Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Anda 15:41, 21 lut 2017

Na temat grzybków nie wiem nic, ale takiego, co kefiry robi miała koleżanka (może ma jeszcze). No jakoś mi ten kefir nie zasmakował

Ja z kolei przywiązuję wagę (od niedawna) do tego, skąd zamawiam nasiona. Z upraw konwencjonalnych staram sie nie zamawiać, bo tutaj są to często hybrydy F1. Teraz szukam nasion bio, najlepiej z tego samego regionu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ryska 15:53, 21 lut 2017

Ewo taką selekcję stosuję tylko do pomidorów i w tym roku kupiłam też bio cukinię.
Natomiast szukając ogórków gruntowych (większość jest w sprzedaży F1) poddałam się i kupiłam hybrydę, choć marzą mi się własne nasionka ogórka.
Anda 16:02, 21 lut 2017

ryska napisał(a)
Ewo taką selekcję stosuję tylko do pomidorów i w tym roku kupiłam też bio cukinię.
Natomiast szukając ogórków gruntowych (większość jest w sprzedaży F1) poddałam się i kupiłam hybrydę, choć marzą mi się własne nasionka ogórka.

Jak mi nasionka zostaną to mogę Ci wysłać, jesli chcesz Mam odmianę Marketmore 76. Ma ją też Monty Don. Tylko że one się chyba nie nadają na kiszenie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ryska 16:14, 21 lut 2017

Dzięki, potrzebuję właśnie do kiszenia, bo do szklarni sałatkowego mam już dobrego z zeszłego roku.
Anda 16:20, 21 lut 2017

Mój sprzedawca poleca do kiszenia odmianę Hokus, nie jest hybrydą.
ryska 16:42, 21 lut 2017

Muszę za rok lepiej poszukać teraz już wysieję tego Wisconsin SMR 58
00:23, 22 lut 2017
U Ciebie Reniu fajnie Można dużo się dowiedzieć.
U mnie ogórków nie będzie,nie wychodzą mi.Ogórki co rok do pojedzenia biorę od Mamci a do kiszenia od znajomej kupujemy.
Za to pomidorów będzie moc Zgłupiałam-dokupiłam jeszcze nasion
Będę w warzywniku śpiewać..mam moc,mam tę moc...moc pomidorową Jak nie starczy miejsca wlezę z nimi na trawnik
zoja 06:54, 22 lut 2017

Uciekam, bo tu o ogorkach, a ja za nimi nie przepadam...
Macham slonecznie!
jankosia 19:41, 22 lut 2017

ryska napisał(a)

Miałam kiedyś już jakiegoś grzyba- mlekiem się go zalewało i kefir się tworzył, jakiś bardziej zdrowotny podobno.
Wyglądał ten grzybek jak kalafiorowe różyczki
Teraz hoduję sobie tylko boczniaki.
Daj znać jak Ci się ta uprawa spisuje, może się skuszę

O nie, to nie taki grzybek Jego w zasadzie się tylko używa na czas pracy w herbacie, potem trzeba przenieść do nowego płynu Ja nie piłam ale wielu znajomych chwali sobie ten napój jako taki musujący orzeźwiający. Więc pewnie będzie coś takiego miedzy cydrem a kwasem chebowym, tak myślę

Z grzybami nie mam jakiś szczególnych doświadczeń bo u nas na działce rosną wszystkie jakie w ogóle zbieramy więc nie było takiej potrzeby. W zeszłym roku kupiliśmy kostkę słomy zaszczepioną boczniakiem. Szczerze mówiąc za dużo nie zebraliśmy i już zima przyszła. Teraz jest w garażu i pewnie za miesiąc znowu wystawimy. I trufle kiedyś chciałam uprawiać bo znalazłam jakiś opis sprzed wielu lat, zapis zakładania plantacji trufli czy coś takiego i zachciało mi się. Polecana wtedy odmiana ponoć najlepiej owocowała pod młodymi wierzbami... Ale to takie wiesz... Ja w gorącej wodzie kąpana

Nasionka pomidorków w pomidorlandii zamawiałam. Mają tam hybrydy ale chociaż żadnego GMO

A ty boczniaki masz na słomie czy kłodzie? I jak ci owocują? Od dawna je masz? Sama szczepiłaś? Daj człowiekowi jakieś wskazówki
Nallar 21:18, 22 lut 2017

Jak już wcześnie wspominałam , nasionka dotarły. Dziękować już też dziękowałam ale teraz tak bardziej oficjalnie....
Mam pytanie, czy Ty na poczcie masz jakieś specjalne względy? że przyjmują Ci listy bez podania nadawcy wraz z pełnym adresem? Mnie takiego listu nigdy nie chcą przyjąć.

Muszę sobie wygooglowć nazwy co by wiedzieć jak, kiedy i gdzie.
Jeśli pozwolisz wstawię jutro zdjęcia nasionek u siebie, jeśli nie pozwolisz, nie wstawię. Teraz idę uśpić "kokardkę" bo nie wstanie jutro do przedszkola.