szałwie. Nabyłam takowe i posadziłam. Przeżyły wilgotną zimę i kwitną. Gabarytów takich jak Twoje pewnie nigdy nie osiągną, ale cieszą jak nie wiem.
Bardzo zgrabnie wyglądają na zdjęciach paprocie. W oko wpadły mi też okazałe hakonki. Moje przemarzły, musiałam przyciąć i jakoś ciężko im się zebrać.
Swoje tawułki po przymrozkach ścięłam do ziemi. Nie mogłam patrzeć na te zasuszone liście. Nawiozłam granulowanym obornikiem i podlałam. Pięknie odbiły i mają sporo kwiatostanów.
Gratuluję kwitnienia hortensji dębolistnej. U mnie nie przetrwała. Ma chyba inne wymagania niż hortensje bukietowe.
PS. Dwa odcinki Ripley'a za nami. Zdjęcia rzeczywiście powalają na kolana. Klimat lat 60-tych też.

Też mam nadzieję, że fotel spełni swoje zadanie. Mam zamiar tam(na balkonie) czytać książki, na krzesełku to 10 minut maksymalnie dawałam radę. Może sięgnę po kryminał Patricii Highsmith bo serial i na fali film "Utalentowany Pan Ripley" mnie wciągnęły.
Szałwie się rozkręcą.
Zetnę tawułki po kwitnieniu. Może wypuszczą nowe liście i dociągną do jesieni ładne?
Dębolistna i u mnie to hrabianka. Liczę, że z biegiem lat będzie miała więcej niż dwa kwiatki.
antracyt 09:48, 03 cze 2024

ryska napisał(a)
I takie tamy

Co to za taki tam? Goździk?
ryska 10:14, 03 cze 2024

antracyt napisał(a)

Co to za taki tam? Goździk?

Tak dokładnie goździk kartuzek.
antracyt 10:17, 03 cze 2024

Widziałam go ostatnio na dziko. Niby niepozorny, a rzuca się w oczy z daleka
ryska 10:26, 03 cze 2024

antracyt napisał(a)
Widziałam go ostatnio na dziko. Niby niepozorny, a rzuca się w oczy z daleka

Ten goździk to pamiątka z podróży 2021 z Radkowa Kupiłam 3 sztuki i tyle mam. Nie rozsiewa się, kępy nieco się rozrosły ale jak na łąkową roślinę jaką jest to zachowuje się bardzo wstrzemięźliwie Widoczny z daleka, to prawda. Ubogaca te białe plamy z szałwii i orlay.
Anda 10:42, 03 cze 2024

Ślicznie w ogrodzie Nie zacytuję nic, bo za dużo mi się podoba.
Fotel zacny i wygląda na bardzo wygodny.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ryska 20:42, 04 cze 2024

Anda napisał(a)
Ślicznie w ogrodzie Nie zacytuję nic, bo za dużo mi się podoba.
Fotel zacny i wygląda na bardzo wygodny.

Niby mam bujne rabaty ale luki po ostrogowcu i przekwitniętych serduszkach widoczne są z daleka. Różanka na tym straciła. Dobrze, że szałwie białe nie zawiodły
Fotel jest świetny, wygodny a jednocześnie w dobrym rozmiarze jak na mój mały balkonik.
Joku 21:06, 04 cze 2024

Ja ostrogowcom wycinam tylko przekwitnięte kwiatostany, pozostawiając liście. Trochę zegarmistrzowska robota ale mogę sobie pozwolić na taką zabawę bo mam niewiele kęp i sporo czasu wolnego. Kwitnie mi niemal bez przerwy do późnej jesieni.
ryska 21:41, 04 cze 2024

Joku napisał(a)
Ja ostrogowcom wycinam tylko przekwitnięte kwiatostany, pozostawiając liście. Trochę zegarmistrzowska robota ale mogę sobie pozwolić na taką zabawę bo mam niewiele kęp i sporo czasu wolnego. Kwitnie mi niemal bez przerwy do późnej jesieni.

Jolu też tak robiłam i miałam olbrzymią kępę kilka lat aż tu tej wiosny taka niespodzianka, bo nie odbił a w korzeniach mrowisko. Przypadek?
ryska 21:47, 04 cze 2024

10 czerwca 2023

Koniecznie muszę to odtworzyć.